Noul Cod Civil şi Dreptul familiei

• publicat la: 23 ianuarie 2012
Noul Cod Civil şi Dreptul familiei

Noul Cod Civil pune pe jar escrocii sentimentali.

Dragostea trece prin… logodnă, convenţie matrimonială si poate să ajungă la notar!

Noul Cod Civil facilitează divorţul, schimbă multe in custodia minorului si despăgubeşte ruperea logodnei!

Prevederile Noului Cod Civil, in ceea ce priveste familia, sunt cu mult mai atente la aceasta si la importanta pe care stâlpul societăţii o are in contextul social – statutul sau debordând acum de modificări si adăugiri. Aspectele vizate tin de evenimentele principale din viata de familie sau de cuplu, iar logodna, divortul si patrimoniul matrimonial capătă noi valente.

Ruperea logodnei poate să aducă fericirea materială

Să o luăm algoritmic si sa incepem cu logodna, fericitul moment care precede casatoria, eveniment ce ia noi conotatii de ordin legal, de aceasta data. Chiar daca nu are un statut legiferat, asta nu inseamna ca repercusiunile in caz de rupere a logodnei nu capata iz juridic, mai ales cand sunt implicate costuri si emotii de ordin financiar-bancar. Astfel, partenerul de logodna, parasit inainte de marea casatorie, poate cere despagubiri, asta daca poate face dovada investitiei in evenimentul logodnei si nuntii. Toate aceste daune pot fi reclamate in decurs de un an de la nefericita rupere, in caz contrar fostul partener neputand fi tras la raspundere.

Despărţire mai uşoară ca pe Lună, intr-o lună!

Chiar si despartirea oficiala se poate realiza la foc automat, pe cale administrativa, fiind posibil, gratie noilor reglementari, sa se produca in fata aceluiasi ofiter de stare civila care a oficiat casatoria, dar si la notar sau la tribunal. Astfel, dupa ragazul de rigoare acordat impacarii (fix 30 de zile) poti sa te declari un om liber, fara obligatii de mariaj.

Prin custodia comună, copilul poate sta cu tata exact cât stă si cu mama

Divortul atrage de la sine si problema custodiei minorului, care pana mai ieri era acordata doar unuia dintre parinti. Acest lucru se schimba odata cu lansarea noului cod, fiind introdusa custodia comuna, copilul avand dreptul de a-si petrece timp egal cu mama si cu tata. Este promovata, in acelasi timp, si o expresie cu deosebita greutate in practica, si anume “Protejarea interesului superior al copilului”, care devine protagonistul modificarilor in textul legii. Minorul primeste o serie de drepturi, este tratat practic ca un om mare, cu discernamant, a carui parere conteaza cu adevarat pentru instantele judecatoresti si cantaresc deosebit de mult in acordarea unui verdict. Astfel, copilului ii sunt ascultate doleantele, chiar si in cazul in care acesta nu a implinit varsta de 10 ani, mai mult, ii este acordat dreptul de a-si exprima afinitatile si preferintele in cazul unui proces de custodie.

Cât e divorţul, cât e divorţul?!?

Codul Civil actualizat pare sa aiba ceva afinitati pentru platile compensatorii, despagubiri si tot soiul de daune care decurg din problemele matrimoniale. Dupa inovatia legata de statutul logodnei rupte, sunt stipulate si plati compensatorii in caz de divort, asta daca unul dintre parteneri este gasit vinovat de o greseala aducatoare de despartire oficiala. Totusi, este stabilit si un parametru temporal in acordarea acestor despagubiri, astfel ca un mariaj mai scurt de 20 de ani nu beneficiaza de aceasta prevedere. Deci, daca ai ajuns la concluzia ca vrei sa divortezi dupa 19 ani si jumatate, ia si analizeaza textul legii si acorda-ti jumatate de an de reflective – nu poti sa stii ce greseala poate sa comita partenerul in aceasta perioada. Despagubirile pot fi sub forma unor compensatii materiale, renta viagera sau dreptul de uzufruct asupra unor imobile. Desfacerea unei casatorii din culpa exclusiva a unuia dintre soti poate fi motivata de violenta fizica si morala, infidelitate, consumul de alcool in exces, precum si de parasirea nejustificata a domiciliului sau incompatibilitatea de ordin fizic cu partenerul de viata.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu