Discriminarea românilor orchestrată de către președintele ANFP, Andras Szakal!

• publicat la: 7 decembrie 2011
Discriminarea românilor orchestrată de către președintele ANFP, Andras Szakal!

Cotidianul Graiul Sălajului publică un articol care dovedește încă odată, dacă mai era nevoie, faptul că PDL-istul Andras Szakal, fost UDMR-ist, președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), împreună cu președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), UDMR-istul Asztalos Csaba, orchestrează cu buna știință un proces de discriminare al românilor din toată țara, favorizând în mod ilegal cetățenii de etnie maghiară la accesul în cadrul instituțiilor publice.

Cotidianul Graiul Sălajului titreaza:

Salajeanul care acuza Primaria Pericei de discriminare a castigat procesul

de Paul Gorgan

Primaria Pericei este obligata sa organizeze un nou concurs pentru functia de secretar al comunei, dupa ce a impus cunoaşterea limbii maghiare la nivel scris.

Curtea de Apel Cluj i-a dat câştig de cauză şimleuanului Florian Mocan, secretarul comunei Carastelec, care a dat in judecată Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) si Primăria Pericei pentru că i-a fost respinsă angajarea in functia de secretar al comunei din cauza că nu a stiut să traducă un text din română in maghiară. “Instanta anulează ordinul ANFP si concursul organizat in perioada 27-29 aprilie pentru ocuparea functiei publice vacante de secretar al comunei Pericei, precum si actele subsecvente. Obliga Primăria Pericei la organizarea unui nou concurs cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Cu drept de recus in termen de 15 zile de la comunicare”, se arată pe site-ul Curtii de Apel Cluj. Mocan a solicitat in instanta anularea concursului organizat pentru ocuparea functiei de secretar al comunei Pericei si a cerut celor doua in-stitutii chemate “la bara” plata unor daune morale de 10.000 de euro pentru “stresul psihic determinat de discriminarea produsa de inegalitatea de sanse si de incalcarea libertatii de exprimare”. Plata daunelor morale a fost respinsă de către Curtea de Apel Cluj.

Primăria Pericei nu s-a decis dacă depune recurs

După organizarea concursului, primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, şi-a motivat solicitarea de a cere cunoaşterea limbii maghiare pentru că “permite legea” si “cine stie vorbi, stie si să scrie”. In acest moment, edilul din Pericei asteapta motivarea instantei pentru a decide daca vor face recurs. “Dupa ce vom citi motivarea, vom decide daca depunem sau nu recurs. Vrem sa vedem unde si cine a gresit”, spune Boncidai Csaba.

Mocan: “Sunt mulţumit că s-a făcut lumină”

După decizia instanţei clujene, Florian Mocan se declară multumit pentru că “s-a făcut lumină, partial, in acest caz”, insă şimleuanul mai are un mic “război” cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care nici acum nu a dat solutia la o plângere făcută in luna mai. Intrebat dacă se va inscrie din nou la concursul pentru functia de secretar al comunei Pericei, in caz că va fi organizat, Mocan este nesigur deocamdată. “Nu stiu dacă o să mă inscriu la un nou concurs pentru că nu stiu ce conditii de participare vor fi. Pot să vă spun insă că de când am introdus actiunea in instanta, ANFP a introdus nivelul de cunoastere al unei limbi si sunt foarte precauti acum. Mi s-a parut ciudat ce conditii au cerut ei pentru ca in nicio lege nu se cere ca secretarul să cunoască in scris limba maghiară”, ne-a declarat Florian Mocan. Acesta este in momentul de faţă secretar al comunei Carastelec si pentru că este stabilit in Simleul Silvaniei si-a dorit să lucreze la Primaria Pericei, “situată la numai cinci kilometri de Simleu si nu 18 ca si Carastelec”.

Nota: După cum se vede din declarația domnului Florian Mocan, CNCD nu s-a pronunțat nici până la această dată în această speță, deși legea prevede un termen de 90 de zile pentru rezolvarea dosarelor, asta deși Florian Mocan a sesizat CNCD încă din luna mai 2011. Cu bună știință, UDMR-istul Asztalos Csaba tergiversează rezolvarea unor cazuri clare în care cetățenii români sunt discriminați prin faptul că li se solicită să cunoască limba maghiară atunci când vor să se angajeze în administrația publică locală.

Nota 2: aud că localitatea de baștină a președintelui ANFP, Târlungeni, a ajuns ”întâmplător” locul de desfășurare a mai multor cursuri de perfecționare pe bani europeni în domeniul resurselor umane. Bănuiesc că e doar o coincidență a faptului că mai nou se fac cursuri pe bani europeni în comuna în care s-a născut șeful ANFP.

sursa napocanews

comentarii

de for ever young la 8 decembrie 2011 - 13:56

Pericei nu au facut si la noi drumurile pentru kovacs?haver pentru haver face srvicii

Lasati un comentariu