Ouăle marcate cu cifra trei, interzise de la începutul lui 2012

• publicat la: 2 ianuarie 2012
Ouăle marcate cu cifra trei, interzise de la începutul lui 2012

România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu mai pot comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra 3, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite, potrivit preşedintelui Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş, citat de Agerpres

„CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu vor mai putea comercializa de la această dată oăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românescă să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012”, a precizat Roatiş.
Două exploataţii, închise

Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia normelor până la intrarea în vigoare a noii prevederi. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.
Cinci milioane de găini ouătoare în România

Toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu au fost comercializate până la finele anului 2011, vor fi trimise către industrializare. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) consideră că la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 93% din efectivele totale de 5 milioane de găini ouătoare, în prezent, doar 6-7 procente din efective mai fiind crescute în baterii.

sursa evz.ro

comentarii

de pavel la 3 ianuarie 2012 - 13:58

si dupa cum in magazine gasim numai oua cu cifra trei cine va lua masuri?

Lasati un comentariu