Pericolul suprasolicitării instalaţiilor electrice

• publicat la: 9 decembrie 2011
Pericolul suprasolicitării instalaţiilor electrice

Din Analiza statistică a incendiilor produse în anul acesta pe teritoriul judeţului nostru rezultă că din cele 193 de incendii, 48 au avut drept cauză scurtcircuitul la instalaţiile electrice. Procentul, îngrijorător de mare – de 24,87%, ne determină să atragem atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă suprasolicitarea instalaţiilor electrice. Odată cu răcirea vremii, folosim diferite sisteme şi mijloace de încălzire, iar probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă de timp mai îndelungată, fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente neplăcute vă recomandăm ca, premergător sezonului rece şi pe timpul acestuia, să luaţi următoarele măsuri:

  • evitaţi folosirea prizelor multiple, în special a celor de calitate îndoielnică, adeseori suprasolicitate, acestea se supraîncălzesc şi există riscul producerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, acestea nu se mai pot topi, ducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, creând condiţii favorabile declanşării unui incendiu.;
  • nu folosiţi conductoare sau cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător faţă de materialele combustibile;
  • nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric de la sursa de energie. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu;
  • pentru înlăturarea defecţiunilor constatate la instalaţii şi sistemele de încălzire şi asigurarea funcţionării acestora la parametrii normaţi, apelaţi la specialişti.

comunicat ISU

Lasati un comentariu