Anul în care nemții vor dispărea de pe harta marilor puteri economice

• publicat la: 28 decembrie 2011
Anul în care nemții vor dispărea de pe harta marilor puteri economice

Brazilia a devansat Regatul Unit şi a devenit în 2011 a şasea putere economică mondială, a anunţat Institutul de cercetare CEBR, cu sediul la Londra, care arată că economiile din Europa nu-și vor mai găsi locul printre primele 5 economii din lume.

În ultimul său clasament, Center for Economics and Business Research situează Regatul Unit pe locul al 7-lea în rândul economiilor mondiale, în urma Statelor Unite (locul 1), a Chinei (locul 2), Japoniei (3), Germaniei (4), Franţei (5) şi Braziliei (6).

Într-un interviu pentru postul de radio BBC, directorul CEBR, Douglas McWilliams, a arătat că acest clasament dovedeşte ponderea tot mai mare a Asiei în economia mondială, în detrimentul ţărilor occidentale.
CEBR prevede, de asemenea, că în 2016, Franţa va fi depăşită de Regatul Unit şi că nu va mai ocupa decât locul al 9-lea în rândul economiilor mondiale în 2020.

Potrivit institutului de cercetare, Rusia şi India se vor situa pe locul al 4-lea respectiv al 5-lea în rândul puterilor economice mondiale în 2020, în timp ce motorul economic al Europei, Germania, va ocupa abia cea de-a șaptea poziție, ocupată până în acest an de către Brazilia.

Brazilia, care are circa 200 de milioane de locuitori, a cunoscut o creştere de 7,5% în 2010, dar guvernul şi-a revăzut previziunile de creştere la 3,5% pentru acest an, ca urmare a unei încetiniri puternice a activităţii economice în trimestrul al treilea.

Lagarde: „Bătrânul Continent se scufundă în recesiune”

‘Economia mondială se află într-o situaţie periculoasă’, a avertizat Christine Lagarde într-un interviu acordat duminică publicaţiei Journal du Dimanche.

Bătrânul Continent se scufundă în recesiune, frânează comerţul mondial şi producţia, iar criza sa financiară se extinde devenind o ‘criză de încredere în datoriile publice şi în soliditatea sistemului financiar’. America, principalul partener al Europei, este afectat. La fel şi ţările emergente, motoare ale dezvoltării în anii 2000, dar astăzi blocate, este tabloul prezentat de Lagarde, care evocă China, Brazilia, Rusia, ‘unde previziunile de creştere sunt revăzute în scădere’.

sursa capital

Lasati un comentariu