Atenţie la bancomate.Suspecţi reţinuţi pentru tentativă de furt

• publicat la: 24 februarie 2012
Atenţie la bancomate.Suspecţi reţinuţi pentru tentativă de furt

Poliţiştii de investigaţii criminale au reţinut doi suspecţi în cazul unei tentative de furt de bani din bancomate

Datorită intervenţiei prompte a poliţiştilor de investigaţii criminale, din cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare, planurile a trei tineri sătmăreni de a sustrage sume de bani, prin folosirea unor dispozitive montate pe bancomate, au rămas la stadiul de tentativă la furt, mai mult, doi dintre ei se află deja în Arestul Inspectoratului.

Deşi cei trei tineri cu vârste între 18 şi 22 de ani, au premeditat săvârşirea furturilor, confecţionând dispozitive care să acopere fanta de eliberare a banilor din bancomate, strategiile puse la cale le-au fost dejucate de acţiunile judiciariştilor sătmăreni, suspecţii nereuşind să-şi însuşească sume de bani, neobţinând profitul preconizat.

Metoda utilizată de suspecţi a constat în acoperirea dispozitivului original, a fantei de eliberare a banilor, cu o baghetă metalică, în prealabil prelucrată, tăiată, şlefuită, ce avea aplicată pe verso bandă dublu adezivă, captând astfel sumele solicitate de clienţi. Dispozitivul confecţionat artizanal respecta designul aparatului, culoarea şi materialul, astfel încât nu putea fi detectat cu uşurinţă şi crea suspiciuni.

Prin această modalitate a fost indusă în eroare o sătmăreancă ce s-a deplasat la bancomatul unei unităţi bancare, având sediul pe B-dul Lucian Blaga din municipiu, a tastat suma de 1000 de lei, dar nu a mai reuşit să ridice suma solicitată. Bancnotele rămăseseră blocate în dispozitivul artizanal, urmând ca suspecţii să ridice suma şi să beneficieze de ea.

Profitul nu a ajuns însă în buzunarele tinerilor, deoarece femeia contrariată de faptul că nu a putut scoate banii, a apelat la personalul băncii, Poliţia fiind sesizată de îndată ce s-a constatat prezenţa unui dispozitiv montat pe A.T.M. – ul bancar.

Sesizarea a fost înregistrată la Poliţie în cursul serii de 20 februarie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale reuşind în scurt timp identificarea celor trei suspecţi: Darius D., de 22 de ani, Cristian B., de 19 ani şi Cătălin H., de 18 ani, toţi trei din Satu Mare. Faţă de primii doi suspecţi s-a luat măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat, urmând ca în cursul zilei de azi, 24 februarie a.c, să fie prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În urma extinderii investigaţiilor, poliţiştii au stabilit că suspecţii au mai montat asemenea dispozitive pe alte două bancomate aparţinând unor unităţi bancare situate pe B-dul 25 Octombrie şi Lucian Blaga din municipiu. Având în vedere perioada scurtă de timp între momentul montării dispozitivelor şi intervenţia poliţiştilor, nici în aceste cazuri nu s-a reuşit sustragerea de sume de bani.

Pornind de la aceste cazuri concrete în care s-a urmărit prejudicierea patrimoniilor sătmărenilor prin furtul sumelor solicitate la bancomate, poliţiştii sătmăreni recomandă tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de prevenire:

  • înainte de a introduce cardul Dvs. în cititorul A.T.M.-ului verificaţi dacă există piese detaşabile pe cititorul de card sau dacă există o anexă recent adăugată – pe tastatură sau pe dispozitivul de eliberare a banilor;
  • dacă există orice urme reziduale de clei în zona tastaturii sau a cititorului de card se ridică suspiciunea ca aparatul să fi fost recent pregătit pentru fraudare;
  • verificaţi partea de sus a aparatului, dacă există obiecte ce în mod normal nu au ce căuta în respectivul spaţiu (chiar un pachet de ţigări, o carte, o doză de răcoritoare), există posibilitatea ca acestea să ascundă camere video miniaturale destinate a capta codul PIN tastat;
  • în momentul în care introduceţi codul PIN acoperiţi tastatura cu mâna liberă, astfel încât să nu permiteţi vizualizarea codului de către o altă persoană sau de către o cameră video montată deasupra tastaturii;
  • e foarte important ca în momentul în care aţi derulat întreg demersul şi totuşi nu reuşiţi să scoateţi suma de bani solicitată, să nu părăsiţi zona bancomatului până la soluţionarea situaţiei. Apelaţi numărul afişat pe aparat pentru clarificarea pe loc a situaţiei operaţiunii bancare nereuşite, iar dacă se exclud situaţii de genul lipsă de fonduri, card nefuncţional, expirat, bancomat off-line – toate aceste ipoteze afişate în clar pe ecranul bancomatului  – apelaţi de îndată numărul de urgenţă  112. În ipoteza în care părăsiţi zona, persoana care a stat la pândă în scopul fraudării, în lipsa altor pericole, vine şi recuperează dispozitivul de captare, cu tot cu banii Dvs.

Suspect reţinut pentru furt calificat

Un alt tânăr de 21 de ani, din localitatea Hurezu Mare, suspectat de comiterea infracţiunii de furt calificat şi fals privind identitatea, a fost reţinut în Arestul Inspectoratului pentru 24 de ore, şi de această dată cauza fiind instrumentată de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale.

În sarcina suspectului Romi K. s-a reţinut faptul că, în timp ce se afla la locul de muncă a forţat uşa dulapului aparţinând unui coleg de serviciu şi a sustras cartea de identitate a acestuia.

Ulterior, s-a deplasat la o unitate bancară şi prezentându-se sub o identitate falsă, folosind numele părţii vătămate şi cartea de identitate a acestuia, a solicitat şi ridicat din cont suma de 400 lei.

Suspectul va fi prezentat în cursul zilei de azi Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Lasati un comentariu