Muzeul Judeţean la ora bilanţului

• publicat la: 17 ianuarie 2012
Muzeul Judeţean la ora bilanţului

In Biblioteca Steuer, conducerea Muzeului Judeţean, respectiv Liviu Marta şi Szocs Peter alături de vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, au susţinut o conferinţă de presă in care au amintit câteva dintre proiectele desfăşurate anul trecut, investiţii mari, expoziţii deosebite şi planuri pentru anul 2012.

Pentru anul 2012 bugetul se arată mai mic insă suma definitivă o vom afla in sedinta Consiliului Judetean de la sfârsitul acestei luni. Conducerea Muzeului Judetean isi propune ca in noul an să continue actiunile incepute si să  desfăşoare in continuare programe expoziţionale, de cercetare si restaurare.

Anul 2011 a adus 42.910 de vizitatori, restaurarea Castelului din Carei, a cetăţii din Ardud, a Muzeului de Artă Satu Mare, inaugurarea caselor memoriale de la Tăşnad, Petreşti şi Andrid, introducerea curentului electric in casa de la Bobald pentru reprezentarea reală in zona a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice.

Deasemenea au fost descoperite peste 100 de noi cuptoare dacice la Medieşul Aurit,ce confereau zonei statutul de cel mai mare centru de olărit din intreaga Europă. Numărul mare de vizitatori este dat si de multitudinea expozitiilor bine organizate de la oricare dintre centrele muzeale.

S-au făcut săpături arheologice descoperindu-se multe obiecte interesante pe care le vom putea vedea in curând in expoziţiile muzeului, s-au făcut fotografii aeriene pentru descoperirea de noi situri si cercetări asidue, a căror rezultate se vor concretiza in tipărirea unor cărţi, in care autorii vorbesc despre istoria cuprului, aşezarea dacică şi multe altele.

Si dacă anul 2011 a stat sub semnul a 300 de ani de la semnarea păcii la Satu Mare, anul 2012 stă sub genericul -300 de ani de la colonizarea svabilor. Tot anul acesta sătmărenii vor avea ocazia de a vedea si afla mai multe despre aurul antic al României, expozitie formată din cele mai reprezentative piese de la Muzeul National de Istorie si alte 12 muzee din ţară. Vor avea loc expozitii dedicate implinirii a 160 de ani de la naşterea lui Vasile Lucaciu si se vor face săpături arheologice la centrura Careiului, peste 3 Km constituind sit arheologic.

La conferinţa de presă de astăzi, 17 ianuarie, a participat si vicepresedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef, care a felicitat conducerea muzeului pentru felul in care a inteles ajutorul pe care Consiliul Judetean il poate acorda, acesta fiind partener in proiectele cu finanţare europeană, asigurând co-finantare.

Vom reveni cu detalii, in curând, cu primele manifestări dedicate omagierii lui Vasile Lucaciu, dar nu inainte de a vă invita incă o dată să vizitati expozitiile pe care le găzduieşte Muzeul sătmărean in prezent si anume: Expozitia figurilor de ceară de la Muzeul Judeţean si Istoria cafelei la Muzeul de Artă Satu Mare.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu