Buget de 58 de milioane pentru 2012

• publicat la: 5 februarie 2012
Buget de 58 de milioane pentru 2012

Consilierii locali au aprobat vineri 3 februarie 2012, bugetul local al municipiului Carei pe anul 2012 în sumă de 58,702 de milioane de lei.,din care pentru secţiunea de funcţionare 27,869 milioane iar pentru secţiunea dezvoltare:30,832 milioane.

Vineri a avut loc in sala de şedinţe a Primăriei Carei,şedinţa ordinară aferentă lunii februarie,şedinţă la care au participat 17 consilieri din totalul de 19.

Dacă primele două puncte au întrunit  unanimitate,fără a genera discuţii, aprobarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2012 a suscitat indelungi dezbateri dar din partea aceloraşi vorbitori,deja consacraţi.

Voi fi foarte scurt” a deschis şirul discuţiilor Ilie Ciută,consilier PNL,”şi nu mă voi referi la cifre deşi le-am studiat foarte atent”. Acesta a menţionat că in urmă cu un an,la discutarea bugetului  pe 2011, a considerat că e un buget echilibrat care nu va ridica probleme, ceea ce s-a şi întâmplat, apreciind că meritul este al primarului Kovacs.

Cât priveşte bugetul pe 2012,va fi greu de realizat,deoarece se bazează pe venituri mai mari. Tot anul trecut ,la  partea de cheltuieli,spuneam că e un buget de consum şi nu ne putem incadra.Am plecat cu facturi neachitate la inceput de 2011,in valoare de 2,8 milioane lei şi am ajuns la 31 decembrie  2011 cu 4,6 milioane datorii.Nici bugetul de cheltuieli  pe 2012 nu il vom realiza mai ales că anul acesta vom avea de achitat dobânzi şi rate in valoare de 1,9 milioane lei.

Voi incheia cu o propunere şi anume:din rezerva bugetară de 1,1 milioane lei să alocăm 800.000 lei pentru continuarea lucrărilor la  sediul noii primării deoarece ar fi păcat să aruncăm 400.000 lei  pe care i-am investit până in prezent.În buget nu am văzut să fie cuprinse sume in acest sens”.

City managerul Beko,prezent la şedinţă ,sugerează  să nu se apeleze la fondul  de rezervă pentru continuarea lucrărilor noului sediu,deoarece din acest fond se vor plăti investiţiile la cele şase noi proiecte care sunt in diferite faze de execuţie.

La primărie evident că se vor continua lucrările dar vom incerca să identificăm alte surse de finanţare” adaugă Beko Tamas.

Pentru răspunsul acordat city-managerului,consilierul Ciută a solicitat in mod expres consemnarea acestuia in Procesul Verbal al şedintei ,in opinia sa  singura  modalitate de plată pentru continuarea lucrărilor  va fi  apelarea la credit.

Consider că am prezentat un buget foarte  bun,care se bazează pe investiţii” a precizat primarul Kovacs,”in proporţie de 58 %  .Este pentru prima dată când intr- un buget sunt prevăzute  pentru investitii peste 30 de milioane lei.Trebuie să fim optimişti că se va realiza acest buget,numai de la UE urmează să primim peste 14 milioane lei. Avem peste 4 milioane facturi neplătite dar şi din acestea jumătate sunt pentru investitii deci nu cred că e o problemă. Am mai accesat un credit de la o bancă comercială in valoare de 7,3 milioane lei pentru continuarea asfaltărilor.Din păcate,nu vom putea asfalta  8 străzi datorită lucrărilor de modernizare ale reţelei de distribuţie anunţate de  Apaserv şi E.On Gaz, iar cele  2,2 milioane lei  ce rămân de aici le vom redirecţiona către  noua primărie”.

Trebuie să fim optimişti dar şi realişti.Si  anul trecut  am avut prevăzute in buget peste 14 milioane de lei de la  UE dar am incasat numai 3,1 milioane.Din facturile neachitate,doar 363 mii lei reprezintă investitii şi vă mulţumesc că imi daţi dreptate că noua primărie se face doar  cu ajutorul creditelor” a  punctat Ilie Ciută la finalul dezbaterilor.

In proiectul de buget propus de executiv pentru 2012,pentru „Autorităţi publice” sunt prevăzute  4,415 milioane lei din care 3,344 milioane numai pentru „cheltuieli de personal”.

Pentru „Culte” au fost alocaţi 30.000 lei,pentru” Ordine Publică”  568 mii lei,pentru ONG-uri  30.000 lei,pentru echipa de fotbal FC Victoria 2008, suma de 80.000 lei,pentru Sănătate(medici de şcoală,etc.)  446.000 lei iar pentru Casa de Cultură  350.000 lei .

Cuantumul sumei alocate echipei de fotbal Victoria Carei a  suscitat de asemenea interesul consilierilor ,părerile fiind bineînţeles împărţite.Cel care a dat tonul discuţiilor a fost consilierul Adrian Bucureştean care afirmă că ” această sumă mi se pare prea mică dacă se urmăreşte performanţă şi prea mare dacă nu există un scop anume in viitorul apropiat”.

Precizări au venit atât din partea viceprimarului Keizer cât şi a consilierului independent Papp Zsolt,cei doi insă neîmpărtăşind aceleaşi opinii.Consilierul Ovidiu Papi a  supus atenţiei colegilor săi faptul că  numai echipa de fotbal a fost inclusă la categoria Sport.

Sportul nu înseamnă numai fotbal,mai sunt şi alte ramuri sportive unele chiar obţinând rezultate deosebite.Să nu uităm de TAPO,de Karate-Do sau alţii care ar fi bine de încurajat.De ce să nu investim şi în alte sporturi de echipă?”  este de părere Ovidiu Papi.

Proiectul de buget al municipiului Carei a obţinut 13  voturi pentru, fiind înregistrate 4 abţineri din partea consilierilor PNL.

Daniela  Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 6 februarie 2012 - 05:50

Comentariile unui contribuabil oarecare – III

Poate sa comenteze un contribuabil oarecare pe marginea lucrarilor Consiliului Local – sedinta ce a avut loc in data de 3 februarie a.c., vezi articolul de mai sus?

Raspunsul normal ar fi un categoric NU.

De ce NU ?

Fiindca asa cum bine s-a obisnuit deja contribuabilul careian, autoritatile locale continua sa persiste in permanenta nota de secretomanie dusa pana la absurd si care denota un total dispret fata de plebe, adica sa nu-l informeze pe contribuabil in prealabil, asa cum ar fi fost normal, privind cele ce urmau a se discuta in cea mai importanta sedinta a Consiliului Local din anul 2012.

Rog frumos si cu tot respectul cuvenit sa verificati chiar acum portalul (site-ul) Primariei Carei la link-ul http://www.primariacarei.ro, unde ar trebui sa fie postate toate proiectele referitoare la bugetul de venituri si cheltuieli pe 2012, la proiectul planului de invstitii pe 2012, la rezultatele exercitiului bugetar pe anul 2011 si implicit la „rezerva bugetara” existenta la inceputul anului 2012 si n-o sa gasiti absolut nimic, in orice limba (romana, maghiara, germana sau engleza) ati incerca.

La capitolul (pagina) de Informatii Financiare, singurul lucru pe care-l puteti gasi este „Proiectul Bugetului Local de Venituri si Cheltuieli” pe anul 2010, ori dupa unele informatii pe care le detin din surse destul de credibile, azi suntem totusi in ziua de 6 februarie 2012. Restul, adica „Surse financiare”, „Bilant contabil” si „Programe si strategii proprii” sunt toate „Under construction” de o gramada de vreme.
In general, tot ce ar trebui sa constituie informatie de interes public pe site-ul Primariei Carei este „Under construction”. Tot asa se construia si societatea aia multilateral dezvoltata, nu se mai termina niciodata cu ea, era mereu „Under construction”. In ce priveste hotararile Consiliului Local, s-a ramas cu informarea populatiei la la nivelul lunii noiembrie 2011, probabil fiindca de atunci nu s-a mai lucrat nimic. Continuati stimabililor tot asa, poate veti deveniti celebri si o sa intrati in curand si-n Guinness Book.
Sau cine stie, poate „Under construction” va fi adoptat ca nou slogan electoral in alegerile din 2012.

In schimb, pe prima pagina, pe home page, troneaza de luni de zile anuntul deosebit de intelectual si de un interes public major: „Conform notei de serviciu ANSVSA Nr. 22304/01.09.2010, 3776/01.09.2010 porcii vii pot fi vânduți în târguri de animale autorizate”.
Se spune prin targurile ale de animale ca nesimtirea fata de contribuabili este o consecinta fireasca a nefrecventarii celor 7 ani de acasa. Daca este asa, este cam jenant, fiindca cei 7 ani de acasa – odata pierduti, nu mai pot fi recuperati niciodata in viata.

Revenind la oile noastre, adica la manejul nostru si la targurile noastre de animale autorizate, adica la sedinta din 3 februarie, din cele prezentate mai in articol, am inteles si am constatat doar urmatoarele:

1) Bugetul total pe anul va fi de 58,702 de milioane de lei (din care investitii de peste 30 milioane de lei), cifra ce este destul de apropiata de cea anuntata in numarul din 19 ianuarie al saptamanalului „Nagykaroly es Videke”, unde se prezuma o cifra de 41 milioane lei. Ca o consecinta indirecta, sfatuim contribuabilul careian ca de acum incolo sa se informeze doar din saptamanalul amintit, fiindca acesta ofera se pare oricum informatii publice mult mai apropiate de adevar decat portalul primariei – si care oricum poate fi ingnorat total, fiindca este efectiv o „rusine publica”.

2) Pentru ONG-uri s-a alocat suma de 30.000 lei adica un procent de 0,05% (zero virgula zero cinci la suta). Daca ONG in traducere libera inseamna Fundatia Werdnig Hoffman Carei, Caritas, Congregaţia Surorilor Piariste , Lăcrămioara, Surorile Maicii Domnului, etc. adica cei ce se ocupa de asistenta sociala, nu ma pot abtine sa nu repet ce am scris intr-o postare din ziua de
27 ianuarie 2012 la articolul „Tot extraordinară” publicat la 26 ianuarie 2012:
„Oare doar atâta grijă, şi anume doar 0,05% din ce le-am putea acorda – in extremis – putem să acordăm ONG-urilor ce se ocupa de persoanelor nevoiaşe si de cele lipsite de ajutor din comunitatea noastră?
Dacă cifrele seci reflectă adevărul, atunci acest adevăr este unul infiorător de trist şi ne descalifică total dpdv uman. Sper din toată inima ca aceste cifre seci să mă mintă.”

3) A parut foarte interesanta discutia legata de alocarea (mai incolo, in cursuk anului, prin rectificati bugetare) a circa 2,2 milioane lei pentru continuarea lucrărilor la noul sediu al Primariei (mare atentie, acestia sunt bani imprumutati de la o banca comerciala prietena sau „prietenoasa” iar ratele si dobanda aferenta o sa fie probabil lasate ca factura de plata pana si copiilor contribuabilor careieni, nu de alta dar tot are primaria – declarate – 4,6 mil. lei blocati in facturi neachitate la data de 31 dec. 2011). Chelului ii trebuie neaparat tichie de margaritar findca altfel raceste, nu-i asa? Nu mai au conditii suficient de bune de munca si de trai alesii, le trebuie neaparat un sediu nou, ca tot suntem noi acum in vremuri de criza economica profunda.
N-am vazut proiectul noului sediu fiindca fotografia machetei acestuia nu a fost publicata (evident) pe portalul administratiei locale, sunt sigur insa ca solutia aleasa de specialistii in drept (ca tot nu exista arhitect sef la primarie) se va incadra perfect in planul urbanistic al orasului (oare exista asa ceva?), adica va avea un turn tuguiat in forma dr ghimpe care sa semene cu „sageata” indreptata spre cer a monumentului conceput si realizat de regretatul Vida Geza.

4) Pare sa fi fost foarte ingrijoratoare pentru unii vestea ca lucrărilor de modernizare ale reţelei de distribuţie apa si gaze anunţate de Apaserv şi E.On Gaz vor limita nr. de km. ai starzilor ce pot fi asfaltate in anul 2012, vor limita profitul baronilor locali ai asfaltului si ai prietenilor lor de pahar.

5) Proiectul de buget al municipiului Carei a obţinut 13 voturi pentru, fiind înregistrate 4 abţineri (prezenti la vot 17 consilieri din totalul de 19). Pentru un contribuabil oarecare o abtinere la vot echivaleaza, sau este perceputa cu „nu sunt informat, nu stiu, nu pot sa ma decid fiindca nu detin toate datele, sau fiindca nu sunt specialist in probleme economice, sau fiindca n-am avut timp sa o studiez, etc.” sau mai poate fi perceputa si ca o „aprobare tacita” Tare bine ar fi bine ca la un astfel de vot sa nu existe optiunea „abtinere”, astfel incat nimeni sa nu se mai poate juca de-a alba-neagra.

Ar mai fi de discutat despre manej, despre renovarea Teatrului vechi (str. I. Maniu), despre fondurile alocate asistentei sociale, sanatatii, culturii si sportului, despre lacul de pescuit de la Ianculesti (tara arde si baba pescuieste carasi si crapi chinezesti, nu-i asa ?), dar astea doar atunci cand primaria va pune – total transparent – la dispozitia contribuabililor toate informatiile pertinente si in timp real.
Adica niciodata !

Pana atunci, s-auzim numai de bine.

de adi la 6 februarie 2012 - 08:32

am venit si eu acasa in carei,fiind plecata de cativa ani,din cauza saraciei,de pe aici
am ramas f mirat cand abia am putut intra in cartierul mv1,de iesit nici nu mai zic
in faata primariei un tractoras cu o lama de 1m latime curata paarcarea,probabil pentru a puutea domnu primar sa parcheze luni dimineata

in rest o rusine,nimik curatat,absolut nimik,zapada cat a picat din cer

in februarie a venit prima ninsoare,si nu puteai circula delok
as fi curios sa vad cat s-a alocat si cui pentru marea dezapezire…..

de asta imi place sa revin cateodata in carei…totul e neschimbat,te simti mult mai tanar,parca nu a trecut nici un an peste tine,totul ramane ca acum 10 ani,doar se mai inchide o fabrica(a mai ramas 1,uleiul)si mai apar niste gropi,in rest….ca acum 10 ani

de Dragos la 6 februarie 2012 - 21:27

30.000 pentru toate ONG-urile si 80.000 pentru Victoria Carei !!!!

Mama soare, 30.000 daca imparti la toate ong-urile din Carei iese o suma derizorie. Oare care au fost criteriile de atribuire a sumei de 80.000 victoriei Carei? Studiu de fezabilitate? Graficul cupelor castigate si mentinerea in topuri a echipei? Peste 6.600 de lei se vor cheltui lunar (din BL) pentru a mentine un grup de tineri care joaca fotbal. Daca ar detine suma asta TAPO, Corvus Regia sau Karate-Do sau alte cluburi sportive/asociatii ce de rezultate si performante ar mai aparea pe scena sportiva a orasului. Sa nu uitam ca mai sunt muuuulte ONG-uri a caror nume daca il pronunti in strainatate si in Romania, automat se face legatura cu Careiul. Si pana la urma urmei, vorbim despre un marketing. Investind intr-un ONG asteptam ca acesti bani, cumva, sa se intoarca la bugetul local. Se poate. Intrebarea este: SE VREA?

de Pt. D-l Horea la 7 februarie 2012 - 13:45

Cred ca un consilier local se poate abtine si daca este de acord doar cu o parte a unui proiect (de ex unele capitole din buget) sau nu ?

de Horia Mărieș la 7 februarie 2012 - 15:34

@ „Pt. D-l Horea”

Un consilier local este trimis in CL de niste alegatori.
Membrul unui CL (consilierul) are obligaţia să se prezinte la şedintele CL. Scopul participării sale este acela de a lua decizii. Doar pentru atingerea acestui scop se realizează participarea lui la dezbateri şi la deliberare.

In opinia mea, abţinerea sa de la luarea hotărârii este similară cu lipsa consilirului din cadrul cvorumului necesar pentru luarea hotărârii, deci echivalenta cu lipsa de la sedinta.
Daca un consiler lipseste de la sedinta acest lucru inseamna ca i-a tradat pe alegatorii lui, fiindca interesele alegatorilor nu vor mai putea fi aparate.

Un proiect se voteaza in ansamblul lui, nu pe capitole. Sa presunem ca un consilier local este de acord cu 80% din capitolele proiectului de buget dar nu este de acord cu 20% din capitole fiindca acestea nu reflecta interesele alegatorilor care l-au votat si l-au mandatat sa le reprezinte interesele in CL. Si in acest caz consilierul trebuie sa voteze cu NU ansamblul proiectului fiindca in acest fel, functie de rezultatul final al votului, mai exista o sansa ca cele 20% capitole proaste ale proiectului sa fie refacute si proiectul sa fie supus din nou la vot intr-o alta sedinta.
Daca s-ar fi abtinut, nu mai exista nici o sansa ca cele 20% capitole proaste sa fie corectate, refacute in interesul alegatorilor consilierului respectiv.

In concluzie, in opinia mea, chiar daca este de acord doar cu o parte a unui proiect de buget, un consilier care nu vrea sa tradeze interesele alegatorilor sai, trebuie sa voteze cu NU adica impotriva, si nu sa se abtina atunci cand se voteaza ansamblul unui proiect de buget.

In cazul prezentat in articolul de mai sus, fiindca 13 au votat pentru (cu DA), 4 s-au abtinut si 2 consilieri au lipsit, rezultatul votului este echivalent cu 13 voturi pentru si cu 6 consilieri lipsa de la sedinta.
Deci, consilierii care se abtin, ar face mai bine sa stea acasa si sa nici nu se mai oboseasca cu deplasarea la sedinta, fiindca rezultatul final este acelasi.

de un careian la 7 februarie 2012 - 19:57

Explicatia domnului H.M este foarte logica, si contine argumente valide.

Dar, luand aceasta interpretare, trebuie sa trag concluzia ca acei consilieri PNL au votat in favoarea sportului, si a Victoriei Carei. Bravo pt decizie! Si de remarcat si argumentul logic al d-lui Bucurestea, cum ca e prea mult daca nu se stie ce se vrea si prea putin daca se vrea performanta. Cu toate ca banii aia merg si la infrastructura, nu doar la intretinere, deplasari, salarii, etc.

de un careian la 7 februarie 2012 - 19:58

scuze, „Bucurestean”

de Horia Mărieș la 8 februarie 2012 - 05:06

@!!!!!! (6 semne de exclamare).

„Nimic mai fals” se pare ca sunteți chiar Dvs., dovadă este faptul că vă ascundeți identitatea după 6 semne de exclamare.

