Lecţie pentru maghiarii din naţionala de hochei a României

• publicat la: 4 ianuarie 2012
Lecţie pentru maghiarii din naţionala de hochei a României

Jucătorii de origine maghiară care evoluează in naţionala de hochei pe gheaţă a României au primit o adevărată lecţie de educaţie şi bun simţ.

Emerich Ienei este unul din sportivii de origine maghiară care a adus glorie pentru ţara noastră, insă educaţia fostului antrenor al Stelei este la ani lumină de cea a hocheiştilor.

„Nea Imi” le transmite hocheiştilor, in editia tipărită a cotidianului Evenimentul Zilei, că România trebuie repectată.

„Indiferent de originea pe care o ai, trebuie să aperi si să respecţi culorile echipei pe care o reprezinţi. Eu sunt de origine maghiară şi mă mândresc cu asta, dar am respectat intotdeauna culorile României, ţara al cărei cetăţean sunt. Ca să vă dau un exemplu, când am fost cu Steaua la Budapesta pentru meciul cu Honved, ziariştii unguri au inceput să-mi pună intrebări in maghiară. Dar eu le-am vorbit in română ungurilor, explicându-le că fac asta deoarece sunt oficial al Stelei, reprezint acest club”, a spus Ienei.

Tehnicianul crede că acest scandal a fost provocat de educaţia hocheiştilor.

„De vină pentru scandalul de la naţionala de hochei e educaţia pe care au primit-o aceşti jucători. Nu ii obligă nimeni să cânte imnul României, dar din respect pentru tricoul pe care il poartă, nu trebuia să-l intoneze nici pe cel al Ungariei. Au greşit din punct de vedere moral”, a mai spus Emerich Ienei.

Scandalul din hocheiul românesc a izbucnit după ce mai multi jucători ai echipei nationale au fost surprinşi intonând imnul Ungariei, inaintea unui meci amical disputat la Miercurea Ciuc.

Imediat, au apărut informatii si imagini cu alte acte revoltătoare comise de etnicii maghiari de la loturile naţionale de hochei.

„Dacă românii nu termină cu asta, poate că nu mai joc pentru România”, a ameninţat unul dintre liderii maghiarilor, Peter Levente.

Situaţia explozivă a fost şi este alimentată de atitudinea etnicilor maghiari, care nu numai că nu si-au cerut scuze pentru ce au făcut, ba chiar au lăsat să se inţeleagă că se mândresc cu aceste acte antinaţionale.

sursa ziare.com

comentarii

de magyar la 5 ianuarie 2012 - 13:17

BRAVO NEA IMI!!!

de patriot la 5 ianuarie 2012 - 14:55

RESPECT nea IMI,ar putea fi un exemplu de moralitate,loialitate si bun simt pentru oricine…

de clock la 9 ianuarie 2012 - 09:59

Azert valaszolhatott volna magyarul is az ujsagiroknak, mert nem szegyen, ha valaki tobb nyelven beszel! Ezzel szerintem nem sertette volna meg a Steaua vezetoit vagy szurkoloit.

de soneria la 9 ianuarie 2012 - 10:30

Nu inteleg de ce nu scrieti in engleza ca sa inteleaga toata lumea?EMERICH IENEI incearca sa ofere din experienta lui de viata si altora dar degeaba daca nu ai cu cine!un OM cu asemenea principii nu putea sa nu reuseasca in viata,in cariera si doreste sa intinda o mana de ajutor si altora dar se pare ca degeaba.A fi Om e lucru mare si nu e o intamplare si nu tine de etnie!Un adevarat profesionist care se comporta in consecinta in orice situatie dar pacat nu este inteles tocmai de ai lui.Incercati va rog sa postati comentarii in limba romana sau potrivnice puterii locale in presa de limba maghiara si vedeti ce se intampla.

de vasile la 9 ianuarie 2012 - 11:27

@buletin de carei
va rog sa stergeti comentariile in limba maghiara, indiferent ce spun. daca nu au bun simt sa scrie romaneste, nu sunt obligat sa stiu ungureste.
Iar daca nu, faceti buletinul de carei pentru unguri.

de vasile la 9 ianuarie 2012 - 11:29

@ soneria
ba eu cred ca ai lui, ungurii de treaba, au inteles. Nu vor intelege niciodata gunoaiele din plutonul secuiesc.

de frrrr la 9 ianuarie 2012 - 14:11

Vasile? Cine nu stie limba romana, nu are voie sa scrie aici? Nimeni nu este obligat sa stie in limba maghiara, dar nici in limba romana. Tu traiesti inca in anii 1500?

de vasile la 9 ianuarie 2012 - 14:58

@fr(aie)rrr
Poate in Germania, Cehia sau in muntii Altai.
pai asta nu vreti voi aia din plutonul secuiesc sa intelegeti: in Romania, nimeni nu este obligat sa stie limba maghiara, limba oficiala este cea romana. Dar, tot dintre ai vostri sunt cu miile care nu vor sa vorbeasca limba romana. Ei, daca romanii ar fi asa cum sunt sovinii unguri ati fi inteles chestia asta de acum 90 de ani. Iar daca ar fi cum zici tu, ar cam avea probleme statul ungar. Cat despre anii 1500, tocmai aceia sunt anii in care romanii sunt deposedati total de drepturi in Transilvania vasala atunci coroanei ungare si li se considera religia drept tolerata. plutonul vostru secuiesc vrea sa revenim la autonomiile din 1500 si sa ii puna in situatie inferioara pe romani.

de vasile la 9 ianuarie 2012 - 15:01

dar cine v-a impiedicat sa invatati limba romana? ati facut si la scoala.daca ati fi invatat 2 cuvinte pe saptamana (ca unii invata mai greu, ce sa faci)in in 8 ani de scoala stiati 500 de cuvinte

de elena la 9 ianuarie 2012 - 20:00

Emeric Ienei este reprezentantul intelectualilor maghiari si nu are cum sa fie inteles de ignoranti care recurg mereu la extreme pentru a-si impune punctul de vedere.Cei care nu reusesc sa duca o viata ordonata,sa traiasca dupa anumite reguli,nu vor reusi nici sa invete o alta limba decat a lor proprie si nici sa respecte comunitatea din care fac parte.

de avocat la 11 ianuarie 2012 - 07:24

ptr clock si frr hai sa facem un sondaj cati tineri pana la varsta de 30 de ani din satele ..capleni ,foieni,berveni,camin..stiu sa vorbeasca romaneste…nu stiu sa scrie nici in limba voastra aia furata ..niste incapatanati si analfabeti cam 80 la suta..dute sa vezi ce maserii au ,unde lucreaza ce fac..si sa vezi ca sunt patura societetii…anul 1500 nu stiu ce vrei de la el dar de 1601,de 1918 si alti ani durerosi voua ce zici??AICI ESTE ROMANIA,deci nu uitati nu va convine „mars a kuva anjatokba „

de emil la 11 ianuarie 2012 - 09:41

DOMNUL IENEI ,observati ca am scris cu D mare , este un intelectual ,un om al sec. XXI, intelege sa traiasca in baza unor principii si conventii ale acestui secol .Altii cunosc doar sec XV.Ce pacat ca au ramas acolo…

de emil la 11 ianuarie 2012 - 09:46

nimeni nu-ti interzice sa scrii si sa citesti sau sa vorbesti in limba ta materna dar ,zice o regula a civismului ca atunci cand scrii sau vorbesti si te aud ,sau te citesc ,necunoscatorii acestei limbi ,esti obligat sa folosesti limba celor care dau numele statului in care traiesti.Asa zic cei civilizati .ACUM….ASTA E …NU PUTEM FI TOTI LA FEL .

de spic la 12 ianuarie 2012 - 21:51

„Emerich Ienei” – LOL – cu acest nume ce fel de lectii mai poate sa dea maghiarilor…

de ana la 13 ianuarie 2012 - 09:54

sigur, e mai bun wass albert sa dea lectii! ai minte cat spicul!

de ... la 19 ianuarie 2013 - 02:48

Nu cred ca sunt obligat sa vorbesc de lb romana dar nici nu vreau !!!:))

de Horia Maries la 19 ianuarie 2013 - 09:59

… la 19 January 2013 – 02:48

Nu esti obligat. Poti sa ramai asa cum esti. Esztelen.

de iancu la 19 ianuarie 2013 - 11:00

omu fara nume nu e obligat sa vorbeasca limba statului de la carei isi ia banii cica…bine ca sefii vostri nu sunt in stare sa va ofere trai decent da stiu sa se milogeasca la uslistii din judet pentru posturi de conducere..nu au alte surse de venit sau nu stiu sa traiasca fara functii????
daca sunteti dastepti de ce nu va descurcati singuru si vreti posturi de la guvernul uslist????

Lasati un comentariu