La noapte vine Moş Nicolae

• publicat la: 5 decembrie 2011
La  noapte vine Moş Nicolae

In noaptea de 5/6 decembrie se spune ca Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le in ghete dulciuri si alte daruri, insă tot el este acela care-i pedepseşte pe cei leneşi si neascultători. In dimineaţa de Sf. Nicolae, copiii cuminti găsesc daruri in ghetute. E un obicei vechi, de a face cadouri in această zi. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor impărţite pe furiş in această noapte incepe din vechime.

Se spune că insuşi Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din orasul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa in care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă. Tatăl lor plănuia să-si vândă fetele, crezând că astfel se va chivernisi. Plânsetele si rugăminţile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa. Noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite curând. La fel a facut Moşul si in următorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor.

De atunci si până in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, şi in special copiii, primesc daruri, de la Moşul care nu li se arată niciodată.

Cine e Moş Nicolae?

Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sân-Nicoară, Sfântul Nicolae este cel mai popular sfânt in Ardeal. Sărbătoarea lui a generat un adevărat folclor, de la darurile de  Mos Neculai si până la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Născut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca  biruitor de popor ) s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le făcea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.

Crestinii acelor timpuri au păstrat memoria numeroaselor sale minuni (readucerea la viaţă a unui corabier cazut de pe catarg, vindecarea unor boli incurabile, oprirea, prin rugaciune si post, a furtunii de pe mare s.a.). In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormintat la 6 decembrie 352. Dupa opt ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul numelui sau. Ducindu-se vestea ca din mormintul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au facut pelerinaj, vindecindu-se de boli incurabile.

Din veacul al XIX-lea, mâna dreapta a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Noi din Bucuresti, unde se gaseste si mormintul Sfintului voievod martir Constantin Brincoveanu cu cei patru fii ai sai. Numeroase biserici din tara si mai ales din Ardeal au hramul Sfintului Nicolae.

Le Père Fouettard In Franta, Sfintul Nicolae este insotit de un personaj pe care oamenii din Metz il dispretuiesc. Pina in 1552, Mos Nicolae venea singur pe 6 decembrie si aducea jocuri si dulciuri copiilor cuminti, dar si celor mai putin cuminti. In anul acela, Imparatul Carol al V-lea a asediat orasul Metz. Messienii au fost nevoiti sa ceara ajutor regelui Frantei pentru a face fata asediului care a tinut, cu toate acestea, pina in ianuarie 1553. Breasla tabacarilor a inventat chiar in timpul asediului un personaj grotesc pentru a-i imbarbata pe locuitorii din Metz. Personajul il reprezenta pe Carol al V-lea si purta cu el un bici cu care incerca sa pedepseasca tinerii si tinerele, alergindu-i pe strazi. Anul urmator, pentru a se bucura de libertate, breasla a reinnoit ideea acestui personaj urit, dezagreabil. Trecerea lui prin oras coincide oarecum cu aceea a Sfintului Nicolae.

Anii au trecut si, cu timpul, a devenit un obicei ca Sfântul Nicolae să aducă dulciuri, iar caricatura lui Carol al V-lea sa apara pedepsind copiii neascultători cu nuielusa usturătoare. Oameni paşnici, locuitorii din Metz l-au uitat pe Carol al V-lea si l-au botezat Père Fouettard (mosul care vine cu biciul) pe cel care-l insotea pe Mos Nicolae, patronul copiilor.

Imaginea acestui personaj s-a raspândit putin câte puţin spre Nord si astfel Père Fouettard a fost acceptat in Germania, Olanda, Belgia, rezolvând uneori problemele educative ale unor părinti, prin aparitia sa, care speria copiii neascultători. Ideea nuielusei care pedepseste a ajuns până pe meleagurile noastre.

Ce aduce Moş Nicolae

La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe lângă dulciuri si jucării, o legătură de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuieluşă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsă. Sfântul Nicolae si aghiotantul său Ideea de mos care aduce daruri copiilor a apărut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Desi in crestinism s-au pierdut aceste povesti, in constiinta oamenilor ele au ramas prin existenta unor personaje cum ar fi Sfintul Nicolae si Mos Craciun.

La creştinii din Republica Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, in timp ce in Hawaii el coboară din barcă. In districtul german Berchtesgaden, 12 tineri imbrăcati in paie si având măşti care reprezintă animale dansează in urma Sfântului Nicolae, sunând din tălăngi. Dupa ce oferă daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afară facându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvârşite. Si in Germania, Sfintul Nicolae vine cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are aici un sac in spate si un băţ in mână, in timp ce aghiotantul este o fiinţă inspăimântătoare.

In Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, in speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că il ajută pe aducătorul de daruri.

Polonezii cred că darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun că ele sint aduse de ingeri.
In Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără in data de 6 ianuarie. Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe intelepti la Bethleem când acestia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana isi petrece timpul mergând din casă in casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.

Când ninge, de ziua Sfântului Nicolae – 6 decembrie, se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul.

sursa  povestea mosului

Lasati un comentariu