Firmele vor putea deduce din nou TVA la achiziţia de maşini şi cheltuieli pe carburant, dar limitat la 50%

• publicat la: 12 noiembrie 2011
Firmele vor putea deduce din nou TVA la achiziţia de maşini şi cheltuieli pe carburant, dar limitat la 50%

Firmele vor avea din nou posibilitatea, începând cu anul viitor, să deducă sumele cheltuite pe carburant la maşinile folosite în transportul de persoane, cu maximum nouă locuri, şi TVA aferentă achiziţiei de autoturisme, după interdicţia aplicată în intervalul 2009-2011, dar numai în limita a 50%.

Plafonul de deducere de 50% din total va fi aplicat şi pentru taxa pe valoarea adăugată aferentă combustibilului achiziţionat pentru aceste maşini, conform unui document guvernamental, scrie Mediafax.

Prevederea va fi în continuare valabilă pentru vehicule care nu sunt folosite la intervenţii, reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, agenţii de vânzări, taximetrie, instruire în cadrul şcolilor de şoferi.

În primăvara anului 2009, Guvernul a decis, pe fondul crizei economice, ca acele cheltuieli de combustibil pentru vehiculele rutiere motorizate destinate exclusiv transportului rutier de persoane să fie considerate drept cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit.

Simultan, a fost restricţonat şi dreptul de deducere a TVA aferentă achiziţiilor de autoturisme şi combustibil.

Astfel, nu au mai fost considerate costuri deductibile cheltuielile privind combustibilul pentru vehicule cu o greutate maximă de până la 3.500 kg şi cu maximum 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa agentului economic.

De la această restricţie au fost exceptate vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv taxi, pentru închirierea către alte persoane, pentru instruirea de către şcolile de şoferi, pentru reparaţii, pază şi protecţie, curierat, transport de personal la şi de la locul de desfăşurare a activităţii, precum şi vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, maşinile utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă.

Interdicţia a fost prelungită de Guvern prin mai multe acte normative, până la 31 decembrie 2011.

sursa zf.ro

Lasati un comentariu