Românii nu se mai împrumută în valută. De ce este mai avantajos creditul în lei

• publicat la: 22 noiembrie 2011
Românii nu se mai împrumută în valută. De ce este mai avantajos creditul în lei

Experienţă neplăcută a ultimilor ani, în care euro s-a tot depreciat, i-a învăţat pe români, că dacă tot iau bani de la bancă, măcar să ia lei. Alegerea este uşurată de faptul că în ultimul an costul creditelor în monedă naţională s-a apropiat de cel al împrumuturilor în valută.

Brokerii spun că anul acesta raportul între creditele de consum în valută şi cele în lei s-a schimbat radical, cele în monedă naţională ajungând la 90% din total.

Costurile reale ale împrumuturilor în lei s-au apropiat foarte mult de cele de la valută. De exemplu, Dobândă Anuală Efectivă (DAE) la cele mai ieftine credite de nevoi personale în lei este de 13-15 la sută, iar la cele în euro de 12-16 la sută.

Si la creditele auto Dobanda Anuala Efectiva la lei este cu cel mult doua procente mai mare decat la euro. Iar aceasta diferenta de dobanda poate fi foarte usor anulata de evolutia cursului.

Cineva care a luat un credit in euro in iunie, constata ca la cursul de astazi, un nou record al ultimelor 16 luni, trebuie sa plateasca mai mult decat daca ar fi luat imprumutul in lei.

sursa incont.ro

Lasati un comentariu