Probleme de sănătate specifice fiecărei luni a anului

• publicat la: 21 ianuarie 2012
Probleme de sănătate specifice fiecărei luni a anului

Faptul ca pe timpul iernii creste numarul virozelor respiratorii si al cazurilor de gripa este destul de cunoscut, la fel si ca primavara este sezonul alergiilor, insa, conform mai multor studii si statistici, exista si alte afectiuni si probleme de sanatate care se manifesta mai mult intr-o anumita luna sau perioada a anului.

Conform Daily Mail, iata care sunt acestea.

1. Ianuarie – cresterea cazurilor de colesterol ridicat, a celor de boli gingivale si a numarului de decese

Potrivit unui raport al Universitatii Harvard, nivelul colesterolului rau si cel al trigliceridelor ating un maxim in decembrie si ianuarie si scad pe timpul verii. Diferenta este atat de mare incat pana la 22% dintre cei cu colesterol mare pe timpul iernii au cu totul alte valori ale colesterolului vara, mai mici, cauzele nefiind clare.

Totodata, in ianuarie se inregistreaza cele mai multe decese, indiferent de cauze. Spre exemplu, in Marea Britanie, in fiecare zi din ianuarie mor, in medie, cu 250 mai multi oameni decat in august. Cresterea este cauzata, in general, de activitatea redusa a sistemului imunitar, care face ca rezistenta la boli sa fie mai mica.

De asemenea, bolile gingivale ating un maxim in timpul iernii, ceea ce poate fi legat de asemenea de un sistem imunitar slabit.

2. Februarie – risc mai mare pentru dezlipire de retina si sanse mai multe pentru a face un copil

Un studiu al spitalului Printesa Margareta din orasul Swindon a concluzionat ca exista de doua ori mai multe cazuri de retina dezlipita la inceputul anului. Se crede ca vremea rece face ca tesuturile ochilor sa fie si mai vulnerabile. Afectiunea poate duce la orbire daca nu este tratata rapid.

Totodata, numarul spermatozoizilor este mai mare in februarie si martie si mai redus in septembrie, fara a se sti insa clar de ce.

3. Martie – perioada de varf pentru herpesuri

In martie si aprilie apar cele mai multe cazuri de herpes, la fel ca si in august. O slabire a sistemului imunitar din primavara ar putea fi responsabila pentru cazurile din martie si aprilie, in timp ce pentru cele din august ar putea fi de vina expunerea crescuta la soare (care, de asemenea, poate reduce capacitatea de aparare a sistemului imunitar).

Persoanele care sunt supuse insa unor interventii chirurgicale in martie au mai multe sanse de supravietuire, conform unui studiu realizat cu ajutorul a circa 200.000 de pacienti cu cancer la plamani. Cei operati in iarna aveau un risc cu 33% mai mare de a muri. Rezultate similare au fost gasite si pentru alte proceduri chirurgicale.

4. Aprilie – risc crescut de cefalee

Durerile de cap in general si mai ales cele de tip „ciorchine”, apar mai des primavara si in septembrie. Cauza are legatura cu hipotalamusul, zona din creier care este reponsabila cu ceasul intern si cu fluctuatiile hormonale.

5. Mai – aparitia sau inrautatirea unor afectiuni inflamatoare intestinale si cresterea recidivelor de scleroza multipla

Simptomele afectiunilor inflamatoare intestinale, precum diareea si constipatia, sunt mai frecvente primavara si vara. Simptomele pacientilor cu maladia Crohn sunt cu 59% mai frecvente la sfarsitul primaverii comparativ cu toamna si iarna. Totodata, recidivele de scleroza multipla sunt de trei ori mai dese in mai decat in septembrie.

6. Iunie – scaderea tensiunii arteriale

Un studiu care a presupus monitorizarea a 8.800 de persoane in varsta a aratat ca tensiunea arteriala este mai ridicata in timpul iernii si mai scazuta vara. O explicatie ar putea fi vitamina D, produsa in cantitati mai mari vara, si care ar putea regla tensiunea arteriala.

7. Iulie – cresterea cazurilor de ulcer la picior si de apendicita

Ulcerele la picior nu doar ca sunt mai frecvente vara, dar se si vindeca mai greu in aceasta perioada. De asemenea, riscul de apendicita acuta este mai mare in iulie, conform unui studiu realizat in Italia cu ajutorul a 1.300 de pacienti.

8. August – cresterea nivelului antigenului specific prostatic

Nivelul antigenului specific prostatic, care este legat de bolile de prostata, este mai mare vara, potrivit unui raport publicat in Jurnalul European de Urologie.

Un studiu realizat cu ajutorul a peste un milion de pacienti cu cancer a aratat insa ca cei diagnosticati vara si toamna au sanse mai mari de a trai mai mult. Razele soarelui sunt esentiale pentru ca organismul sa produca vitamina D, iar mai multe cercetari sugereaza ca aceasta vitamina ar putea avea un rol in stoparea cresterii tumorilor.

9. Septembrie – inrautatirea simptomelor de astm

Internarile copiilor cu astm ating un maxim in primele patru saptamani de scoala dupa vacanta de vara, existand o legatura evidenta intre infectii si intoarcerea la scoala.

10. Octombrie – cresterea cazurilor de ulcer la stomac, artrita si acnee

In aceasta luna sunt inregistrate cele mai multe internari cu ulcer peptic (luna august fiind cea cu cele mai putine cazuri), o cauza putand fi scaderea nivelului melatoninei – hormonul de somn care depinde de lumina naturala. Totodata, artrita reumatoida este de doua ori mai frecventa intre octombrie si martie decat in celelalte luni, iar vizitele la medic din pricina acneei se inmultesc, dupa o scadere in timpul verii.

11. Noiembrie – inrautatirea bolilor de plamani, a simptomelor de psoriazis si inmultirea cazurilor de depresie

Simptomele bolii pulmonare obstructive cronice sunt de doua ori mai rele in timpul iernii, iar femeile care nasc in ultimele trei luni ale anului sunt de doua ori mai expuse riscului de a face o depresie post-natala. In plus, in aceasta perioada se inregistreaza cele mai multe consultatii pentru psoriazis.

12. Decembrie – perioada de varf pentru tuse si nasteri premature

In decembrie oamenii sunt mai expusi riscului de a suferi de tuse, iar cazurile de preeclampsie se inmultesc. Preeclampsia se caracterizeaza printr-o crestere periculoasa a tensiunii arteriale in timpul sarcinii, care poate duce la nastere prematura si la alte probleme de sanatate.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu