NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. Tot ce trebuie să ştii: de la ce vor învăţa copii în clasa pregătitoare şi până la cum vor fi notaţi

• publicat la: 23 ianuarie 2012
NOUA LEGE A EDUCAŢIEI. Tot ce trebuie să ştii: de la ce vor învăţa copii în clasa pregătitoare şi până la cum vor fi notaţi

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie, copiii învaţă jucându-se şi nu vor fi note sau calificative.

În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care până la 31 august 2012 vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012. Măsura, prevăzută de Legea educaţiei, este „necesară întrucât România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa şi prin ea se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învăţare”, a declarat, duminică, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

„Pactul naţional pentru educaţie şi Legea educaţiei pun accent pe aducerea copiilor în învăţământul obligatoriu cât mai devreme, la şase ani, ceea ce este un real progres. Anul acesta gestionăm situaţia în care avem în sistem două grupe de vârstă într-una: grupa mare, pregătitoare pentru şcoală, care cuprinde tranşa de vârstă 5-7 ani, neexistând în vechea lege un sistem unitar. Prima consecinţă a acestor măsuri este că peste 20.000 de copii care pe vechea legislaţie nu ar fi fost cuprinşi în nicio formă de învăţământ se vor regăsi printre cei care merg la clasa pregătitoare în 2012. Aceşti copii ar fi fost în eşec şcolar din prima lor zi de şcoală pe vechea lege”, a explicat ministrul Daniel Funeriu.

Părinţii vor putea să-şi înscrie copiii la şcoala la care doresc

Înscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca şi în anii trecuţi, înscrierile oficiale vor începe în martie. Cum finanţarea urmează elevul, va exista competiţie între şcoli, ceea ce va duce inevitabil la creşterea calităţii.

„Ca şi în anii precedenţi, fiecare stradă din România va fi arondată unei şcoli. Procedurile de înscriere sunt astfel făcute încât, dacă părintele îşi exprimă opţiunea pentru şcoala la care este arondat, aceasta are obligaţia să înscrie elevul. Dacă părintele doreşte înscrierea la altă şcoală decât şcoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi înscris în limita numărului de locuri disponibile. Dacă sunt mai multe opţiuni decât locuri disponibile pentru o anumită şcoală se vor aplica criterii generale – existenţa unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din învăţământ sau şcolarizarea în acea şcoală a fraţilor sau surorilor -, precum şi, dacă este cazul, alte criterii decise de şcoală şi validate de inspectorat”, a completat ministrul Educaţiei.

El a ţinut să precizeze că sunt interzise segregări, teste sau examene, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I.

„Lucrurile vor fi corect aşezate pentru învăţământul în limbile minorităţilor, în şcolile respective, în interesul lingvistic şi cultural al copilului. Toţi copiii la această vârstă sunt trataţi egal. Prin noile proceduri, informatizate, vă garantez că s-a terminat epoca în care prin pile sau alte avantaje materiale, despre care presa a relatat în trecut, puteai să ai prioritate la înscrierea copilului la şcoală. Nemulţumiţi vor fi cei care aveau obiceiul şpăgii, pentru că acum avem mai multă echitate şi transparenţă. Sistemul informatic de înscriere nu ia mită! Să nu uităm că avem la minister numărul verde anti-şpagă 0 800 801 100!”, a explicat ministrul Funeriu.

Părinţii vor avea atât libertate pentru alegerea şcolii, cât şi transparenţă privind modul de înscriere în clasa pregătitoare. „Este fundamental să dăm cât mai multă libertate părinţilor în alegerea şcolilor şi să asigurăm transparenţa modului de înscriere. Prin procedurile din acest an exact acest lucru îl înfăptuim: transparenţă şi o implicare cât mai mare a părinţilor asupra viitorului copilului lor. Şcolile vor trebui să intre în competiţie pentru elevi, ceea ce este un lucru benefic, ele vor fi obligate să se deschidă mult mai mult către părinţi. Am dat toate dispoziţiile pentru ca şcoala să meargă cât mai mult către părinţi”, a arătat ministrul Educaţiei.

Curriculum nou, adaptat vârstei, copiii vor învăţa jucându-se

Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare, iar părinţii vor fi informaţi cu multă atenţie asupra elementelor de programă importante în momentul înscrierii, care va avea loc, ca în alţi ani, în luna martie.

„Pot să vă spun de pe-acum că în clasa pregătitoare copilul va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Învăţământul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligaţi să mergă la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul şcolar”, a adăugat Daniel Funeriu.

În clasa pregătitoare elevii nu vor da niciun fel de testări, cadrul didactic putând însă să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei.

„În clasa pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului. Acest raport va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I”, a susţinut ministrul Educaţiei.

sursa gandulinfo

comentarii

de bula la 23 ianuarie 2012 - 20:22

daca sa poatie daloc
da sa fie haleala
sa traim binie…..

de George la 24 ianuarie 2012 - 08:49

De pica guvernul, pica si legea asta? Oare?

de Farfuriddi la 24 ianuarie 2012 - 18:19

O sa se revizuiasca totul
da no sa se schimbe nimica
ori…..
No sa scimbe nimic
doar ici colo
in ponctiele esantiale

de vasile la 24 ianuarie 2012 - 18:43

da, ma, dupa ce il dati jos, puneti-l la loc pe basescu, geniul de neinlocuit! va reamintesc ca sunt pline cimitirele de „oameni de neinlocuit”, care au iesit din sistem pe cale naturala si al caror loc a trebuit sa-l ia cineva! daca

de aurelia la 13 iulie 2012 - 09:01

va rog frumos sa ma ajutati intr-o problema : am 2 copii unul de 12 si celalalt de 15 ,am stat in spania toata perioada scolarizarii copiilor ,vrem sa plecam in romania si asi vrea sa stiu care sunt procedurile de inscriere dintr-o tara in alta ,multumesc

Lasati un comentariu