Coşmarul unor muncitori români trataţi ca sclavii in Danemarca

• publicat la: 11 ianuarie 2012
Coşmarul unor muncitori români trataţi ca sclavii in Danemarca

Poliţia daneză a eliberat o familie de români, veniti in Danemarca pentru a lucra, insă ţinuţi, practic, in sclavie, infometaţi si neplătiţi, puşi să muncească non-stop.

Familia Stoica din România a dat piept cu faţa nevăzută a pieţei muncii din Danemarca, fiind salvată, in iunie 2011, de politia din Elsinore. Publicatia daneză 3F a venit in România, intr-o localitate la şapte ore de mers cu maşina de Bucureşti, pentru a afla povestea acestei familii.

„Am fost trataţi mai rău ca la inchisoare”, povesteşte Vasile Stoica, in vârstă de 49 de ani.

Vasile Stoica a plecat in Danemarca impreună cu sotia sa, Natalia, fiul lor si fratele sau mai mare, Ioan Florin. Românii au fost adusi in ţară de bărbatul aflat in spatele companiei de curăţenie JD Cleaning, Jimmy Nika. Angajatorul furnizează de ani de zile mână de lucru companiei United Service, a doua ca mărime din Danemarca, ce are un milion de contracte, cu statul, regiunile si municipalităţile.

Familia Stoica nu a primit niciun salariu pentru munca prestată prin JD Cleaning pentru United Services.

Familia Stoica susţine că, printre altele, a muncit la scolile Gil si Græsted din municipalitatea Gribskov, fiindu-le promisi cate 500 de euro pe luna, pentru 12 ore de munca pe zi. Realitatea din Danemarca le-a depasit insa orice imaginatie.

„La scoala mâncam ce găseam in coşurile de gunoi. Când găseam sticle de suc sau pâine in coşurile de gunoi, le ascundeam in buzunare si le dădeam fiului nostru. Ni s-a intâmplat să găsim si câte un măr sau o banană”, povesteste Natalia Stoica, de 38 de ani.

Fără mâncare sau bani, Vasile l-a amenintat pe Jimmy Nika cu sinuciderea: „I-am zis – dacă nu faci ceva in legătură cu situatia noastra, ma spanzur! Măcar dă-ne drumul să mergem acasă si dă-ne bani pentru bilete de autobuz”.

„Munceam de la ora 14.00 până a doua zi la 9.00. Doar sâmbăta nu munceam”, mai povesteste bărbatul. Nici până acum nu au primit banii care li se datorează pentru munca prestată. „Nu am primit nimic. L-am intrebat pe Jimmy de multe ori in legatura cu banii pentru ca el plângea de foame”, spune Florin Stoica, in vârsta de 61 de ani, arătând spre Ioan, de 19 ani.

Jimmy Nika ii instalase pe români in subsolul casei pe care o are in Elsinore. Familia Stoica spune că acolo trăiau opt români, insă doi au reusit să fugă la un moment dat.

„Nu aveam apă curentă. Nu aveam electricitate. Nu aveam un loc unde sa gătim, nu aveam nici mâncare. Nu aveam nimic”, isi aminteste Natalia Stoica. Sotul ei completeaza: „Era un dezastru. Erau şobolani peste tot. Nu puteam să facem nimic. După muncă, veneam acasă pentru o oră-două de somn, insă şobolanii alergau peste noi in pat”.

Jimmy Nika sustine că cei patru români au lucrat doar la o singură scoala, câte trei ore, insă nu erau capabili să muncească. „Unul dintre ei era un bătran de 62 de ani care nu putea să muncească. Singurul care se potrivea ca vârstă era cel mai tânăr. Nu am avut ce face cu ei”.

Directorul United Services, Peer C. Krogh, sustine că a terminat colaborarea cu JD Cleaning când politia a eliberat familia Stoica: „United nu are nicio legatură cu conditiile in care trăiau românii sau alţii aflaţi in acel subsol”.

sursa ziare.com

comentarii

de miti la 11 ianuarie 2012 - 12:31

3f este cel mai mare sindicat din Danemarca nu o publicatie . au mers sa faca acest reportaj sa atraga romanii sa se inscrie la ei lucru de altfel recomandat. eu unul muncesc in danemarca de 3 ani am avut unele probleme la locul de munca iar dupa sesizarea 3f lucrurile s-au rezolvat.e o tara frumoasa cu oameni frumosi dar de multe ori poti s gasesti iadul aici asa ca atentie ganditi-va inainte sa veniti aici

de Adrian la 26 martie 2012 - 00:51

Jegurile acestea de danezi cred ca noi cei din estul Europei suntem niste maimute care trebuiesc puse la munca neplatita… Nu e singura situatie de acest fel intalnita intr-o tara „CIVILIZATA CA DANEMARCA’ Ar trebui sa stie si altii care vor sa plece in DANEMARCA la munca in agricultura, curatenie sau necalificati – ce ii poate astepta acolo. Eu am fost cu contract semnat prin agentia de ocupare a fortei de munca AJOFM , cu preselectie initiala in tara. Si cu toate astea tot mi-am luat teapa. In sensul ca nici munca si nici bani nu am vazut decat un sfert din cat mi-a fost promis. ATENTIE LA DANEMARCA – SUNT NISTE ESCROCI!

Lasati un comentariu