Întărirea legislaţiei UE privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă

• publicat la: 16 decembrie 2011
Întărirea legislaţiei UE privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă

Efectele noilor tehnologii asupra sănătăţii trebuie evaluate şi trebuie să fie acoperite de regulile UE privind sănătatea şi siguranţa, potrivit unei rezoluţii adoptate joi, în cadrul unei evaluări a strategiei UE privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă pentru perioada 2007-2012.

În fiecare an, 168,000 cetăţeni ai UE mor în accidente de muncă sau din cauza unor boli ocupaţionale, iar 7 milioane de cetăţeni europeni sunt răniţi în accidente de muncă, arată rezoluţia care a fost elaborată de Karima Delli (Verzi/EFA, FR) şi adoptată cu 371 voturi pentru, 47 voturi împotrivă şi 15 abţineri.

Efectele noilor tehnologii

Riscurile potenţiale ale noilor tehnologii şi substanţelor cu risc trebuie evaluate, iar legislaţia actuală trebuie adusă la zi pentru a asigura acoperirea noilor tehnologii care folosesc de exemplu nano-materiale.

Protecţia lucrătorilor

Persoanele care semnalează în mod justificat riscuri la locul de muncă ar trebui să beneficieze de protecţie pentru a se evita exercitarea de presiuni asupra lor, subliniază deputaţii, solicitând Comisiei să propună o directivă pentru protecţia acestor persoane.

Stresul la locul de muncă

Stresul la locul de muncă este recunoscut ca un obstacol major în ceea ce priveşte productivitatea, arată deputaţii europeni, solicitând Comisiei să ia toate măsurile necesare pentru implementarea acordului-cadru privind stresul la locul de muncă în UE din 8 octombrie 2004 în toate statele membre şi invită organizaţiile de angajatori şi angajaţi să depună eforturi mai mari în sensul creşterii gradului de conştientizare şi de înţelegere a stresului la locul de muncă în rândul angajaţilor.

sursa comunicat BPE

Lasati un comentariu