Muncă în folosul societăţii cu sprijin elveţian

• publicat la: 10 decembrie 2011
Muncă în folosul societăţii cu sprijin elveţian

Secretarul de Stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, Ambasadorul Elveţiei,Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet, şi judecătorul Dorel George Matei, au făcut o demonstraţie de muncă în folosul comunităţii.

Ministerul Justiţiei şi partenerii săi, organizaţia elveţiană VEBO (Asociaţia pentru Dezvoltarea Probaţiunii în Europa de Est) şi Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare din România (FPSC), au marcat vineri, 9 decembrie 2011, deschiderea oficială a celui de-al doilea atelier pentru prestarea muncii în folosul comunităţii, înfiinţat în România. Activitatea ce va fi derulată de persoanele sancţionate penal în cadrul noului atelier constă în dezasamblarea manuală a deşeurilor din echipamente electrice şi electronice (DEEE).

Reprezentantul Ministerului Justiţiei, Secretarul de Stat Lidia Barac, a mulţumit Guvernelor României şi Elveţiei pentru că au făcut posibilă deschiderea celui de-al doilea atelier de muncă în folosul comunităţii pentru persoanele sancţionate penal,salutând efortul substanţial depus de partenerul elveţian – care constă nu doar în finanţarea cu 85% a proiectului, dar şi în transferul de expertiză către specialiştii români angrenaţi în sistemul de probaţiune.

„Găsesc preocuparea dumneavoastră extrem de importantă pentru că, aşa cum se cunoaşte, potrivit viitorului Cod penal şi Cod de procedură penală, serviciile de probaţiune din România au un rol esenţial, iar munca în folosul comunităţii devine o obligaţie complementară în toate cazurile în care se pronunţă o pedeapsă neprivativă de libertate, iar în cazul condamnărilor cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, munca în folosul comunităţii este obligatorie.

Extrem de important, în al doilea rând, este să imaginăm şi o extindere a reţelei acestor ateliere, dar şi mai important este sprijinul pe care partea elveţiană ni-l acordă în procesul de implementare, pentru că bunele practici din Elveţia ne pot ajuta cu privire la reinserţia socială a condamnaţilor, dacă aceste ateliere vor funcţiona potrivit scopului pentru care au fost create” , a precizat Secretarul de Stat, Lidia Barac, în alocuţiunea rostită în deschiderea evenimentului.

Prezent la inaugurare, Ambasadorul Elveţiei, E.S Jean-Hubert Lebet, a adus în atenţie foarte bunele relaţii diplomatice derulate între România şi Elveţia în cei 100 de ani scurşi de la primele contacte diplomatice. Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti a amintit de sprijinul constant oferit de ţara sa României, atât în perioada de preaderare la Uniunea Europeană, cât şi după acest moment, exprimând un mesaj de încurajare şi de încredere în autorităţile române.

„Ştim cât de importantă este sarcina dumneavoastră şi cât de mari sunt provocările şi pentru Ministerul Justiţiei. Avem încredere în dumneavoastră că veţi înainta pe această cale, chiar dacă este dificilă!”, a declarat Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti.

Directorul Direcţiei de Probaţiune, Iuliana Cărbunaru, a subliniat beneficiile aduse de înfiinţarea acestor ateliere pentru sistemul de Justiţie şi pentru comunitate, menţionând că „în cadrul acestui atelier judecătorii pot observa finalitatea concretă a soluţiilor pe care le dispun în cauzele penale şi au certitudinea executării orelor de muncă în folosul comunităţii de către persoanele sancţionate penal”.

Momentul discursurilor a fost urmat de tăierea dublei panglici, cu însemnele României şi Elveţiei, precum şi de o demonstraţie a activităţilor ce vor fi derulate în noul atelier.

Astfel, cei doi oficiali, împreună cu judecătorul Dorel George Matei – cel care a pronunţat mai multe sentinţe în care se regăseşte obligaţia de a executa muncă în folosul comunităţii – au dezasamblat, fiecare, câte o tastatură de computer.

Pentru a observa în mod direct ce activitate ar urma să desfăşoare persoanele sancţionate penal care prestează muncă în folosul comunităţii în atelier şi în ce condiţii se derulează această activitate, la acest eveniment s-au reunit judecători, avocaţi, consilieri de probaţiune, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Justiţiei, parteneri din rândul instituţiilor publice sau persoanelor juridice de drept privat.

Reamintim că cel de-al doilea atelier (primul a fost deschis la Braşov) a fost dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Justiţiei, prin Direcţia de Probaţiune, în parteneriat cu organizaţia elveţiană VEBO (Asociaţia pentru Dezvoltarea Probaţiunii în Europa de Est) şi cu FPSC(Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare din România), proiect finanţat prin Programul de Cooperare Româno – Elveţian pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană extinsă (finanţarea fiind asigurată de Guvernul elveţian în proporţie de 85% şi de Guvernul român, prin Ministerul Justiţiei, în cuantum de 15%).

sursa MJ

Lasati un comentariu