Primarii şi-au strigat nemulţumirile

• publicat la: 25 ianuarie 2012
Primarii şi-au strigat nemulţumirile

La  Consiliul Judeţean Satu Mare se lucrează în aceste zile la alcătuirea bugetului propriu pe anul în curs. Deşi în linii mari acesta a fost deja stabilit la nivelul sumei de 128 milioane lei, în urma consultărilor încă se mai operează mici modificări la unele capitole. Conducerea Consiliului Judeţean va trebui să se gospodărească foarte eficient, în condiţiile în care bugetul pe acest an va fi unul cu adevărat de criză, cu circa 15% mai mic faţă de anul trecut.

Pentru a nu afecta investiţiile demarate anul trecut, respectiv cele programate pentru acest an, conducerea Consiliului Judeţean a decis să diminueze cu circa 20% cheltuielile de funcţionare ale aparatului propriu, respectiv al instituţiilor subordonate.

De la bugetul de stat au fost alocate judeţului Satu Mare 85% din sumele estimate a fi colectate în acest an în judeţ. Acestea se menţin aproape la acelaşi nivel ca şi anul trecut, spune preşedintele Csehi Arpad. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a comunicat deja sumele alocate bugetelor locale de la bugetul de stat.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Csehi Arpad, sumele sunt cu aproximativ 10% mai mici decât cele de anul trecut. Consiliul Judeţean va repartiza din bugetul propriu sumele destinate echilibrării bugetelor locale pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală în şedinţa care a avut loc luni.

In această direcţie, in sala mare a Consiliului Judetean Satu Mare, miercuri, 25 ianuarie, incepând cu ora 9.00 a avut loc o şedinţă cu primarii localităţilor din judeţ pe tema bugetului anului 2012. La şedinţă au participat preşedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Csehi Arpad, prefectul judetului Radu Giurcă, precum şi directori ai câtorva institutii sătmărene care făceau obiectul discutiilor precum Dan Maier, directorul Directiei Finantelor Publice Satu Mare, Daniela Cerneşteanu, directoarea Agentiei Judetene de Plăţi si Inspectie Sociala Satu Mare, Gigel Buth, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judeţean si altii.

Primarii localităţilor din judetul Satu Mare au luat cuvântul rând pe rând enumerând probleme cu care se confruntă localitatea pe care o reprezintă, reprezentantii autorităţilor sătmărene incercând să le de-a o indrumare si notându-şi necazurile pentru a-i putea ajuta in demersurile proiectelor.

Cele mai adesea probleme ridicate se refereau la salariile mici ale angajatilor, lipsa de personal calificat si faptul că nu pot angaja alţi oameni pe posturile celor care pleacă, sumele de bani cerute de furnizorul de energie electrică pentru racordarea la reţeau electrică, cota din impozitul pe venit si din TVA ce se primeşte, plata drepturilor asistentilor personali, cofinanţarea proiectelor din fonduri europene, precum si buna funcţionare a consiliului local in anul care vine.

In perioada imediat urmatoare impreuna cu Institutia Prefectului, reprezentantii Consiliului Judetean vor avea mai multe intâlniri cu primarii in vederea solutionarii problemelor. Se are in vedere o rectificare bugetară pentru plata drepturilor asistentilor personali, dar si discutii cu furnizorul de energie electrică pentru a nu percepe penalităţi la intârzierile de plată.

Una dintre cele mai ridicate probleme de primarii in şedinţa de astăzi,25 ianuarie, a fost lipsa de angajaţi. Mai multi primari au luat cuvântul declarând faptul că pot inchide primăriile din lipsa de personal, lipsă datorată salariilor foarte mici cu care nu se poate trăi. In această directie Consiliul Judetean va face demersuri pentru asigurarea posturilor stringente in cazul primăriilor. Dialogul intre primarii si reprezentantii judetului a fost unul deschis si bine venit de ambele părţi pentru a cunoaşte problemele din teritoriu si a putea interveni acolo unde este cazul.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu