Coadă pentru examenul trichineloscopic

• publicat la: 10 decembrie 2011
Coadă pentru examenul trichineloscopic

Sărbătorile  se  apropie cu paşi repezi aşa că gospodarii îşi programează din timp toate activităţile ce le preced.Una dintre acestea,o tradiţie strămoşescă,este sacrificarea porcului înainte de Crăciun.Preparatele  realizate cu această ocazie vor trona pe mesele frumos împodobite cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă.

Sâmbătă dimineaţă,in Piaţa Agroalimentară din Carei am avut surpriza de a găsi  numeroşi oameni ce formau o coadă la laboratorul specializat în efectuarea de analize pentru animalele sacrificate.

Mulţimea celor ce stau la rând pentru un examen trichineloscopic demonstrează că la nivelul municipiului Carei populaţia este conştientă de riscurile la care se expune in caz de omitere a acestuia.E drept că şi evenimentul petrecut in urmă cu câţiva ani,când peste o sută de persoane au fost infestate de la carnea de porc  comercializată in unul din magazinele din incinta pieţii,a  avut rolul său in  conştientizarea consumatorilor.

După sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

În incinta Pieţei Agroalimentare din Carei funcţionează un laborator specializat in astfel de analize,zilnic de la 8 la 15,00, sâmbăta de la 8 la 13,oo iar duminica dela 8 până la 11,00.Analiza unei probe durează 15 minute şi costă 10 lei.

Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii) din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

În cazul porcilor mistreţi se recoltează eşantioane cântărind cel puţin 10 g dintr-un membru anterior, din musculatura limbii sau din pilierii diafragmatici.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă în mod obligatoriu de crotaliul prin care animalul respectiv a fost identificat, crotaliu care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Trichineloza este o boală parazitară determinată prin infestarea unor specii de animale şi a omului pe cale digestivă cu un mic vierme nematod (cilindric) ‘Trichinella Spiralis’.

Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) şi porcii.

Transmiterea bolii la om se realizează prin consumul cărnii sau a preparatelor din carne de porc tradiţionale sau de vânat, infestate şi neprelucrate termic suficient.

Semnele de boală la animale nu se manifesta clinic, însă la om după câteva zile (între 6- 30 zile) simptomele sunt de febră 38-40 grade, tulburări digestive (dureri abdominale, vomă, diaree), dureri musculare, urticarie edeme ale feţei,.cu evoluţie extrem de gravă dacă nu se intervine la timp.

Măsurile de prevenire a îmbolnăvirii animalelor şi a populaţiei, cele mai eficiente sunt:

  • controlul riguros sanitar veterinar al animalelor sacrificate în abatoare şi în gospodăriile individuale (porc, nutrie, cal) precum şi al vânatului comestibil (mistreţ, urs) prin examen trichineloscopic;
  • achiziţionarea cărnii de porc doar din abatoare, măcelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar, pe care este aplicată marca de sănătate (ştampila) şi o ştampilă de formă dreptunghiulară în care este scris cu majuscule EXAMEN TRICHINELOSCOPIC CU REZULTAT NEGATIV

Atenţie, nu consumaţi carne neexaminată de serviciile sanitare veterinare.

redactia

Lasati un comentariu