Fanteziile bolnave ale unor guvernanţi piperniciţi

• publicat la: 4 November 2011
Fanteziile bolnave ale unor guvernanţi piperniciţi

In lipsa rezultatelor economice, românii primesc din partea conducătorilor lor tot felul de fantezii, care mai de care mai grandomane şi mai paralele cu realitatea.

Când falimentul politicii lor aproape că a dus ţara in pragul colapsului, când FMI tocmai ne anunţă că ne indreptăm spre o nouă furtună, atunci, in lipsa solutiilor, guvernantii ne ofera spectacolul dizgratios al formei fără fond. Dacă tot nu pot să facă nimic bun, dacă viaţa devine tot mai grea şi mai săracă, cel puţin să ofere circ şi scandal poporului.

Cea mai “nevinovată” metodă este mărturisirea propriilor fantezii, frustrări rezultate din neîmpliniri personale sau visuri de grandoare ale unor personalităţi egocentrice. Si asa ne putem aduce aminte de “confesiunile” presedintelui despre ce ar fi făcut el in locul lui Antonescu in timpul celui de-al doilea război mondial. De la fratele lui Băsescu, respectiv Mircea, am aflat apoi că, in locul Regelui, in 1947, Traian si-ar fi dat viata mai bine decât să semneze actul de abdicare.

De ce să vorbim despre prezent, daca nu avem nimic a spune bun despre el, cand putem fabula despre ce am fi facut in locul lui Burebista, Decebal sau Mircea cel Bătrân. Aceeasi grandomanie il face si pe Emil Boc să viseze zi de zi eroul salvator care se sacrifică pe altarul naţiunii române. Ce nefericire ca avem doar conducatori care nu sunt in stare sa scrie istorie, iar in lipsa puterii de a construi nu le rămâne decat sa se inchipuie in roluri de mari personaje ale istoriei.

Apogeul defularii tuturor fanteziilor grandomane ingrămădite in personalităţi pitice a fost insă ilustrat perfect de şedinta foto a Elenei Udrea pentru revista Tabu. Să fii ministru in cel mai neperformant Guvern din UE, să nu poti să atragi decat 3% din fondurile europene, dar sa pozezi in chip de Cleopatra, Margaret Thacher, Eva Peron sau Jackie Kannady, când tu insăţi te visezi presedinte doar pentru ca ai fost impinsa mereu de la spate, e cel mai bun simptom al unei maladii a spiritului incurabila.

Sa nu ne mire insa astfel de manifestari din partea guvernantilor, daca, pe de alta parte, vedem ca au in fata cui sa se manifeste astfel. Romanii, firi blajine se spune, accepta usor toate grosolaniile, iar in ultimul timp par a fi deconectati cu totul de la viata politica si sociala. Si, poate ca singura forma in care politicienii mai pot ajunge la ei este tocmai aceasta tabloidizare a activitatii lor.

In acest caz, presupun ca guvernantii nostri ca au si aflat, intre timp, ca sunt liberi sa faca orice isi doresc. Nimeni nu mai este atent la munca lor, ci doar la maimutarelile lor. Asta in cel mai bun caz. Singura lor obligatie ramane aceea de a fi atenti la mesajele publice pe care le transmit intru manipularea opiniei publice. Daca astfel vor tine inchisa constiinta publica, atunci razboiul este aproape castigat. In lipsa unei imagini de ansamblu a realitatii, nu mai ramane decat circul de la suprafata.

Cine castiga din aceasta degringolada totala a valorilor si principiilor cred ca este deja limpede. Exact cei care au beneficiat si pana acum de pe urma zgomotului pe care l-au facut. Circ, spectacol si mariri cu doar cateva luni inaintea alegerilor – lucru tocmai aprobat de catre FMI. Dupa cum spunea si presa straina, e si asta o metoda de a castiga alegerile.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu