Pregătiri de Crăciun

• publicat la: 16 decembrie 2011
Pregătiri de Crăciun

Ne apropiem cu paşi repezi de Sărbătorile de iarnă.În oraş,beculeţele ornamentale pâlpâie in crengile pomilor, din păcate incă lipsiţi de incărcătura albă specifică iernii.

Crăciunul este o sărbătoare a luminii, a compasiunii faţă de semeni,o vreme de voioşie, bucate alese şi clipe de neuitat petrecute cu familia.

Ne facem planuri de Crăciun, ne gândim cum să impodobim casa, când să plecăm să cumpărăm cadouri, cum  să terminăm curăţenia de Sărbători şi când să cumpărăm bradul.

Piaţa din Carei oferă o  oportunitate pentru cei ce nu îşi pot permite să facă cumpărăturile in marile magazine,aici putând găsi tot felul de marfuri atât noi cât şi second-hand de strictă necesitate.Nu toţi dintre noi au un buget darnic de sărbători mai ales că orasul nu stă chiar bine la capitolul locuri de muncă deci nici posibilităţile financiare ale majorităţii locuitorilor nu sunt deosebite.

Unii dintre noi vor sărbători Crăciunul şi Revelionul acasă, impreună cu familia, altii şi-au făcut deja rezervări in diverse staţiuni montane.

Printre cei care vor sărbători Crăciunul acasă se numără şi Silvia împreună cu băiatul ei,Benjamin, pe care i-am întâlnit în incinta Pieţei careiene unde prestează activităţi comerciale cu produse legumicole.

Sunt o familie obişnuită din Carei,au curte şi grădină unde îşi produc aproape toate cele necesare într-o gospodărie iar surplusul îl scot pe tarabă.  Au inceput pregătirile de Crăciun din timp dar bugetul alocat în acest an pentru  sărbători este mai redus decât în alţi ani.

Avem o gospodărie în care toţi ai casei lucrăm împreună aşa că majoritatea alimentelor necesare pregătirii mesei de Crăciun le avem în casă.Plantăm tot ce putem în grădină pentru că e mai sănătos şi mai ieftin aşa şi tot noi ne creştem şi porcul şi găinile.Noi preferăm să trăim sănătos,cu alimente cât mai naturale.Ştiu că sunt mulţi cei care cumpără de la supermarketul din centru doar pentru că e mai ieftin câteodată dar noi preferăm o calitate mai bună a alimentelor şi legumelor” ne povesteste Silvia.

Ca în orice familie,munca de echipă este ingredientul care asigură reuşita deplină a sărbătorilor de iarnă.Astfel, Silvia pregăteşte impreună cu mama sa prăjiturile ce vor trona pe masa de Crăciun, în timp ce Benjamin se ocupă de decoraţiuni.

În fiecare an facem câte 2-3 feluri de prăjituri în funcţie de preferinţele fiecăruia dintre noi.Cât priveşte băuturile ,noi nu prea consumăm băuturi alcoolice dar avem în casă şi pălincă bună ca să servim  musafirii”.

Cadourile sunt un capitol aparte în programul sărbătorilor de iarnă.Fiecare încearcă să identifice care sunt aşteptările celor dragi şi să  facă o surpriză pe cât posibil.

Cadourile pentru Crăciun le punem sub pom.În general cadourile  reprezintă obiecte de îmbrăcăminte sau încălţăminte dar şi mici obiecte-surpriză care să întreţină atmosfera magică a serii de Crăciun” adauga Silvia

Benjamin este elev în clasa a XII-a şi aşteaptă şi acum cu înfrigurare Crăciunul, o sărbătoare specială.Împreună cu colegii săi a găsit o metodă inedită de a sărbători.Ei obişnuiesc să scrie pe hârtiuţe numele fiecăruia  iar apoi trag la sorţi cine la cine face câte un cadou simbolic.

Sărbătoarea Crăciunului este o ocazie minunată de a petrece clipe de neuitat cu intreaga familie, clipe pe care uneori nu le găsim in restul anului, deoarece suntem prea ocupaţi şi nu dispunem de prea mult timp liber.

Seara de Ajun,Benjamin  o rezervă familiei dar în zilele următoare iese cu colegii săi,la scurte plimbări,mai ales dacă este zăpadă.

Localurile nu sunt o atracţie pentru Benjamin şi prietenii săi,care preferă să se întâlnească,pe rând,la câte unul din ei acasă,unde discută,ascultă muzică şi se uită la programele TV.

În acest an,programul Festivalului de Crăciun, pregătit minuţios de către Direcţia de Cultură Carei,oferă o şansă tuturor careienilor de se întâlni înainte de sărbători şi de a urmări programele cultural-artistice pregătite de  careienii talentaţi în acest domeniu.

Veche de peste două milenii, răspîndită pe tot globul, cea mai importantă sărbătoare a creştinilor este aşteptată şi astăzi cu  emoţii şi bucurie.

Crăciunul ne invaţă să fim mai buni, mai generoşi şi mai toleranţi dar şi să fim mai mult alături de cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu