1.500.000 €, sifonaţi din baza de date a Casei de Sănătate

• publicat la: 21 februarie 2012
1.500.000 €, sifonaţi din baza de date a Casei de Sănătate

Curtea de Conturi a stabilit că sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a picat acum un an, s-a dovedit a fi o gaură neagră pentru bugetul instituţiei.

Ultimul raport al Curţii de Conturi – referitor la modul în care a fost gestionat bugetul de stat în 2010 – confirmă dezvăluirile făcute de „Adevărul” încă de anul trecut: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost prost conceput şi executat. Din această cauză, susţin auditorii, bugetul instituţiei a fost prejudiciat cu peste 1,4 milioane de euro. În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, susţine că sistemul  informatic – care a înghiţit iniţial peste 120 de milioane de euro – a fost îmbunătăţit între timp. Duţă nu a precizat şi câţi bani au mai fost cheltuiţi pentru această „îmbunătăţire”.

Costuri umflate

SIUI a pornit cu stângul încă de la început. Potrivit Curţii de Conturi, contractul  pentru realizarea sistemului informatic al CNAS a fost încheiat „fără a se respecta în totalitate prevederile legale şi cele conţinute în caietul de sarcini referitoare la tipul de contract, finanţare, condiţiile de predare, condiţiile de rambursare”. În plus, prin contract nu ar fi fost calculaţi indicatori privind performanţa economică.

Raportul mai menţionează că, pe parcursul derulării contractului, CNAS a renunţat la mai multe componente ale sistemului informatic. Cu toatea acestea, costurile nu s-au redus. Sumele tăiate iniţial au fost realocate apoi aceluiaşi sistem.

În plus, conform Curţii de Conturi, CNAS a pompat în SIUI şi o parte din sumele care ar fi trebuit folosite pentru bunuri şi servicii. Chiar şi aşa, sistemul a fost realizat cu mare întârziere: în şase ani, în loc de doi cât prevedea contractul iniţial. Iar şefii CNAS au invocat nu doar multiplele schimbări legislative, ci şi „insuficienţa resurselor financiare „.

La începutul anului trecut, blocarea SIUI, la nici o lună de la inaugurare, a aruncat în haos activitatea CNAS. Raportul Curţii de Conturi a pus în evidenţă vulnerabilităţile sistemului, care ar fi putut conduce la acest incident: SIUI nu este suficient de stabil, interfaţa nu e suficient de prietenoasă (mod greoi de raportare a datelor), iar durata de operare este foarte mare şi depinde de abilităţile operatorului. Mai mult, instruirile şi documentaţiile pentru implementarea SIUI au fost insuficiente şi incomplete, înainte ca aplicaţia să fi fost testată şi introdusă în producţie, relevă raportul.

SIstemul nu elimină toate erorile

Informatizarea reţelei CNAS a fost realizată pentru ca în sistemul medical să nu mai apară pacienţi fictivi, reţete eliberate pentru bolnavi inexistenţi sau internări nejustificate. Aceste probleme nu au fost însă eliminate cu totul.

Potrivit auditorilor Curţii de Conturi, sistemul este incapabil să depisteze plata unor sume necuvenite pe perioada de prescripţie, procesează raportările fără eliminarea tuturor erorilor, nu sesizează şi nu operează automat ieşirea unei persoane dintr-o categorie atunci când nu mai îndeplineşte condiţiile legale. Toto­dată, bazele de date aferente sistemului continuă să conţină încă multe informaţii incomplete, incorecte sau actualizate cu întârziere, SIUI prezentând numeroase inadvertenţe legate de verificarea calităţii de asigurat.

Prejudiciu de 1,4 milioane de euro

„Rateurile” sistemului informatic al CNAS au fost traduse de Curtea de Conturi într-un prejudiciu de 5.850.000 de lei (1,4 milioane de euro). Raportul nu menţionează însă şi ce măsuri trebuie să ia CNAS pentru recuperarea acestui prejudiciu. Pentru îmbunătăţirea sistemului, Curtea de Conturi a emis totuşi o serie de recomandări. Astfel, CNAS trebuie să scoată din sistem informaţiile referitoare la persoanele decedate – introduse de multe ori în bazele de date chiar după data decesului.

sursa adevarul

Lasati un comentariu