Ce aduce 2012: Clasa pregătitoare, spitale privatizate, prestaţii sociale schimbate

• publicat la: 2 ianuarie 2012
Ce aduce 2012: Clasa pregătitoare, spitale privatizate, prestaţii sociale schimbate

Anul 2012 va aduce schimbări majore pe plan social, printre cele mai importante numărându-se introducerea evaluărilor la clasele a II-a si a IV-a, privatizarea spitalelor, sau schimbările privind calculul prestaţiilor sociale.

De exemplu, in educatie, se va introduce clasa pregătitoare obligatorie incepând din anul scolar 2012-2013, iar liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de şcolarizare diminuat cu cel putin o clasă, informeaza Mediafax.

In plus, tot in educatie, va incepe să se aplice măsura privind introducerea costului standard per elev si a principiului „finanţarea urmează elevul” si va incepe evaluarea de la finalul clasei a II-a precum şi evaluarea, prin eşantionare, a elevilor clasei a IV-a.

In invăţământul superior in 2012 vor fi terminate alegerile pentru noile structuri de conducere ale universitatilor si va fi analizata oportunitatea reintroducerii concursului de admitere la facultate .

In sănătate: privatizare pe pâine

In domeniul sănătăţii, in 2011 miza este privatizarea, cea a serviciilor de ambulanţă, a spitalelor si a caselor de asigurări de sănătate.

Casele de asigurări de sănătate publice vor dispărea, iar locul lor va fi luat de casele private care se interpun intre CNAS si funizorii de servicii medicale. La fel si spitalele care se pot transforma in fundatii sau societăţi comerciale, unde angajaţii vor putea primi mai multi bani decât este prevăzut acum in grila de salarii.

De asemenea, pacientii vor scoate din buzunar anumite sume sub formă de coplată, iar din banii alocati obligatoriu pentru asigurările de sănătate vor primi un pachet minim de servicii medicale.

Listele de medicamente vor fi si ele regândite, la fel ca si programele nationale de sănătate.

Reorganizări la Ministerul Muncii

Anul 2012 aduce, la nivelul Ministerului Muncii, schimbări privind modalitatea de calcul a prestatiilor sociale si noi institutii, printre care Agentia Natională pentru Plăţi si Inspectie Socială si Observatorul Social, dar si o Comisie Naţională de Economie Socială si facilităţi fiscale pentru intreprinderile sociale care reinvestesc integral profitul.

Tot de anul viitor urmează să intre in vigoare o parte dintre legile subsecvente Codului de asistenţă socială. Astfel, din 2012 autoritatile locale vor fi obligate prin lege să aloce bani sistemului de protectie a copilului, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare a serviciilor, in prezent fiind judete care nu contribuie cu nicio sumă.

La propunerea MMFPS, Guvernul a decis eliminarea, din 2012, a obligativităţii indexării semestriale a valorii nominale a unui tichet de masă, cadou sau de creşă.

O altă modificare propusă de către MMFPS si care va fi aplicată incepând din 2012 se referă la raportarea prestatiilor sociale la Indicatorul Social de Referinţă (ISR). Pentru anul 2012, ISR a fost stabilit la o valoare de 500 de lei.

MMFPS a mai arătat că ISR este o practica europeana si este prima oară când prestatiile sociale sunt raportate la un astfel de indicator, iar pe măsură ce legile subsecvente ale noului Cod al Asistentei Sociale intră in vigoare, cele 54 de prestatii din prezent vor fi reduse la nouă tipuri de alocatii, indemnizatii si facilităţi.

sursa ziare.com

comentarii

de pavel la 3 ianuarie 2012 - 13:56

dupa invatamant se duce pe apa sambetei si sanatatea.vom vedea acum de ce sunt in stare duetul racz-coica care au pregatit minutios privatizarea spitalului nostru.nu degeaba au directionat urgentele mereu spre satu mare.investitia guvernului va fi numai buna de umplut buzunarele paduchilor care cotizeaza la partid pentru a ramane pe functii.potrivit listelor publicate postul de director la spital duce la 100 de milioane dar ce nu spune senatorul informator este ca coica lui dreapta e bagat pana in gat in afacerile dubioase din spitalul careian sub pulpana ocrotitoare a primarului inverzit.toate s vechi si noi is toate!

Lasati un comentariu