Cele mai fericite ţări din lume

• publicat la: 2 ianuarie 2012
Cele mai fericite ţări din lume

Fericirea este unul dintre puţinele cuvinte pentru care nu găsim o definitie exactă. Fiecare dintre noi apreciază in alt fel fericirea. Dar toţi oamenii isi dau seama când ating această stare.

Numita „starea de multumire sufletească deplină”, fericirea se simte, probabil, la fel in oricare ţară din lume. Sau nu? Forbes a incercat să facă un clasament (indrăzneţ) al celor mai fericite ţări din lume.

In prima zi a noului an aflăm care sunt acestea.

1. Norvegia

Pentru al treilea an consecutiv, Norvegia este cea mai fericită ţară din lume. Are un PIB pe locuitor de 54.000 de dolari, fiind astfel printre cele mai bogate state din lume. Totodata, Norvegia este pe locul doi in clasamentul ţărilor in ceea ce priveste siguranţa şi securitatea.

2. Danemarca

Tot pentru al treilea an consecutiv, Danemarca este pe locul al doilea in acest top. Micul stat european este pe primul loc in ceea ce priveste antreprenoriatul, iar ţara se bucură de un nivel crescut al egalităţii sociale.

3. Australia

Australia a urcat pe locul trei, după ce in 2009 se afla pe locul cinci. Această performanţă este rezultatul unei excelente educatii si al unei birocratii guvernamentale eficiente. Totodată, statul se bucură de un comert infloritor in domeniile resurselor naturale.

4. Noua Zeelandă

Tara se situează pe locul doi in lume in ceea ce priveste educaţia si libertatea individuală. In acelaşi timp, este recunoscută ca fiind una extrem de prietenoasă, dovadă primul loc ocupat la capitolul toleranţă faţă de imigranţi.

5. Suedia

Suedezii se bucură de nivelul ridicat al egalităţii sociale, dar si al protectiei mediului din această ţară. Ca fapt divers, in Suedia există 123 de telefoane mobile la fiecare 100 de locuitori.

6. Canada

Cea mai prosperă ţară de pe continentul american ocupă primul loc in libertatea individuală. Cu o populatie de aproape 35 de milioane de locuitori, răspândiţi pe o supafaţă imensă, de aproape 10 milioane de kilometri pătrati, Canada este a doua ţară ca intindere, din lume, si are o densitate demografică de doar 3,5 locuitori pe kilometrul pătrat. Totodată, ţara este foarte tolerantă şi primitoare.

7. Finlanda

Ca si in celelalte ţări scandinave, in Finlanda religia nu este o preocupare pentru locuitorii ţării. Doar 13% dintre finlandezi au declarat că se duc la biserică. Cu toate acestea, ţara se află pe locul 3 in ceea ce priveşte educaţia şi antreprenoriatul.

8. Elvetia

Tara are cea mai bună guvernare din lume, si este pe locul doi la sănătate si economie. Elvetia a ales să-şi păstreze francul, in loc să adopte euro, lucru care a ajutat-o să fie un model de stabilitate intr-o Europa destul de şubredă in această perioadă.

9. Olanda

O democratie solidă cu multe libertăţi civile si cu coeziune socială, Olanda are printre cei mai fericiti cetăţeni. Nu mai puţin de 90% dintre aceştia au declarat că-şi găsesc bucuria zilnică in lucrurile care ii inconjoară.

10. Statele Unite ale Americii

SUA reprezintă un loc excelent in care să-ţi incepi o afacere, iar tara ocupă primul loc in sănătate, are ape curate, iar Guvernul american este guvernul care acordă cel mai mare procent din PIB sănătăţii, dintre toate statele lumii.

La o simplă privire asupra celor mai fericite ţări din lume, se poate observa că şase dintre ele sunt din Europa, două din America de Nord si două din Oceania. Putem să spunem că ne aşteptam la aceste ţări si, chiar dacă România nu se poate aproapia de acest top, deocamdată, asta nu este un motiv pentru a nu spera că vom avea un An Nou fericit si mai bun decât cel anterior.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu