Regimul juridic al autorizaţiei de construire

• publicat la: 30 decembrie 2011
Regimul juridic al autorizaţiei de construire

Autorizaţia de construire dă unda verde artei zidarilor

Primăriile nu mai fac fata cererilor de autorizatii de construire, romanii avand veleitati de adevarati ctitori.

Tot mai multe constructii s-au ridicat pe intinderea patriei, unele mai generoase, altele mai mici – dupa posibilitati. Sunt tot mai dese situatiile in care vezi deasupra casei tale o umbra imensa ce-ti acopera proprietatea si cand te intrebi retoric cum de a obtinut vecinul tau avizul de construire a fortaretei numita casa de vacanta. Principiul simetriei arhitecturale nu isi are aplicabilitatea in cartierele noastre, acolo unde casutele cochete sunt practic canibalizate de zgarie-nori tot mai cenusii.

In acesta situatie vina nu apartine indraznetilor arhitecti, care pun in practica toate teoriile si ideile creative, ci autoritatilor locale, cele care stampileaza planul de construire al unor cladiri total caraghioase si lipsite de estetic.

Legea 50/1991 este teoria legislativa care dă undă verde ideilor de constructie sau de desfiintare a constructiilor deja materializate, si care, din diverse motive, sunt nevoite să-si limiteze existenta.

Edificarea constructiilor de orice fel, fie ele civile, industriale sau agricole, poate fi realizata doar in baza aprobarii de catre autoritatile locale – adica primariile – care vor analiza daca prevederile documentatiei de urbanism si amenajare teritoriala din legea cadru sunt conforme cu proiectul de pe hârtie.

Astfel, nu orice clădiri de tip S.F, caracterizate de o formă aerodinamică care nu prea se incadrează in peisajul luxuriant de munte, pot trece prin filtrul autorităţilor si primi avizul acestora. Chiar dacă ideile creative sunt binevenite in contextul arhitectural al societăţii, cele care ating pragul utopicului sunt lăsate in faza de proiect.

Termenul de valabilitate a autorizatiei de construire este de 12 luni de la data emiterii, timp in care esti obligat sa incepi lucrarile de santier. Poti solicita autorizatia chiar daca, faptic, nu te poti adresa la primarie, avand la dispozitie posibilitatea de a imputernici pe cineva in vederea obtinerii tuturor aprobarilor.

Dacă ai in plan să modifici anumite părti ale constructiei, află că unele dintre acestea pot fi executate si fără să obtii un aviz de la autorităţi. Lucrări de genul celor care nu afectează structura de rezistenţă a clădirii sau aspectul arhitectural pot fi incepute oricând dispui de echipa de meseriasi.

Totodată, dacă ai chef de retusuri sau dacă nu iti mai convine paleta de culori aleasă initial, poti schimba faţa casei tale fără grija autorizatiei, nimeni nu iti va cere socoteală.

Nu necesita autorizatie de construire nici lucrările pentru instalarea de tonete, pupitre, standuri de difuzare a presei, in general constructii realizate fără fundatie sau platforma de beton, precum si fără racordurile la utilitatile urbane, exceptie facand energia electrica.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro

comentarii

de GeorgeLen la 23 iunie 2014 - 00:30

Servicii web la preturi convenabile

Freelancer web- webdesign si mentenanta

Lasati un comentariu