Băsescu renunţă la actualul proiect de Lege a Sănătăţii

• publicat la: 13 ianuarie 2012
Băsescu renunţă la actualul proiect de Lege a Sănătăţii

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut vineri o nouă declaratie de presă de la Palatul Cotroceni, la finalul căreia a anuntat că i-a cerut premierului Emil Boc să retragă din dezbaterea publică proiectul noii Legi a Sănătăţii.

Seful statului a afirmat că dezbaterea din ultimele zile a fost marcată de minciună, manipulare, dezinformare si politizare si a prezentat câteva argumente in acest sens.

De asemenea, Traian Băsescu a sustinut că, desi toată lumea se declara nemultumită de actualul sistem sanitar, atat medicii, cat si pacientii sau ceilalti factori implicati, situatia din ultimele zile arata ca toti acestia nu doresc schimbarea sistemului si se opun reformarii lui prin introducerea unei componente private, care ar fi adus mai multi bani in sistem.

In aceste conditii, seful statului a anuntat ca i-a cerut premierului sa retraga proiectul de lege din dezbaterea publica, aceasta fiind considerata incheiata.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

– Sa constatam unde suntem dupa dezbateri fructuoase pe lege. S-a folosit masiv dezinformarea, vreau sa fac cateva precizari.

– Cea mai mare minciuna promovata continuu e legata de SMURD. Proiectul e si pe site-ul MS, si pe site-ul Presedintiei, continua minciuna: privatizarea sau afectarea SMURD. E o minciuna, altceva nu mai pot spune, cata vreme se continua manipularea.

– O alta poveste puternic sustinuta este ca se vor infrupta privatii din banii de sanatate, sau baietii destepti. Trebuie sa stiti ca acum se intampla acest lucru. Se scrie zilnic sau periodic despre preturile la medicamente, despre prescriptiile exagerate, despre datorii. Anchetele sunt o realitate, ilegalitatile, furturile la achizitia de aparatura medicala.(…)

Presedintele Traian Basescu a sustinut si miercuri o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a explicat pe larg cateva dintre cele mai importante aspecte ale noii Legi a Sanatatii precum si o parte din tintele pe care aceasta si le propune.

Seful statului a afirmat ca exista „interese gigantice” pentru neadoptarea noii legi a Sanatatii din partea celor care permit acum „scurgerea printre degete” a miliardelor care vin de la buget in sistemul de sanatate.

Totodata, el a criticat dur ineficienta actualului sistem, in special a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si a tinut sa sublinieze apasat ca SMURD-ul este un sistem militarizat, care apartine statului, nu unui singur om, cu trimitere directa la fondatorul acestuia, Raed Arafat.

Seful statului a tinut sa precizeze ca a intervenit public in favoarea legii doar atunci cand a considerat ca „s-a depasit orice limita in dezinformarea populatiei”.

Disputa cu presedintele precum si nemultumirile fata de prevederile noii legi in privinta sistemului de urgenta l-au facut pe Raed Arafat sa demisioneze din functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii si sa revina la Targu Mures, acolo unde a fondat SMURD-ul, in 1990.

Demisia sa a starnit reactii aprinse, atat din partea politicienilor Opozitiei, cat si a societatii civile. Dupa ce, miercuri seara, la Cluj Napoca s-au strans in piata centrala cateva sute de sustinatori ai lui Arafat, joi seara la Targu Mures au iesit peste o mie de oameni in strada, care au scandat lozingi anti-Basescu.

Tot pe Facebook a fost anuntat pentru vineri un miting, la ora 14.00, in Piata Universitatii din Capitala, acesta urmand sa se incheie cu un mars de protest catre Palatul Cotroceni.

De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca noua lege distruge SMURD-ul si a lansat un apel la solidarizare pe Facebook, invitandu-l totodata pe Raed Arafat sa faca parte din viitorul Guvern USL.

In schimb, Raed Arafat a declarat public vineri ca le multumeste oamenilor pentru sustinere, dar ii roaga sa nu se lase manipulati politic.

„Multumesc mult oamenilor pentru sustinere. Dar ii rog pe toti sa nu se lase manipulati politic. Sa nu iasa in strada, sa nu raspunda la nicio chemare si provocare de pe internet sau de la televiziuni”, a declarat, vineri, pentru Mediafax, Raed Arafat, precizand ca astfel de adunari ar putea degenera si afecta ideea de lege.

Pe de alta parte, in ultimele zile, la Ministerul Sanatatii, s-au purtat discutii ample pe tema noii legi, la care au participat reprezentantii Colegiului Medicilor, Colegiului Farmacistilor, lideri de sindicate, dar si reprezentanti ai Camerei de Comert Romano-Americane.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu