Accidente rutiere

• publicat la: 20 decembrie 2011
Accidente rutiere

In România, şoferii apasă din ce in ce mai tare pedala de acceleraţie spre autostrada accidentelor rutiere.

Conform statisticilor, doar 1 din 3 cazuri de ucidere din culpă primesc inceperea urmăririi penale!

Plimbarea pe bulevard cu maşina de fiţe a devenit un deziderat pentru o parte din semenii nostri. Multi viseaza la un bolid care sa ia ochii trecatorilor si care – vorba unui vers celebru – sa te transforme in “Regele soselelor”, insa realitatea rutiera depaseste granitele plimbarilor de fală si goneste spre autostrada accidentelor, unele cauzate de viteza excesiva, starea de ebrietate, un moment de neatentie sau, pur si simplu, de oboseala. Sa nu diminuam, totusi, nici aportul pietonilor, captivati parca de culoarea rosie a semaforului si manati de aceasta spre traversarea neregulamentara.

Daca la momentul unui accident nu mai ai loc de SMURD, Politie, curiosi, televiziune, dupa ce se curata locul faptei si totul revine la normal, desfasurarile de forte isi inceteaza activitatea si putini mai sunt interesati sa solutioneze cazul, sa inceapa procedurile de urmarire penala a vinovatului, sa stabileasca despagubirile si toate cele inerente unui asemenea eveniment nefericit. Dosarele cazurilor sunt asezate in ordine alfabetica, eventual arhivate – poate peste ani vreun personaj interesat de statistici rutiere va dori sa afle informatii despre un anumit caz, dar pana atunci, liniste si pace in camera de dosare!

Hilara in realitatea asigurarilor privind daunele auto este ideea pe care societatile de asigurari o vehiculeaza: familiile victimelor vor sa se imbogateasca de pe urma despagubirilor!

Adica treaba asta e un fel de loterie? Luam potul cel mare in caz de deces si o suma modica daca victima a ramas doar invalida sau cum? Oare am ajuns atat de meschini si mercantili incat sa schimbam viata unui om pe o suma compensatorie? Sa nu intelegem gresit, legislatia actuala ofera despagubiri sub forma unor sume derizorii, care nu reusesc sa acopere nevoile familiei lasate in urma, de altfel, tarata in procese de ani de zile.

Contractul de asigurare = contractul de fericire rutiera

Daca ai semnat un contract cu o societate de asigurari, atunci te poti considera un om fericit, ai un avantaj in fata legii, cea care va trebui sa tina cont de contributiile tale periodice si va fi obligata sa iti calculeze o suma de despagubire care sa-ti acopere macar reparatia portierei. Descurca-te singur daca mai ai probleme si cu bordul!

Multe familii ale victimelor recurg la greva foamei in fata Parchetului pentru a semnala neaplicarea legii

Intamplarile de zi cu zi ne demonstreaza ca in Romania este relativ simplu sa comiti un accident rutier grav, care sa se soldeze cu victime, si sa continui sa ocupi un loc in trafic datorita prelungirii dovezii de conducere, eventual sa mai comiti alte cateva abateri tocmai pentru a nu-ti pierde indemanarea in producerea de nenorociri. De cele mai multe ori este nevoie de interventia familiei victimelor, de recurgerea la greva foamei in fata vreunei instante, pentru a convinge judecatorii ca autorul crimelor a “parcat” ilegal in contextul rutier. Nu, nu este o teorie preluata din legislatia rutiera, ci o fapta reala petrecuta in Romania anilor nostril!

26 de puncte la teorie si traseul luat! Asta daca nu respecti legislatia…

Dupa spusele invitatului Avocat TV, Claudiu Cremanuta, daca te informezi corect si ai habar de cateva trucuri, poti sa eviti cu usurinta rigorile legii stiind deja ca dupa un anumit numar de ani o anumita fapta se poate prescrie, mai ales ca uneori drepturile infractorului par cu mult mai generos croite decat cele ale victimei.

Semnele de circulatie au probleme de vizibilitate si de simbioza cu drumurile rutiere, ele stau frumos infipte in capitolul defectiuni tehnice. Multe dintre accidente sunt produse din cauza lipsei anumitor indicatoare de restrictionare sau de vechimea lor, cea care face imposibila distingerea dintre “Drum cu prioritate” sau “Interzis la stanga”, ca sa ne oprim la un singur exemplu. Autoritatile uita sa reglementeze acest aspect si faciliteaza cresterea numarului de incidente de acest fel, nu mai mentionam si infrastructura defectuoasa, intram in ape tulburi si ne abatem de la drumul nostru cu prioritate.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro

Lasati un comentariu