Facilităţi pentru firme şi impozite mai mari in noul Cod Fiscal – ce se schimbă in 2012

• publicat la: 28 decembrie 2011
Facilităţi pentru firme şi impozite mai mari in noul Cod Fiscal – ce se schimbă in 2012

Guvernul a aprobat marţi modificările aduse Codului Fiscal, care va intra in vigoare incepând cu data de 1 ianuarie 2012, taxele si impozitele urmând să fie menţinute la nivelul din acest an.

Una din cele mai importante schimbări operate de Guvern se referă la accizele la motorina, care vor continua sa fie aliniate cu cele de la nivelul Uniunii Europene, potrivit calendarului convenit inca din 2004, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Accizele la motorină se vor majora cu 4,4 la sută, urcând de la nivelul de 358 de euro la 374 euro pe tona.

In acelasi timp, vor fi păstrate si accizele pe cafea, in ciuda faptului că acestea ar fi trebuit eliminate incă din anul 2010.

Modificarile Codului Fiscal vizează si acordarea unor facilităţi fiscale mediului de afaceri. Printre acestea se numără introducerea de reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplică Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Astfel, nu vor fi impozitate sumele nete inregistrate la inceputul lui 2012, rezultate din constituirea si eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicarii IFRS, atat timp cat acestea sunt mentinute in contul de rezerve.

Se vor acorda deduceri ale provizioanelor IFRS si provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudentiale aplicate de BNR si se va asigura neutralitatea fiscala pentru diferentele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual si tratamentul prevazut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri si cheltuieli specifice domeniului bancar.

O alta măsură luată in sprijinul mediului de afaceri are in vedere acordarea deductibilitatii in proportie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit.

De asemenea, se acorda deductibilitati in proportie de 50% a TVA la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor, fata de situatia actuala, cand aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate.

„Impactul financiar al aplicarii acestor masuri este de 282 de milioane de lei. Putem considera ca acesti bani raman in contul firmelor”, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Un alt set de modificări ale Codului fiscal au vizat simplificarea si imbunatatirea administrarii fiscale. In acest sens, ministrul Finantelor a aratat ca a fost instituit un sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere in scop turistic, in principal camerele care fac parte din locuinta personala.

„Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie sa tina contabilitate”, a explicat Ialomitianu.

Pentru persoanele care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri si utilaje agricole, se aplica sistemul impozitarii stopajului la sursa.

O alta modificare consta in preluarea contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate si cei care obtin venituri independente.

„Pana acum, aceste persoane trebuiau sa mearga la ANAF sa plateasca impozitul pe venit, iar contributiile sociale la Casa de Pensii si Casa de Sanatate. Din 2012, aceste persoane vor plati aceste obligatii numai la ANAF. Este o simplificare – persoanele nu mai fac atatea drumuri”, a afirmat ministrul Finantelor.

Tot in scopul simplificarii administrarii fiscale, s-a stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA sa aiba posibilitatea sa solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA.

O alta măsură in domeniul TVA, insă in scopul combaterii evaziunii fiscale vizează introducerea unui sistem privind obţinerea calităţii de plătitor de TVA si a mentinerii calităţii plătitorului de TVA.

„Persoanele care săvârşesc fapte de evaziune fiscală – nu depun declaratii, se sustrag de la declarare, in urma controalelor constatăm că au introdus facturi fictive – aceste persoane nu mai pot continua ca plătitori de TVA, se va anula dreptul de plătitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantomă si trebuie să curăţăm sistemul de firme care incalcă legea”, a subliniat ministrul.

Tot in scopul combaterii evaziunii fiscale, Guvernul a decis extinderea taxarii inverse la deseuri.

In Codul Fiscal care intră in vigoare la inceputul anului este inclusă şi impozitarea suplimentară a persoanelor care au mai multe case, acestea urmând să fie cu 65% mai mari pentru prima clădire, in afara celei de la adresa de domiciliu  şi  150%  pentru a doua.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu