Procedura contravenţională

• publicat la: 14 ianuarie 2012
Procedura contravenţională

Scumpele noastre contravenţii…

Unde-i lege, e tocmeală contravenţională!

Fiecare abatere de la normele reglementate prin lege este cuantificată in amenzi, ani buni sau mai puţini buni petrecuţi la sediul inchisorii sau doar intr-o mustrare a bunului simt – depinde doar de obrăznicia cu care indrăznim să incălcăm rigorile legii. In funcţie de pericolul social pe care fapta noastră il prezintă, organele competente de constatare o trimit la destinaţia infracţiune, contravenţie sau la abatere disciplinară gravă, de obicei in regim all inclusive.

Când e să ne gândim la contraventii, rotitele din capul nostru o iau direct pe autostradă, prima ieşire fiind cea către domnii politisti, traficul rutier este domeniul de referinta al contravenţiei, viteza de intocmire a proceselor verbale depăşind demult pragul maxim.

Pseudo contravenţii

Chiar dacă fapta comisă se incadrează in tabloul contravenţional, există situaţii in care tragerea la răspundere este exclusă, mai ales când vine vorba de acţiuni de legitimă apărare, pericole iminente sau constrângeri fizice.

Munca in folosul comunităţii

Dacă ordinea de drept a fost (in)călcată cu stângul, e rost de o sancţiune contraventională principală, după cum ii este declarat rangul, pornind ierarhic, de la mic la mare. Podiumul este ocupat de cele trei entităţi contravenţionale, şi anume de avertisment, amendă şi muncă in folosul comunităţii siderate de comportamentul antisocial al individului. La aspectul sanctiune contraventională complementară, bunurile se diversifică si se blochează. Pentru a fi mai specifici, gândiţi-vă la blocarea conturilor bancare, confiscarea bunurilor, retragerea licentei, suspendarea autorizatiei si alte dispozitii menite sa paralizeze diverse activităţi.

Constatatorul contestat

Cel care stabileste cuantumul „binecuvântării” contraventionale este agentul constatator, de obicei dat in judecată şi mereu contestat pentru amenzile usturătoare dăruite cu zâmbetul pe buze. Agentul constatator apreciază suma direct proportional cu fapta, insă este conditionat si de parametrii stabiliti de lege, astfel incât nu te poate amenda in functie de preferintele personale, ci mai trebuie să ţină cont si de cât au estimat autorităţile ca au nevoie pentru ca tu să-ti răscumperi greşeala faţă de societate. Cum fiecare fapta isi are datoria-n cârcă, e clar că amenda va fi pe măsura pagubelor produse.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, accesează site-ul www.avocat-tv.ro

Lasati un comentariu