De astăzi, intră în vigoare noua taxă de poluare auto

• publicat la: 13 ianuarie 2012
De astăzi, intră în vigoare noua taxă de poluare auto

Noua taxă de poluare auto  intră în vigoare la 13 ianuarie. Actul normativ, care anunţă reducerea  taxei de poluare cu până la un sfert în cazul maşinilor noi, le va permite celor care au plătit în vechea variantă, adică după 1 iulie 2008, să îşi recupereze eventualele diferenţe.

Deocamdată este neclar câţi bani ar putea fi obligat să restituie Ministerul Mediului, dar ministrul László Borbély a estimat că suma totală nu va depăşi 200 de milioane de lei. Totul depinde însă, a mai precizat ministrul mediului, de câţi cetăţeni vor veni şi vor cere banii înapoi.

Cetăţenii care intenţionează să vină şi să ceară vor avea la dispoziţie, de mâine, pe site-ul Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, modalitatea completă de calcul a acestei taxe. În formulă se vor trece elemente din cartea de identitate a maşinii şi din certificatul de înmatriculare. Proprietarii de maşini, cărora calculatorul virtual le va comunica faptul că au de recuperat bani, vor trebui apoi să se înarmeze cu răbdare şi să depună la administraţiile fiscale o cerere de restituire şi mai multe documente în original şi copie . Dacă au însă datorii la fisc, sumele restante vor fi recuperate de stat, după caz, din respectiva diferenţă. Banii ar trebui să ajungă în portofelele celor care au urmat toţi paşii în cel mult 45 de zile.

Tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de dioxid de carbon şi norma de poluare sunt criteriile prin care se calculează taxa în toate situaţiile. Principiul de bază este „poluatorul plăteşte”, taxa este achitată o singură dată, atât pentru maşinile noi, cât şi pentru cele la mâna a doua, care sunt înmatriculate pentru prima oară în România, dar şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă. În această a doua situaţie, taxa se va plăti la prima vânzare a maşinii de către cumpărător.

sursa money.ro

Lasati un comentariu