Revista presei din 10 ianuarie 2012

• publicat la: 10 ianuarie 2012
Revista presei din 10 ianuarie 2012

Un seism cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter a avut loc luni seară în Banat. Cutremurul, care a avut epicentrul între Remetea Mare şi Izvin, a fost mai puternic decât cel de sâmbătă, de la Chişoda. Nici de această dată nu au existat pagube materiale. La ora 11.00, a avut loc un cutremur şi în zona Vrancei, de 2,9 grade pe scara Richter, anunţă ADEVĂRUL.

Cutremur se poate numi  şi ceea ce s-a întîmplat în anul de criză 2010: instituţiile statului au risipit 600 milioane de euro. ROMÂNIA LIBERĂ, care citează raportul anual al Curţii de Conturi, susţine că banii au fost risipiţi prin achiziţii de echipamente fără licitaţii, plăţi nejustificate către persoane fizice sau juridice, proiecte prost gestionate, contracte derulate dezavantajos pentru stat sau diferite erori financiare . Suma este enormă, în condiţiile în care în 2010 de mii de angajaţi ai statului au fost concediaţi pentru a economisi banii bugetului, salariile au fost tăiate cu un sfert iar TVA a crescut cu 5%.

O bună parte din banii pierduţi de stat s-au risipit în sistemul  sanitar. Ministrul Sănătăţii Ritli Ladislau a declarat, la Interviurile GÂNDUL, că sistemul informatic pare să fie o soluţie palpabilă pentru neregulile semnalate de Curtea de Conturi. „Şi eu m-am confruntat cu o situaţie absolut hilară. Eram directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Bihor şi mă uitam la ce făceau spitalele aflate în subordinea mea. La un moment dat am văzut că unul a achiziţionat scutece pentru 27 de ani. Un astfel de lucru reprezintă o eroare nemaipomenită de management. Astfel de lucruri reprezintă cea mai mare eroare şi risipă“, a mai declarat ministrul.

Tot în sistemul sanitar, 150.000 de doze de vaccin antigripal au fost retrase de pe piaţă, din cauza unor suspiciuni privind calitatea  vaccinului românesc, produs  de Institul Cantacuzino. Din acest motiv, anunţă EVENIMENTUL ZILEI, vaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile. COTIDIANUL numeşte acest vaccin românesc „apă de ploaie“.

Între preşedintele Traian Băsescu şi subsecretarul de stat Raed Arafat s-a declanşat un adevărat război pe tema proiectului legii sănătăţii, susţine ZIUA VECHE. Şeful statului a intervenit telefonic într-o emisiune al cărei invitat era Raed Arafat, pentru a-i transmite subsecretarului de stat că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului observaţiile sale şi nu să creeze „o psihoză publică“.

Traian Băsescu, citat de ADEVĂRUL, a dat asigurări că sistemul de asistenţă medicală de urgenţă „nu va fi dat pe mâna unor golani“. Pe de altă parte, Raed Arafat susţine că sistemul medical de urgenţă ar putea fi distrus prin noua lege a sănătăţii. Acesta a anunţat că demisionează din funcţia de secretar de stat dacă documentul va fi votat în forma actuală. Mai exact, potrivit ANTENA3, noua lege prevede ca SMURD apariţia mai multor servicii  de urgenţă private, ceea ce ar putea duce la desfiinţarea SMURD.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu