Seară de vis la Carei

• publicat la: 20 decembrie 2011
Seară de vis la Carei

Duminică, 18 decembrie 2011, cei peste  200 de spectatori prezenți la Casa Comunitară Sf. Ladislau au asistat la,poate  cel mai reușit spectacol al anului 2011 la Carei. A fost o seară de neuitat, un concert extraordinar de șlagăre de operetă și arii celebre, duete și canțonete, susținut de nu mai puțin de opt artiști de excepție sosiți din Cluj Napoca.

Grupul Lirica este condus de maestrul Constantin Nica, solist de renume internațional având la activ concerte pe marile scene ale lumii: Viena, Peking, New York, Osaka, Munchen, Cairo, Basel, București, interpretând roluri în Aida, Trubadurul, Turandor, Cavaleria Rusticană, Carmen, etc. Maestrul susține și în prezent cursuri de master în Romania, Olanda și Elveția.

Alături de Constantin Nica, pe scena careiană au mai evoluat:

Kolcsar Peter – pianist de excepțielaureat a mai multor festivaluri, avand la activ concerte în România, Canada; Gerania și Austria, în prezent este acorepetitor la Opera Maghiară de Stat din Cluj Napoca.

Melinda Dufner – angajată a Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj Napoca, având la activ roluri în Il Matrimonio Sergreto de Domenico Cimarosa, Cavaleria Rustica și Messa Motivo

Lucian Petrean – licențiat al Institutului TeologicOrtodox  și al Academiei de muzică Gh. Dima, având la activ spectacole în țară și străinătate. A debutat în rolul lui Tonio și Prolog din opera Paiațe și în cel a lui Rigoletto din opera cu același nume de Verdi.

Ligia Ghilea – asiatent universitar și doctorand al Academiei Gh. Dima, regizor a mai multor spectacole importante. A beneficiat de burse în Germania și este autoare a numeroase tratate de specialitate publicate în țară și străinătate.

Stefan Korch – cetățean slovac, care în prezent este masterand al Academiei de muzică Gh. Dima, care a paricipat la cursuri de măestrie în țară și străinătate. Este cunoscut în România prin bogăția repertorilui interpretativ de care dispune

Cristina Oltean – angajată a Filarmonicii de stat Transilvania, cu numeroase roluri la activ, din care cel mai important este cel din Regina Nopții. A câștigat premii importante la concursuri naționale și internaționale.

Florin Sâmpelean – un bas de expeție, una dintre cele mai promițătoare voci de acest gen pe care o are România. Este angajatul Operei Naționale din Cluj Napoca unde a interpretat numeroase roluri solistice precum Geronimo din Căsătoria secretă, Von trapp din Sunetul Muzicii și Zarasto din Flautul Fermecat.

Un repertoriu impecabil alcătuit, demn de un concert extraordinar de Crăciun. Prima parte a repertoriului a cuprins arii din opere și operete. Au fost interpretate fragmente din Regina Nopții, Quanro e Bella, Aria Rigoletto, Mio Bambino și La collunia.

Au urmat melodii cunoscute de publicul larg: Eddel weis, duetul din Văduva Veselă, Pisicile și Summer Time. Spre sfârșitul spectacolului cei opt artiști au cântat împreună cu publicul O sole mio și Santa Lucia. În încheierea concertului a răsunat colindul Noapte de vis,interpretat  în cinci limbi: germană, maghiară, slovacă, engleză și română.

Publicul careian a fost la înălțime aplaudând minute în șir evoluția artiștilor clujeni, care le-au dedicat un ”La mulți ani” , aceeași melodie fiindu-i dedicată și Melindei Duffner, care își serba chiar atunci ziua de naștere.

Spectacolul din seara de 18 decembrie va rămâne în istoria modernă a culturii careiene ca fiind unul dintre cele mai reușite evenimente artistice din ultima perioadă. Felicitări publicului, care a fost unul de excepție și care s-a comportat exemplar. Singura părere de rău derivă din faptul, că foarte puțini tineri au fost îndrumați de către instructori sau profesori să ia parte la evenimet, deși  e greu de crezut că vor mai avea parte în următoarea perioadă de asemenea spectacole.

Intrarea gratuită nu înseamnă neapărat faptul că se dă posibilitatea oricui să intre la spectacol, ci mai degrabă este o subvenționare a adevăratului act cultural și oferirea unei posibilități reale publicului de a avea acces la cultură și artă.

Concertul Grupului Lirica din Cluj Napoca a fost o adevărată lecție de viață, un act cultural de excepție, o dovadă a profesionalismului artiștilor clujeni  și un minunat cadou de Crăciun.

redactia

Lasati un comentariu