5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 09.01.2012

• publicat la: 9 ianuarie 2012
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 09.01.2012

Adevărul – Interviu Noul şef de la Hidroelectrica: Vrem să fim mai deştepţi decât „băieţii deştepţi“. Hidroelectrica vrea să aducă la nivelul pieţei reglementate preţurile din contractele cu „băieţii deştepţi“, adică să le majoreze cu 25%. „Preţurile mari din piaţă ne ajută“, spune noul CEO al companiei. Noul CEO, Dragoş Zachia-Zlatea, a declarat, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, că vrea ca preţurile să ajungă la 160 de lei pe MWh, cât este media pentru piaţa reglementată. În prezent, „băieţii deştepţi” plătesc 130 de lei pe MWh.

ZF: Benzina s-a scumpit în trei ani de criză cu 84%. Doar la greci a crescut mai mult. Finalul săptămânii trecute a mai adus o scumpire la pompă, aceasta fiind deja a doua creştere de preţ de la începutul anului. În lei, creşterea a fost de 82%, comparând preţurile afişate de Petrom de la începutul lui 2009 cu cele afişate în prima zi a acestui an. Totodată, în ultimii trei ani de criză, economia României a picat cu 7%. Datele Comisiei Europene arată că dacă pe data de 12.01.2009 un litru de benzină costa circa 0,66 euro (3 lei), pe 19.12.2011 acelaşi litru de benzină se cumpăra cu peste 1,2 euro (5,6 lei).

EVZ: Cardul de cumpărături ieftine care te lasă fără bani. Clienţii Lyoness se plâng că nu îşi mai pot recupera banii investiţi într-un sistem care promitea cumpărături cu reduceri consistente. Replica firmei: „clienţii îşi pot recupera avansul”. Apetitul românilor pentru cumpărături a atras după sine şi apariţia unor afaceri care promit iubitorilor de reduceri cumpărături ieftine din mall-uri şi benzinării. Desigur, este nevoie de plata unui avans care ajunge şi la câteva mii de euro pentru a avea parte de reducerile multvisate. Lyoness România s-a folosit de un astfel de sistem, investitorii fiind atraşi de oportunitatea de a avea discount de la magazine precum Diesel, Diverta, Sephora, benzinării Lukoil şi nu numai.

România liberă: “Fermele pirat” din bani UE, care pică la prima ninsoare, strivind animalele Deşi compania Mitek România utilizează aceleaşi standarde şi acelaşi soft avansat de proiectare folosit la construcţia fermelor din Statele Unite şi deşi România nu este măturată niciodată de uragane, multe din fermele româneşti realizate în ultimii ani pe structură de lemn reprezintă pericol public. Asta pentru că proiectul original pentru „hale de creştere a porcilor” dezvoltat de Mitek a fost „piratat” de diverşi antreprenori, care l-au pus în operă ­într-un stil „propriu”, încălcând toate principiile de siguranţă în construcţii, făcând economie la materiale şi înlocuind elemente structurale cu „imitaţii”, pentru a reduce costurile la maximum. Iar UE le-a decontat greşelile.

Gândul: Cum îşi bate joc Guvernul Boc de 20 de miliarde euro. În decembrie anul trecut, primul ministru Emil Boc menţiona că, alături de investiţiile publice şi fondurile europene, unul dintre motoarele economiei României în 2012 îl vor reprezenta proiectele ce urmează să fie derulate prin parteneriat public-privat (PPP), făcând referire la lista celor 18 proiecte prioritare aprobată de Guvern în aprilie 2011. Între acestea se numără reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşeşti, autostrada Comarnic-Braşov, autostrada Sibiu-Piteşti, precum şi canalul Dunăre-Bucureşti. Valoarea estimativă a nouă dintre cele 18 proiecte de pe lista Guvernului – pentru restul neexistând evaluări ale investiţiilor- se ridică la aproape 20 de miliarde de euro, potrivit calculelor gândul.

sursa  money.ro

Lasati un comentariu