Se deschide cel mai mare sit arheologic din judeţul Satu Mare

• publicat la: 26 ianuarie 2012
Se deschide cel mai mare sit arheologic din judeţul Satu Mare

Cel mai mare sit arheologic din judeţul Satu Mare va fi deschis în acest an, urmând să fie scoase la lumină urme din satele preistorice de lângă actualul municipiu Carei.

Directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, a declarat vineri pentru AGERPRES că în acest an va începe construirea centurii de ocolire a municipiului Carei, iar din cei 10 kilometri de şosea nouă cel puţin 3 kilometri vor trece printr-un sat preistoric de la lângă aşezarea Bobald.

„Ştim foarte bine ce este acolo. Avem sate preistorice, o mare cetate din epoca bronzului şi singurul sat dacic din zona Careiului. Este foarte important pentru că am făcut cercetări, am adunat date şi când apar date noi în urma săpăturilor cercetările sunt de anvergură”, a spus Liviu Marta.

Despre Bobald se ştie că era un sat străvechi, dispărut în timpul lui Rakoczi Francisc al II-lea (1676-1735), când toţi locuitorii au fost mutaţi în actualul oraş Carei, lângă castelul Karoly. În timpul cercetărilor, angajaţii Muzeului au adunat izvoare scrise, fiind cunoscute numele capilor de familie din fosta localitate. „Vom descoperi unde au locuit şi cum au trăit. Este o şansă rară să punem cap la cap izvoarele scrise, poziţia cimitirului, poziţia bisericii şi a locuinţelor”, a adăugat Marta.

Obiectele de valoare ce vor fi descoperite vor fi prezentate publicului într-o expoziţie.

Înainte de 1989 la Bobald au fost descoperite locuinţa unui conducător de trib, 112 monede romane din timpul lui Constantin cel Mare, dar şi alte obiecte de valoare.

sursa romanialibera

comentarii

de daria la 17 mai 2012 - 14:10

stie directorul liviu marta ca elevilor care au lucrat azi vara pe santierul de la bobald li s-a spus de amaratul profesor kovacs molnar de la babes din cluj despre teoria emigrationista potrivit careia maghiarii au fost primi veniti pe aici???cum comenteaza asemenea afirmatii ale unui cadru didactic de la babes?sau nu e in stare de asa ceva avand in vedere cum a ajuns in ac functie si mai ales ca doreste sa si ramana desi nu e in stare sa lege doua cuvinte….oricum vestigiile descoperite sunt din perioada dacica desi incearca sa le musamalizeze si sa le ascunde te miri pe unde.adevarul iesi-va la lumina mai repde decat credeti!

Lasati un comentariu