153 de ani de la Unirea Mică

• publicat la: 23 ianuarie 2012
153 de ani de la Unirea Mică

Centrul Cultural al Municipiului Carei şi Direcţia de Cultură,organizează marţi, 24 ianuarie 2012, începând cu ora   12, 00, un scurt program artistic pentru a marca  aniversarea  a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române.Vor avea loc şi depuneri de coroane din partea instituţiilor sau a persoanelor particulare.

Evenimentul va avea loc pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român din Carei şi va cuprinde un scurt moment literar, unul folcloric  urmând ca apoi,toţi cei prezenţi să intre în Hora Unirii.

24 ianuarie 2012 marchează 153 de ani de la actul istoric al Unirii principatelor Moldova şi Ţara Românească, unire ce a pus bazele României moderne.

La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Ţării Româneşti. Astfel a fost înfăptuită Unirea celor doua ţări române. Dacă, insa, ne amintim că prima întregire a celor trei provincii istorice româneşti – Muntenia, Ardealul şi Moldova – avea loc la 1600, cîştigată cu spada de Voievodul Mihai Viteazul, rezultă că la 24 ianuarie 1859 se realiza, de fapt, a doua Unire a românilor, de data aceasta, însă, fără Transilvania şi Basarabia, care au rămas sub stăpînirea Imperiului Austro-Ungar şi a Rusiei ţariste pînă la 1 decembrie 1918, cînd „de la Nistru pînă la Tisa”, nu mai era doar un vers dintr-o poezie.

Unirea Principatelor Române cunoscută şi ca Mica Unire reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Acest eveniment este strâns legat de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate.

Acest proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări, a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova şi Ţara Românească. Deznodământul războiului Crimeii a avut şi el rolul său pozitiv în apariţia unui context european favorabil unirii. Convenţia de la Paris din 1858 accepta o uniune formală între cele două ţări, cu guverne diferite şi cu unele instituţii comune.
Un an mai tîrziu, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică.

redactia

comentarii

de cititor la 24 ianuarie 2012 - 06:14

Traiasca Romania!

Lasati un comentariu