Achiziţii publice

• publicat la: 12 ianuarie 2012
Achiziţii publice

S-a spart puşculiţa achiziţiilor publice

Instituţiile de stat sunt mari amatoare de shopping, acestea privind mereu cu jind in vitrina licitatiilor de achizitii publice. Rezultatul? Adjudecat, bineinţeles!

Probabil că in departamentele de achiziţii publice ale statului predomină sexul feminin din moment ce sesiunile de cumpărături si licitaţii cu bani publici sunt atât de dese. In fapt, achizitiile publice se referă la modalitatea prin care institutiile ţării noastre, sprijinite total sau parţial de bugetele de stat, isi planifică lista de cumpărături in functie de sezon si de nevoile perioadei respective. Cumpărăturile nu se fac haotic, la nimereală, sub impulsul plăcerii de a achizitiona ce se află in vitrină, ci se intocmeşte o listă prioritară, care trebuie ulterior aprobată.

Procedura de shopping se diversifică pentru a elimina monotonia, astfel ca firmele pasionate de cumpărături la preturi mici, dependente de sezonul de reduceri, se intrec la licitatii, acele procese de selectie considerate prin natura transparente. Astfel, chiar dacă o companie a pus ochii pe un bun care-i face contul bancar să ovationeze, nu poate obtine favoruri din partea gestionarului pentru a i-l pune deoparte, ci va trebui să astepte cuminte licitatia si să elimine in mod corect concurenta, la fel de dependenta de achizitii.

Cele 7 porunci ale achiziţiilor publice

Shopping-ul public se realizează sub imperiul celor 7 dictoane menite să usureze alergătura companiilor si să le mai limiteze pornirile de achizitionare a unor piese scumpe, cu defecte, sau din colectiile trecute, care nu isi mai au aplicabilitate in garderoba statutului. Toti operatorii economici trebuie să se bucure, printre altele, de principiul transparentei, al proportionalităţii si al tratamentului egal, neacceptându-se discriminari in sesiunile de cumpărături.

Programul SEAP: varianta shopping-ului online

Cum ofertantii întâmpina greutăţi in completarea documentelor si a formularelor interminabile necesare procesului de achizitie, atat ei cât şi părţile contractante pot folosi Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Aceasta platforma electronica asigura transparenta procesului si a procedurilor de achizitii publice, fiind locul unde autoritatile contractante publica anunturile de intentie si de participare. Prin urmare, pentru a beneficia de suportul SEAP si de a fi in consonanta cu litera legii, este imperativ ca fiecare parte contractanta sa detina in biroul aferent un calculator conectat la internet. Beneficiarii acestei “tarabe electronice” trebuie sa fie monitorizati si instruiti in mod constant, asta pentru a evita erorile si pentru a fi siguri că marfa lor este frumos expusă si gata să fie achizitionată de către contractanţi.

Cine verifică marfa?

Cum era firesc, in prealabil, marfa expusă trebuie verificată si avizată. In fruntea celor care reglementează coordonatele acestor achiziţii stă Autoritatea Naţională pentru Reglementarea si Monitorizarea Achiziţiilor Publice, un organ de control desprins din corpul Ministerului de Finanţe, iar dacă lucrurile nu funcţionează in parametrii legali, solutionările problemelor ce privesc litigiile stau in mâna Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro

Lasati un comentariu