După italienii de la De’Longhi, şi nemţii de la Bosch se pregătesc să investească la Jucu

• publicat la: 30 ianuarie 2012
După italienii de la De’Longhi, şi nemţii de la Bosch se pregătesc să investească la Jucu

Producătorul german de componente auto Bosch, cu afaceri la nivel mondial de peste 47,3 mld. euro şi circa 283.500 de angajaţi, este a doua companie străină despre care apar informaţii în ultimele zile că va deschide o unitate de producţie la Jucu.

Informaţia a fost avansată de directorul general al Tetarom, Viorel Găvrea, care a confirmat că, pe lângă producătorul italian de electrocasnice De’Longhi SpA, care va achiziţiona facilităţile de producţie Nokia din Cluj, şi grupul german Bosch va demara o investiţie în parcul industrial Tetarom III. Investiţia germanilor va crea circa 2.000 de noi locuri de muncă.

„Consiliul Judeţean Cluj a făcut unele declaraţii în ceea ce priveşte acestă nouă investiţie, în momentul în care a fost anunţat acordul pentru achiziţionarea de către compania italiană De’Longhi a facilităţii de producţie Nokia din Cluj. Contractul cu Bosch este finalizat, astfel că aşteptăm semnarea lui, după ce un anumit dosar va fi avizat de Ministerul de Finanţe”, a declarat directorul general al Tetarom, în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune.

Potrivit acestuia, Bosch îşi va instala facilităţile de producţie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a funcţionat şi fabrica de telefoane mobile Nokia, iar investiţiile ar putea ajunge la peste 60 mil. euro. Aici urmează să fie produse, chiar din acest an, componente electronice pentru automobile, conform lui Găvrea.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Bosch nu au făcut niciun comentariu până la închiderea ediţiei.

A plecat Nokia, vine Bosch

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe a declarat la mijlocul săptămânii trecute, odată cu anunţul privind preluarea facilităţii de producţie Nokia din Jucu de către producătorul italian de electrocasnice De’Longhi, că instituţia pe care o conduce se află în negocieri avansate cu un nou investitor, fără să precizeze numele acestuia. Tişe spunea că este vorba de un producător de componente auto care va investi 60 mil. euro în fabrica din parcul Tetarom III şi va crea între 1.500 şi 2.000 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, CJ Cluj a precizat încă din luna septembrie a anului trecut, când Nokia îşi anunţa plecarea din România, că negociază cu compania germană Bosch pentru o investiţie într-o fabrică de componente auto, în parcul industrial Tetarom 3. La acel moment, reprezentanţii CJ Cluj mai spuneau că negocierile cu germanii de la Bosch durau de peste 10 luni. Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane de euro), conform Ministerului Finanţelor Publice.

Şi italienii vor la Jucu

Pe lângă investiţia germanilor de la Bosch şi producătorul italian De’Longhi va investi 30 mil. euro în realizarea unei fabrici de electrocasnice în Jucu, pe platforma fostei facilităţi Nokia, şi va crea între 600 şi 1.000 de noi locuri de muncă.

sursa zf.ro

Lasati un comentariu