Facebook şi Google s-ar putea închide pe 23 ianuarie

• publicat la: 5 ianuarie 2012
Facebook şi Google s-ar putea închide pe 23 ianuarie

Amazon, eBay, Facebook, Google si alte companii ar putea sa-si suspende serviciile pentru a protesta impotriva unui proiect de lege controversat impotriva pirateriei, dezbatut in Congresul american.

Un proiect de lege american impotriva pirateriei, SOPA (Stop Online Piracy Act), i-a facut pe reprezentantii celor mai mari companii americane de internet din lume sa ia in calcul o forma extrema de protest: suspendare serviciilor pe care le ofera.
Printre aceste companii se numara Facebook, Twitter, Google, Amazon, eBay, FourSquare, Mozilla, PayPal, Wikimedia si Google, scrie extremetech.com. Aceste companii se tem ca daca proiectul de lege va deveni realitate, pe internet va fi inaugurata o epoca a cenzurii.

SOPA prevede că deţinătorii de copyright vor putea închide website-uri care le-au preluat conţinut, fără să aibă nevoie procese sau de hotărâri judecătoreşti. De asemenea, motoarele de căutare ar putea fi determinate să de-indexeze anumite site-uri, iar site-urile de plăţi online ar putea fi obligate să anuleze anumite tranzacţii. În schimb, giganţii din industria de film şi din cea muzicală susţin intens acest proiect de lege.

Potrivit lui Markham Erickson, preşedintele NetCoalition (care reuneşte companiile de internet menţiuonate mai sus), varianta unei suspendări a serviciilor devine tot mai probabilă pe zi ce trece.

Încă nu s-a luat o decizie clară dacă această formă extremă de protest va acea loc sau nu, în condiţiile în care companiile se tem că suspendarea serviciilor va determina un val de mânie din partea utilizatorilor.

Cel mai probabil, site-urile vor deveni indisponibile pe 23 ianuarie, în condiţiile în care Senatul va dezbate proiectul de lege o zi mai târziu, pe 24 ianuarie.

sursa  realitatea

Lasati un comentariu