Pensiile şi salariile bugetarilor, ingheţate până in 2013

• publicat la: 9 noiembrie 2011
Pensiile şi salariile bugetarilor, ingheţate până in 2013

Camera Deputatilor a adoptat, marti, o ordonanta potrivit careia salariile bugetarilor si pensiile vor ramane inghetate pana in 2013.

Ordonanta 80/2010 adoptata de deputati a fost aprobata cu 146 de voturi pentru, 104 impotriva si patru abtineri, iar Opozitia a anuntat ca va contesta actul normativ la Curtea Constitutionala.

Viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a explicat, pentru Agerpres, ca prin acest act normativ pensiile nu vor fi indexate si intrarea in vigoare a legii pensiilor se amana de la 1 ianuarie 2012 la 1 ianuarie 2013, iar salariile la stat nu vor fi majorate.

Reactii

Liderul deputatilor democrat-liberali Mircea Toader a explicat la B1Tv ca s-a votat prevederea expresa ca pentru 2012 pensiile si salariile sa ramana la valoarea nominala existenta in acest moment, existand insa posibilitatea ca, in functie de evolutiile economiei europene, acestea sa poata fi majorate.

Mircea Toader a mai subliniat si faptul ca oficialii europeni au avertizat recent ca lichiditatile pentru bancile din zona est-europeana vor fi in mare dificultate, de aceea autoritatile romane trebuie sa fie prudente si acest lucru se va vedea si in proiectul de buget pe anul viitor.

In ceea ce priveste anuntul facut de USL cu privire la depunerea unei contestatii la Curtea Constitutionala, Mircea Toader a spus: „Acesta este rolul Opozitiei, dar trebuie sa gaseasca si solutii”.

La randul sau, Marius Nistor de la Federatia Spiru Haret a declarat, pentru Realitatea TV: „Nu mai putem sa vorbim despre o tara in care primeaza Constitutia. La ce s-au gandit atunci cand au votat ca bugetarii ar urma sa recupereze in 2012 doar 5% din suma care li se cuvine? Cum sa le explic eu colegilor mei ca drepturile lor, castigate in instanta, nu pot fi puse in aplicare nici in 2016?”.

Coalitia anuntase posibila marire a pensiilor

Dupa sedinta Coalitiei de luni, ministrul Elena Udrea anuntase ca pensiile si salariile bugetarilor ar putea fi marite anul viitor, in luna aprilie, daca va exista spatiu bugetar.

Tot luni, liderul senatorilor UDMR Andras Levente a precizat ca in Legea bugetului de stat va fi introdusa o prevedere prin care se va preciza ca salariile si pensiile vor putea fi majorate in 2012.

Anuntul coalitiei de la guvernare potrivit caruia pensiile si salariile ar putea fi marite a venit la scurt timp dupa ce reprezentantii Fondului Monetar International au precizat ca vor permite acest lucru, in 2012.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu