Ziua Naţională sărbătorită la Colegiul Tehnic„Iuliu Maniu”,

• publicat la: 4 decembrie 2011
Ziua Naţională sărbătorită la Colegiul Tehnic„Iuliu Maniu”,

Ziua Naţională a fost sărbătorită la această unitate de învăţământ  printr-un program cultural artistic .Sala festivă a fost neîncăpătoare, participând la eveniment un număr mare de elevi şi profesori.

In deschidere, dupa intonarea imnului de stat,  au fost evocate figurile a trei mari personalitati istorice din Regat, al caror efort a fost neprecupeţit: regele Ferdinand, primul ministru Ionel Bratianu si istoricul Nicolae Iorga.

In prima parte a programului, elevele Albu Mariana şi Dobra Alina au prezentat un material care evidenţia succint eforturile seculare al căror corolar este Marea Unire: Evul Mediu şi geneza conştiinţei naţionale, gestul politic al lui Mihai Viteazul. Urmează evenimentele secolului al XIX-lea: revoluţia paşoptistă şi Mica Unire de la 1859, precum şi cucerirea Independenţei , proclamarea României ca regat, primul război mondial şi urmările acestuia pe plan european (prăbuşirea marilor imperii, dreptul naţiunilor la autodeterminare). Pe plan local este vorba de proclamaţiile provinciilor româneşti prin care îşi exprimau voinţa de a se uni cu ţara, Marea Adunare Naţionala de la Alba Iulia, prin care şi Transilvania redevenea pământ românesc…

Incursiunea istorică a fost urmată de un scurt moment poetic, reunind versuri din creaţiile lui Mihai Eminescu ,„Ce-ţi doresc eu ţie,dulce Românie”, prezentat de elevi din clasa a IX a C,coordonaţi de prof. de religie Dindelegan Carmen.

A urmat apoi un grup de elevi coordonaţi de pr Pop Valer care au încălzit sufletele tuturor cu o serie de cântece patriotice iar in final „ Cântec joc şi voie bună”,prezentat de elevii claselor IX-XI,coordonaţi de Paşca Adrian..

Finalul a fost încoronat de tradiţionalul „ La multi ani”!

La multi ani, prieteni!

La multi ani români de aici şi de pretutindeni!

Coordonarea şi organizarea întregului  program a aparţinut profesoarelor Blideran Rodica, şi Coşarcă Elena.

sursa CT Iuliu Maniu

Lasati un comentariu