Bună. Sunt Criza! Români, nu vă bateţi joc de mine

• publicat la: 22 decembrie 2011
Bună. Sunt Criza! Români, nu vă bateţi joc de mine

Sfârşitul lunii decembrie 2011. De 3 ani călătoresc prin lume si mă prezint. Peste tot. Unii mă iau la mişto, altii se incăpăţânează să nu-mi deschidă uşa.

Bogatii au plecat deja in concediu. Oamenii simpli s-au baricadat in case si calculează ultimul bănuţ. Altii stau blocati la… serviciu. Nu-i obligă nimeni. Stau acolo de frică. Nu de teama sefului, ci de grija zilei de mâine.

Unii stiu câte ceva despre mine. Au citit prin cărti. Prea putini m-au cunoscut in 1929! Nu-i nimic. Mă vor cunoaşte curând. Niciodată nu e prea târziu.

In Europa, am venit impinsă de curenţii oceanici, de prin America. Nu mi-a fost greu să ajung aici. Spre surprinderea mea, una din cele mai prietenoase ţări de pe acest continent e România. Auzisem ceva despre poporul ăsta, dar nu credeam că e atat de ospitalier. O ţară bogată şi frumoasă. Parcă e un blestem că nu ştie să profite de ce i-a lăsat Dumnezeu. Ce păcat!

Aici am fost intâmpinată cu căldură. Politicienii s-au intrecut intre ei in promisiuni. Incă de la inceput, mi-aduc aminte că toti s-au declarat pregătiti să mă intâmpine. Fără exceptie! Parcă trăiam un vis. Au continuat cu generozitate să impartă cadouri an de an. Aproape peste tot, dar cel mai mult intre ei! S-au spart in figuri in continuare.

Din 2008 incoace, tara a rămas la fel. Frumoasă, bogată, dar mai imprumutată. Să faci datorii de 100 de miliarde de euro in 20 de ani, fara sa schimbi mai nimic, nu e la indemana oricui. Totusi, ceva s-a schimbat. Mentalitatea politicienilor romani s-a molipsit la tot poporul. Asta este o noutate absoluta! Chiar si pentru mine.

Asa am constatat ca, in felul lui, fiecare român a vrut să pară mai smecher decat celalalt. Inainte sa apar, erau specialisti in toate. Mai putin in ceea ce trebuiau sa faca zi de zi. In ultimii trei ani, am crezut ca am reusit sa ma fac cunoscuta. Toti românii au auzit de mine. Degeaba! Nu ma inteleg prea multi.

Le-am explicat mereu ca eu nu sunt iubita pe unde trec. Cu atat mai putin daca raman mai mult in acelasi loc. Culmea-culmilor, romanilor nu le e frica de mine. Imi place atitudinea asta! E mediu propice pentru mine sa ma stabilesc aici. Daca ei ma suporta, eu raman. Voi abuza si eu de pozitia strategica a acestei tarisoare ca multi altii.

In curand va ninge iar. Toti vor uita o luna de mine. Ma vor acoperi din nou cu o mantie alba. A nepasarii. A inconstientei. A incertitudinii. Ce poate fi mai expresiv pentru un popor decat sa stea pe el? Sa astepte ziua de maine fara sa faca nimic. Daca e sa se schimbe ceva, s-o faca altii si pentru romani.

Vor uita de mine la petreceri, pana pe 15 ianuarie. Apoi vor astepta ghioceii si se vor gandi deja la concediile din vara. Nu-i nimic. Eu voi fi tot aici. Langa ei.

Romanii sunt toleranti cu mine. Americanii zic ca sunt o tarfa. Ce ipocriti! Ei m-au initiat, s-au folosit de mine si acum ma urasc. Si europenii vorbesc urat de mine. Parca i-am pus eu sa se prostitueze. Toti au furat la greu si acum vor sa ma puna la zid. Asta e democratie? Daca eu sunt tarfa, sunt produsul lor, al tuturor.

Si daca tot m-ati cunoscut, spectacolul continua. In 2012 vor fi stagiuni permanente cu noi si noi premiere. Pentru fiecare am cate ceva nou. Inedit. Ramane sa ne vedem zi de zi. Pentru amatori, sa nu ma uitati. Pentru profesionisti voi crea show-uri de neuitat.

Politicienilor le voi oferi „cream of the top”, cu varf si indesat! Editii speciale, dar costisitoare!

Cu siguranta nimeni nu se va plictisi. Doar sunt „criza” si pot să vă ofer o noua viata. Mai buna sau mai rea. In niciun caz la fel. Nu de mine depinde. De voi. Aşa că, dragi români, nu vă bateţi joc de mine, asa cum au făcut-o altii.

Dragos Dragoteanu,
director general Euroest Invest
sursa ziare.com

Lasati un comentariu