Evenimente dedicate Zilei Naţionale

• publicat la: 28 noiembrie 2011
Evenimente dedicate Zilei Naţionale

La Carei,manifestările dedicate Zilei Naţionale vor debuta miercuri 30 noiembrie ,de la ora 18,00 cu un spectacol intitulat Cântece de ţară.Acesta va avea loc la Casa Comunitară Sf-Ladislau şi va fi susţinut de Grupul „ORIZONT 77” din care fac parte Ghiţă DANCIU, Valentin MOLDOVAN, Octavian BUD ,Vasile MARDARE şi Glad CONDOR .

Joi,1 decembrie 2011 vor avea loc  depuneri de coroane şi un Te Deum la Monumentul Ostaşului Român, de la ora 10,00.

În după-amiaza aceleiaşi zile,dela ora 16,00 ,Direcţia de Cultură şi Centrul Cultural Carei organizează un  spectacol festiv,la Casa comunitară Sf Ladislau,fostă 9 mai.

Vor participa Sorin Bălaj,Hermina Marc Iluţi,Taraful Iedera,Ansamblul Ceatăra,Cenaclul Artis Club Dance. Artistul Petrica Mureşan este invitat de onoare.Intrarea este liberă.

1 Decembrie este ziua in care, in fiecare an, sărbătorim Ziua Naţională a României, potrivit Constituţiei din 1991, articolul 12, alineatul 2.

Atât in ţară cât şi in străinătate au loc ceremonii şi evenimente care marchează această dată importantă.  Din punct de vedere istoric la 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi intreg Banatul cu România.

Ziua de 1 Decembrie 1918 incununează  lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (1 Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.5 / 28 noiembrie 1918).

Organizaţi în state separate din punct de vedere politic, ameninţaţi mereu de expansiunea vecinilor mai puternici, cu părţi din teritoriul strămoşesc – Transilvania, Banat, Bucovina, Basarabia, Dobrogea – anexate de cele trei mari imperii, otoman, habsburgic (din 1867 austro-ungar) şi rus, românii si-au păstrat dintotdeauna conştiinţa că aparţin aceluiaşi popor, că au aceiaşi geneză. Această conştiinţă a unităţii de neam a românilor a fost consolidată de permanentele şi multiplele relaţii politice, militare, economice si culturale între ţările române de-a lungul întregului ev de mijloc. Secolul al XIX-lea – denumit şi “secolul naţionalităţilor” – a adus în spaţiul românesc o nouă realitate, cea a naţiunii române, în cadrul căreia s-a cristalizat conştiinţa unităţii naţionale, a conştiinţei destinului comun – trecut, prezent şi viitor.

Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voinţă al naţiunii române de a-şi da armătura teritorial-instituţionalã care este statul naţional.

redactia

comentarii

de patriot la 1 decembrie 2011 - 08:02

De ce nu publicati comenturile…?De fapt de ce le stergeti?Cred ca cele in limba maghiara ar trebui sa dispara de pe siteul asta…pentru ca pare unu site romanesc…

de PATRIOT la 1 decembrie 2011 - 09:23

LA MULTI ANI ROMANIA ! LA MULTI ANI ROMANI !

de nelu la 1 decembrie 2011 - 18:43

pai daca nu au nici atata respect incat de ziua nationala sa scrie in romaneste, exista doua variante:
1)ori pe alea redactia sa le stearga din oficiu;
2) ori sa le lase, pentru a vedea oricine cat de nesimtiti sunt astia cu ortografia sarmei ghimpate

de nelu la 1 decembrie 2011 - 18:44

ma refer exclusiv la cei care posteaza in ungureste, nu la unguri in general; am precizat nu de alta, dar iar ne trezim cu unii care incep sa se simta discriminati.

de kovacs (puha) la 2 decembrie 2011 - 07:15

corect nelu! eu nu ma exprim corect,dar macar incerc! dar unii se leaga si de asta!!!!

de nico la 2 decembrie 2011 - 13:38

si cand colo nici usturoi nu ai mancat si nici gura nu-ti miroase……

Lasati un comentariu