De ce-i tremură vocea lui Traian Băsescu? Astăzi, ziua cea mai lungă

• publicat la: 25 ianuarie 2012
De ce-i tremură vocea lui Traian Băsescu? Astăzi, ziua cea mai lungă

Ieri, în timp ce protestatarii se strângeau din nou în Piaţa Universităţii pentru cea de-a 12-a zi, preşedintele Traian Băsescu a avut prima reacţie faţă de protestele din ţară. El a admis că nemulţumirile românilor sunt justificate dar a atacat dur opoziţia, asemuind mesajul lor celui al liderului Partidului Comunist din Republica Moldova.

Cu prilejul învestirii lui Cristian Diaconescu la şefia Ministerului de Externe, Băsescu s-a lansat într-un atac dur, pe o voce tremurândă, după cum remarcă JURNALUL NAŢIONAL, la adresa fostului preşedinte Ion Iliescu, a liderilor USL Crin Antonescu şi Victor Ponta şi a liderului sindical Mircea  Dogaru.

El a declarat că observă, în ultima perioadă, o „veselie a demolării“. „Se observă o veselie a demolării, probabil reuşita recunoscută internaţional deranjează pe foarte mulţi“, a declarat şeful statului, citat de ZIUA VECHE.

Referitor la numirea lui Cristian Diaconescu, NAŢIONAL  susţine că Emil Boc a propus iar preşedintele Traian Băsescu a acceptat. Deşi sustinuta de mai toată Coaliţia, nominalizarea a fost contestată însă în interiorul  PDL, pentru că partidul a cedat mult prea uşor un nou portofoliu UNPR-ului . Diaconescu, aminteşte ANTENA3, va ocupa locul rămas liber după revocarea din funcţie a lui Teodor Baconschi.

Pe de altă parte, senatorul PNL Teodor Meleşcanu a afirmat, citat de ADEVĂRUL, că Puterea încalcă Legea fundamentală, care prevede ca Parlamentul să intervină în cazul schimbării configuraţiei politice a Guvernului. „Conform Constituţiei, schimbarea configuraţiei politice a Guvernului necesită trecerea acestuia prin Parlament. În opinia mea, este absolut necesară trecerea întregului Cabinet prin Parlament”, a arătat fostul ministru de Externe.

Şi preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean a declarat , pentru COTIDIANUL, că numirea lui Cristian Diaconescu ca şef al diplomaţiei este neconstituţională şi „lovită de nulitate“ deoarece persoana propusă pentru a ocupa funcţia de ministru ar fi trebuit să fie audiată în comisiile de specialitate din Parlament şi aprobată de plen.

RING numeşte ziua de astăzi drept „Ziua cea mai lungă“. Aceasta pentru că la Curtea Constituţională se va da astăzi un verdict în cazul comasării alegerilor, după ce săptămâna trecută judecătorii au decis pentru a doua oară amânarea deciziei. Legea alegerilor comasate a fost contestată la Curte de USL, după ce guvernul şi-a asumat răspunderea în privinţa organizării simultan a localelor şi parlamentarelor. Tot astăzi, preşedintele Traian Băsescu va avea o „intervenţie cu românii”, mesajul preşedintelui putând fi crucial pentru calmarea sau escaladarea protestelor.

„Intervenţia“ va consta, cel mai probabil, într-o conferinţă de presă pe care şeful statului o va susţine, au declarat, pentru GÂNDUL, surse din PDL. O eventuală remaniere sau o demisie în bloc a Cabinetului nu ar avea loc, susţin aceleaşi surse, decât după încheierea misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional.

Pe de altă parte NAŢIONAL susţine că Băsescu are un plan pentru anihilarea protestelor. Conform scenariului avansat de NAŢIONAL, Theodor Baconschi a fost doar un „aperitiv“ la masa remanierii, felul principal urmând să-l reprezinte Emil Boc. O schimbare de o asemenea amploare nu-l poate avea în spate decât pe Traian Băsescu. Care, în caz de reuşită, ar da o dublă lovitură, scăpând de Boc şi de proteste în acelaşi timp.

sursa ziare.ro

comentarii

de magyar la 25 ianuarie 2012 - 15:56

istoria se repeta!!!ar trebui sa pateasca ca si sotii ceausescu!!!

Lasati un comentariu