În municipiul Carei nu se poate dona sânge

• publicat la: 7 noiembrie 2011
În municipiul Carei nu se poate dona sânge

Medicina transfuzională este una dintre cele mai importante componente ale sănătăţii publice. Mii de români au nevoie, în fiecare an, de transfuzii de sânge.

In cadrul recent incheiatei campanii « Jandarmeria donează viaţă pentru România »,nu mai puţin de 216 voluntari s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine din Satu Mare pentru a dona sânge,contribuind astfel la salvarea de vieţi omeneşti.

Scopul acestei campanii a fost acela de a creşte numărul de donatori voluntari ajutând la refacerea rezervei de sânge a judeţului.

Jandarmeria s-a mobilizat exemplar,utilizând toate canalele media pentru a face cunoscut  evenimentul.  Au fost impărţite pliante in toate localităţile importante ale judeţului iar eforturile lor nu au rămas fără ecou,dovadă numărul de voluntari care s-au deplasat la Centrul de Transfuzii .Lăudabil efortul lor de a se implica in salvarea de vieţi omeneşti !

Având în vedere lipsa de sânge cu care se confruntă de multe ori unităţile spitaliceşti ,ne-am gândit că,periodic,ar fi  benefică deplasarea celor de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Satu Mare în oraşe mai importante din judeţ,un exemplu fiind municipiul Carei. Pe lângă faptul că aici există o Policlinică şi un Spital Municipal care dispun de spaţii şi dotări, persoanele care sunt nehotărâte în luarea deciziei de a dona sânge ar face mai uşor o deplasare în centrul oraşului decât o călătorie până la Satu Mare.

Adevărul e că până in luna aprilie  a acestui an,Centru de Transfuzii din Satu Mare era prezent o dată pe lună la Carei,media donatorilor fiind  de 100.

Directorul acestei instituţii,dr.Doina Crişan a precizat pentru Buletin de Carei că “momentan nu vom mai face deplasări la Carei datorită numărului redus de personal de care dispunem.Am fost prezenţi lunar la Carei până in aprilie dar nu intotdeauna se poate rezolva problema spaţiului;ultimele dăţi am primit cabinetele medicale de la parterul spitalului dar acelea nu sunt mereu libere.E  destul de dificilă o deplasare la Carei in condiţiile in care e nevoie de aparatură specială pentru analiza sângelui recoltat.Pe vremuri ,in urmă cu mai bine de 12 ani,la etajul doi al Policlinicii careiene funcţiona un Punct de Transfuzie,unde se puteau prezenta cei ce doreau să doneze sânge.Dacă ar fi posibila reînfiinţarea acestui punct,la Carei s-ar efectua recoltările iar noi am realiza analizele necesare.In prezent,la Centrul nostru se prezintă destul de multe persoane din Carei”.

Municipiul Carei are în jur de  20.000 de locuitori şi potrivit bilanţului Centrului de Transfuzii sanguine pe 2010, au fost  1.000 de donatori careieni.

În schimbul sângelui donat, cetăţenii primesc 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă, o serie de analize gratuite şi o consultaţie medicală.

Pentru a afla care ar fi posibilităţile ca pe viitor careienii să nu mai facă deplasări in alte localităţi pentru a dona sânge, am luat legătura cu directorul Spitalului Municipal Carei,dr.Elisabeta Rat,care a avut amabilitatea să facă următoarele menţiuni: „Centrul de Transfuzii Sanguine din Satu Mare aparţine de Ministerul Sănătăţii,noi nu putem să facem in Spital puncte de recoltare.Pentru un punct permanent ar fi nevoie de condiţii speciale.In clădirea Policlinicii au inceput renovările aşa că multe dintre cabinetele de acolo le-am mutat in incinta spitalului deci nu stăm bine nici cu spaţiul. Datorită cantităţilor mici de sânge primite, de multe ori suntem descoperiţi şi nu avem nici strictul necesar .In ce priveşte solicitările Centrului de Transfuzii din Satu Mare, din luna august nu am mai avut aşa ceva din partea lor”.

După inchiderea din luna august 2009 a oficiului din Carei a Casei Judeţene de Pensii a urmat in anul următor şi inchiderea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii  iar din primăvară nici Centru de Transfuzii Sangvine nu mai este prezent la noi in oraş.Care să fie oare diferenţa  dintre oraş şi municipiu,numai cuantumul taxelor ?

Daniela Ciută

Lasati un comentariu