Pe cine vom alege in locul aleşilor?

• publicat la: 13 ianuarie 2012
Pe cine vom alege in locul aleşilor?

De 22 ani, periodic, schimbăm aleşii. Nu a contat aproape niciodată pe cine cu cine. Nici vorbă de meritocraţie, valoare intelectuală, competenţe. Important a fost să plece ai lor ca să vină ai noştri.

Si pentru că nu a contat, acum tragem ponoasele. Situatia României si a cetăţenilor ei, azi deloc de invidiat, nu s-a degradat de la sine, ci cu aportul unor incapabili, necinstiti si bolnavi aleşi de noi.

Unii bolnavi de putere, cei mai multi de avere, mărire, fală si destrăbălare trupească. Cele câteva excepţii confirmă regula.

Cum s-a ajuns atât de jos

O incursiune in trecut ne ajută să inţelegem: fără politicieni vizionari si economişti in stare să impună modernizarea rapidă după revolutie, am pierdut pieţele de desfacere din Est, Asia, America de Sud, Africa, ingropând cu o fudulie prosteasăa destinul a 90% din industrie.

Neintelegând nici măcar la nivelul lui Ceauşescu politicile de dezvoltare-modernizare a agriculturii, guvernanti de două parale n-au găsit solutii cinstite să asigure participarea proprietarilor de pământ la luarea deciziilor si la impărţirea beneficiilor, au transformat lanurile in parcele individuale, productiile au scăzut an de an, iar România, grânarul Europei, a ajuns dependentă de importuri.

Acestea au fost principalele lovituri date nivelului de trai, iar posibilitatea ajungerii din urma a ţărilor europene civilizate e vorbă goală si propagandă ticaloasă: fără industrie, agricultură şi invăţământ performante, fără justitie independentă nu avem şanse să recuperam niciodată absolut nimic. Din contră, deja se vede, decalajele se amplifică.

Candidaţi verificaţi şi transparenţă

Acum in spatiul public işi face loc o idee care trebuie salutată: USL doreşte ca selecţia candidatilor să revină societăţii civile, iar aşteptările, speranţele cetăţenilor să primească girul increderii acesteia ca abia apoi cei propusi să fie asumaţi de partide.

In conditiile comasării alegerilor, e nevoie ca formatiunile politice să aibă un număr impresionant de candidaţi de la inceput pentru fiecare tip de alegeri si de circumscriptii, ceea ce va face ca viitorii demnitari să nu dispună de calităţile si competenţele cerute.

Până acum, cei mai performanti dintre nereusitii la alegerile locale concurau pentru un post de senator sau de deputat, iar selectia parlamentarilor la nivel national beneficia de mult mai multe valori. De aceea, localele si generalele trebuiau separate.

Insă faptul că procesul de selectie devine transparent va atrage dupa sine responsabilizarea, iar situatiile când lideri de partid ori şefi de filiale isi trădează votanţii să dispară definitiv.

De asemenea, posibilitatea infiltrării unor ofiteri sub acoperire, aventurieri, veleitari, escroci politici care să beneficieze de campania si increderea partidului, ca imediat dupa alegeri să o şteargă mojiceste sub pulpana stăpânului ca până acum, va fi mult diminuată.

Fără minciuna nu se poate

Poate nu se va mai bate moneda calpa intr-o campanie josnica de tipul: nu votati Opozitia ca astia sunt saraci, slabi si vin la putere sa se ingrase, ci votati-ne pe noi. Ne-am ajuns, suntem bogati si nu mai e nevoie sa furam.

Sau: astia n-au fost in stare sa conduca un atelier, o echipa, o ceva acolo si acum vor sa conduca tara. Nici sa fure nu stiu. Votati-ne pe noi, avem experienta, ne pricepem. Or de experienta si priceperi la furat si inselat, la subtilizat conturi guvernamentale ar fi de preferat sa se ocupe justitiarii. Ceea ce n-au prea facut-o, ca dovada curbele de sacrificiu la care este supusa populatia.

Putere te iubim/ Ori invingem, ori murim!

Până acum alegerile s-au câştigat pe principiul „promiteti orice, voturi să iasă”, ceea ce a dus la promovarea ipocritilor, a „actorilor” innăscuti, a mitarnicilor… Acum deviza partidelor din arcul guvernamental s-a adaptat: „aveţi bani, aveţi putere, aduceţi voturi!”. Nu interesează mijloacele. Nici Constituţia.

Evident, nici de astă dată strategiile de captare a increderii nu vor avea la bază buna credinţă si cunoasterea, ci artificii de imagine si notorietate, numai bune pentru o populatie fără simţ civic. Creşterea analfabetismului si sărăcia, nerespectarea legii, organizarea alegerilor in aşa fel ca un anume partid să le câştige vor ţine România captivă unei clici politice pentru multă vreme.

sursa ziare.com

comentarii

de Crisan Cristian la 19 ianuarie 2012 - 10:03

Pe cine vom alege? Este o întrebare foarte grea la care foarte mulţi dintre noi nu avem răspuns.În orice caz ar fi ideal ca ,,feţele”arhicunoscute ale unor politicieni care au făcut rău acestei ţări, cei incompetenţi, cei ce au antecedente morale, penale etc.. ar trebui să dispară pentru totdeauna din peisajul politic românesc.Mi-aş dori, aşa cum îşi doresc mii de români,ca instituţiile statului să fie conduse de oameni competenţi, cu pregătire de specialitate în domeniul pe care-l conduc,aceştia să fie ajutaţi, monitorizaţi şi pedepsiţi în cazul în care au greşit, deci pretenţiile salariale să fie asociate şi cu responsabilităţi.

Lasati un comentariu