Minifotbalul românesc se pregăteşte de campionatul european

• publicat la: 1 noiembrie 2011
Minifotbalul românesc se pregăteşte de campionatul european

Peste puține zile, la Tulcea va debuta cea de-a doua ediție a Campionatului European de Minifotbal, competiție rezervată amatorilor, și care se desfășoară pe teren de dimensiuni reduse, pe gazon sintetic. „Organizarea în România a acestei competiții continentale vine în semn de recunoaștere atât a valorii minifotbalului românesc, cât și a capacității noastre de a organiza un asemenea eveniment de anvergură”, ne-a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației de Minifotbal din România.

România este, de altfel, campioană en-titre a Europei la acest frumos sport, titlul fiind obținut toamna trecută, la Bratislava, după o evoluție entuziasmantă a tricolorilor. Dacă în 2010 misiunea tricolorilor a fost destul de ușoară, ei învingând cu scoruri convingătoare în toate cele șapte partide disputate,  intenția de a dubla succesul și anul acesta va fi cu atât mai greu de realizat. „Cu siguranță, România se află printre favorite, însă trebuie să ținem cont de valoarea adversarelor”, ne-a spus fostul arbitru internațional Tiberiu Lajos, antrenorul tricolorilor și autor, de la pupitru, al victoriei continentale din 2010.

La Tulcea vor veni reprezentative ale celor mai bune șapte naționale de pe bătrânul continent. Alături de România vor participa Bulgaria, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Grecia și Cipru. „Nu va fi un turneu ușor. Am pornit pregătirea lotului cu gândul să acoperim cât mai multe formule de joc cu care să reușim să ne surprindem adversarele”, ne-a mărturisit selecționerul. „Lotul este format din câțiva veterani care știu, deja, care este nivelul și încărcătura emoțională a unei competiții internaționale, alături de un număr de tineri al căror talent s-a făcut remarcat la turneele naționale din vara anului 2011, disputate la Timișoara și Sibiu.”

Băieții sunt gata de luptă, lotul urmând să se reunească la Tulcea în cursul zilei de joi, 2 noiembrie. Discuțiile pe care le-am avut cu câțiva dintre tricolori sunt descrise de coordonatele mândriei de a reprezenta România și a hotărârii de a lupta cu tot sufletul pentru titlu.

Alături de România, favorită este, cel puțin teoretic, Bulgaria, dar și Cehia. De altfel, liderii mișcării de minifotbal din Bulgaria au spionat câțiva dintre internaționalii români cu ocazia Supercupei României, competiție disputată la Constanța în urmă cu puține săptămâni.

Dintre tricolori, alături de veteranii Cornel Matcabojă, portar al fostei campioane Magic Iași, băcăuanul Sorin Ghiuș, un argentinian ca și stil de joc și de exprimare pe teren, Claudiu Dumitru, gorjeanul care deține primul titlu de golgeter al unui campionat european, Miroslav Nicolici, vedeta județului Timiș unde peste 110 echipe de minifotbal participă la campionatul local, vor veni și mulți debutanți aleși pe sprânceană din cei peste 25.000 de jucători de minifotbal care sunt legitimați în România. Portarul Popa, de meserie avocat, va apăra de data aceasta faima celui mai important client, România. Sălăjenii Gabor și Szeles vin tocmai de la Zalău, loc unde minifotbalul este la el acasă, fiind unul dintre sporturile cu cele mai multe realizări pe plan național. Suceveanul Nicoară va fi, cu siguranță, unul dintre eroii acestui turneu, „șoricelul atacant” fiind cel care a făcut mat mai toate apărările adverse, în cadrul Campionatului Național desfășurat în luna iulie, la Timișoara. De la Consiliul Județean Buzău, echipă care deține titlul național, au fost selectionați atacantul Milan Marius, alături de mijlocașii defensivi Alin Lungu și Romeo Stan. Așteptată de către localnici este evoluția unuia dintre cei mai apreciati minifotbaliști tulceni, Florin Popa.

„Dincolo de atât de așteptata evoluție a echipelor pe teren, noi am organizat competiția în așa fel încât să oferim oaspeților o amintire de neuitat”, ne-a spus Victor Chiriazic, managerul tulcean care a supervizat pregătirile pentru acest campionat. „Vom vizita Delta împreună cu echipele participante, vom avea un program care să permita petrecerea câtorva zile frumoase în România, la gurile Deltei”. Lucru cu atât mai mult de apreciat cu cât minifotbalul se adresează jucătorilor amatori și nu beneficiază, precum alte sporturi, de asistență din partea vreunui for sau chiar a statului. „Pentru noi, în cadrul Federației de Minifotbal, acest eveniment de calibru european vine să confirme faptul că suntem pe drumul cel bun”, conchide Răzvan Burleanu. „Sunt puține sporturi unde România excelează, și suntem mândri să spunem că la ora actuala, zeci de mii de români joacă săptămânal minifotbal în mod organizat, și că finalitatea acestor competiții locale și naționale este, iată, un turneu european unde noi sperăm să aducem un nou trofeu pentru România.”

Lasati un comentariu