Se naşte un nou Reich? Germania dictează Europei

• publicat la: 9 decembrie 2011
Se naşte un nou Reich? Germania dictează Europei

Liderii statelor membre UE sunt la Bruxelles, la un summit istoric pentru soarta euro şi a Uniunii Europene. Liderii avertizează: deciziile se iau acum ori niciodată! Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că Europa nu va avea o nouă şansă, dacă acest summit se încheie fără adoptarea unor măsuri clare. Iar deocamdată doar Germania reuşeşte să-şi impună punctul de vedere.

Prima zi a summit-ului Uniunii Europene nu a adus deciziile care ar putea salva moneda unică. Nici nu era de aşteptat, după cum afirmă ANTENA3, date fiind divergenţele serioase dintre statele membre. Şefii de stat şi de guvern s-au pus, totuşi, de acord asupra unui „pact bugetar“ pentru întărirea disciplinei financiare  a ţărilor din zona euro. Preşedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, citat de NAŢIONAL, a atras atenţia că „riscul unei explozii a Europei nu a fost niciodată atât de mare“, avertizînd că europenii au la dispoziţie puţin timp pentru a lua măsurile necesare ieşirii din criză.

Iar în lipsa adoptării unor soluţii decisive la summitul care a început aseară, tăierile de rating nu ar trebui să mire pe nimeni. 15 state din zona euro au fost plasate deja sub supraveghere. Standard&Poor’s merge chiar mai departe, după cum afirmă EVENIMENTUL ZILEI, şi ameninţă întreaga Uniune cu tăierea ratingului, precum şi câteva bănci importante. Şi cu toate acestea, analiştii financiari nu mai au încredere că liderii europeni vor ajunge la un consens privind măsurile care trebuie adoptate pentru a reda încrederea pieţelor în zona euro.

COTIDIANUL remarcă faptul că acest „summit al ultimei şanse pentru euro“ îşi propune să anuleze una dintre cele două atribuţii suverane rămase statelor euro – politica bugetară. Mai rămân armatele naţionale, după ce, în ultimele decenii statele au renunţat la politica tarifară şi la moneda naţională. Liderii europeni nu au ajuns la consens nici în privinţa fondului de garantare a datoriilor. Preşedintele Băncii Centrale Europene i-a dezamăgit pe investitori, după cum afirmă ANTENA3, deoarece nu a anunţat, aşa cum se aştepta, achiziţii masive de obligaţiuni ale ţărilor cu datorii mari.

De fapt, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ şeful BCE, a anunţat că nu va tipări bani, dând astfel câştig de cauză Germaniei. Aceasta deoarece bătălia Germaniei la acest summit este de a se opune emiterii de euroobligaţiuni, şi din punctul ei de vedere este de înţeles, pentru că, susţine JURNALUL NAŢIONAL, în lipsa euroobligaţiunilor vine piaţa şi majorează dobânzile. Iar Germania nu va renunţa la poziţia ei dură şi pentru că este îngrozită să dea drumul tiparniţei cu bani. Asta pentru că, aminteşte JURNALUL NAŢIONAL, Germania este ţara în care a apărut o bancnotă cu 24 de zerouri în anul 1923. Dimineaţa s-a putut cumpăra cu ea o pâine, seara mai nimic.

sursa ziare.ro