102 căsătorii în 2011 la Carei

• publicat la: 4 februarie 2012
102 căsătorii în 2011 la Carei

Potrivit ultimelor date furnizate la conferinţa de presă organizată de către prefectul Radu Giurcă, populaţia stabilă a judeţului Satu Mare este de 329.079 persoane,in scădere faţă de ultimul recensământ cu aproape 40.000de persoane.

Situaţia se reflectă şi la nivelul municipiului Carei unde, potrivit datelor furnizate de către Primărie,populaţia este  de  20.181 de locuitori,in scădere faţă de cea inregistrată la recensământul anterior din 2002,când populatia era de 23.260 locuitori.Nu suntem nici măcar la nivelul anului 1971 când populaţia oraşului era de 21.061 persoane.

Cu an ce trece, numărul naşterilor este in scădere,tendinţa menţinându-se şi în  luna recent incheiată, ianuarie 2012.

Atfel, potrivit datelor furnizate de jr.Margareta Bumb ,sef Serviciu Stare Civilă din cadrul Primăriei Carei,deşi au fost inregistrate 46 de naşteri,doar 16 dintre nou-născuţi sunt careieni,ceilalti bebeluşi având  părinţi ce provin din alte localităţi (Tarcea ,Tăşnad sau Valea lui Mihai) unde nu exista ori s-au desfiinţat spitalele sau secţiile de maternitate . Tot in luna ianuarie au fost inregistrate 32 de decese şi o transcriere de certificat de naştere din Italia.

Eliberarea unui certificat de naştere presupune inclusiv înscrierea, de mână,în două registre, a datelor nou-născutului.În plus, celor care au reclamat pierderea, distrugerea sau furtul certificatelor de naştere pe care le aveau,  li se eliberează altele noi.In total, in cursul anului 2011,la Serviciul de Stare Civilă Carei au fost  inregistrate  1.114 documente.

Un număr de 102 căsătorii au fost oficiate in cursul anului trecut la Carei,naşterile inregistrate au fost de 610 dar au existat şi 402 decese.

Odată cu intrarea în vigoare a legii privind mica reformă în Justiţie, cuplurile pot divorţa mai uşor în faţa ofiţerului de Stare Civilă fără să mai fie necesară intervenţia Justiţiei. Astfel, cei care doresc să divorţeze trebuie să se prezinte împreună la starea civilă, unde depun o cerere de desfacere a căsătoriei, urmând ca în termen de 30 de zile să revină la Starea Civilă.

64 este cifra divorţurilor careiene din 2011.Pe parcursul anului trecut au avut loc 2 adopţii interne,13 schimbări de nume ,o căsătorie mixtă( cu un cetăţean străin) şi 22  transcrieri de acte.

La prima vedere, activitatea Serviciului Stare Civilă pare banală, deloc complicată şi nici diversă, dar pe lângă acurateţea şi verificările strict necesare în acest domeniu de activitate, se afla si  câteva din proceduri mai puţin cunoscute care se efectuează aici: comunicări către Direcţia Judeţeană de Statistică şi Serviciul de Evidenţă a Persoanei, completarea livretelor de familie (pentru cei care se căsătoresc, dar şi solicitanţilor care s-au căsătorit înainte de apariţia legislaţiei care le impune), eliberarea de adeverinţe din care rezultă că un act sau un fapt de stare civilă este înregistrat, eliberarea de adeverinţe privind statutul civil al persoanelor, înregistrarea adopţiilor, prelucrarea dosarelor privind schimbarea numelui sau prenumelui pe cale administrativă, transcrierea certificatelor de naştere, căsătorie sau deces, eliberate de autorităţile străine pentru cetăţeni români, rectificări acte de stare civilă, operarea divorţurilor în registrele de stare civilă.

redacţia

Lasati un comentariu