Legea 215/2001 trebuie cunoscută și aplicată ad litteram de cei cărora le este destinată, adică de către cei aleși, și nu de către mine.
Mie puteți să-mi indicati, asta dacă sunteți în stare, articolul din Legea 215/2001 a administrației publice locale despre modul în care se consemnează „abținerea”.
M-aș mira să puteți, deci afirmația Dvs. de mai sus este încă o încercare puerilă, penibilă și nereușită de a arunca praf în ochii plebei.
Dacă tot vă erijați în apărătorul, în avocatul cuiva, măcar să aveți curajul și responsabilitatea opiniei și să o faceți fără să vă ascundeți identitatea dupa „!!!!!!”.
Această invitație se adresează și altor mulți „comentatori” ziși și „postaci”.
De lingăi și de lași este plină lumea asta, doar că ar fi cazul să ne mai lase fiindcă ne-am cam săturat.
Că tot veni vorba de L 215/2001, pe mine unul mă interează în final doar faptul ca aleșii să-și respecte necondiționat jurământul dat la investitură: „Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună-credință, tot ce stă în puterea și priceperea mea pentru binele locuitorilor orașului Carei. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”
Și fiindcă bănuiesc că Dvs. sunteți unul care vă târâiți zilele chiar în interiorul „sistemului” – deși prin cele postate mai sus ne dovediți clar că sunteți practic „out”, in sensul ca n-aveți carte – vă mai întreb ceva.

De câte ori s-a respectat în cadrul „sistemului” Dvs., prevederea Art. 42(7)din L. 215/2001: „In termen de 3 zile de la terminarea sedintei, secretarul unitatii administrativ-teritoriale afiseaza ia sediul primariei si, dupa caz, pe pagina de internet a unitatii administrativ-teritoriale o copie a procesului-verbal al sedintei.”?
Ma refer la „dupa caz, pe internet” fiindca suntem in 2012.
Vă răspund tot eu: NICIODATA, dovadă este faptul că azi 8 febr. 2012, pe pagina de Internet a Primăriei Carei, la ADMINISTRATIA > Consiliul Local > Hotărâri, ultima afișată este Hotărârea CL nr. 140/2011 din 24 noiembrie 2011.
Quod Erat Demonstrandum.

Cele scrise de mine referitor la „abținere”, erau însoțite de mențiunea „în opinia mea”.
Simplific cât se poate de mult raționamentul și limbajul, poate că în felul ăsta o să reușesc să mă fac înțeles și de Dvs.

– Sunt un alegător oarecare.
– Prin votul meu mandatez un consilier să DECIDĂ asupra problemelor dezbătute în ședințele CL „pentru binele meu”, așa cum a jurat, vezi mai sus.
– Un om când DECIDE, asta implică că optează clar între un „DA” și un „NU”, dar niciodată nu înseamnă o opțiune de gen „mă abțin” adică o INDECIZIE.
– Dacă de abține, înseamnă că nu-și îndeplinește mandatul încredințat, adică nu DECIDE pentru binele meu, așa cum a jurat.
– În plus, dacă se abține, adică dacă nu DECIDE pentru binele meu, înseamnă că pactizează cu cei care au decis împotriva binelui meu.
– In final și doar în acest caz, dacă nu este în stare să DECIDĂ pentru binele meu și deci nu mă reprezintă pe mine, adică pe cel care l-a ales, atunci, din punctul meu de vedere, al alegătorului oarecare, ar fi mai bine să rămână la el acasă și să joace table – și să nu mă mai încurce.

Capisci, postacule?

de darius la 8 februarie 2012 - 08:55

D-le Horia Mărieș , participati la protestele din Piata Universitatii?

de boudebucuresti la 8 februarie 2012 - 08:55

si sa duse la bucuresti
vacoiu
si se facu bou
siu bou posteaza…
cine citeste????

de Ica la 8 februarie 2012 - 09:21

unul esti tu boudebucuresti

de Vaca-din-carei la 8 februarie 2012 - 09:46

Si eu si ea si ica………….
hihuhihu

de Horia Mărieș la 8 februarie 2012 - 09:47

@!!!!!! Eu v-am mai spus ca sunteti pe dinafara (out), ca de altfel orice anonim, si nu m-ati crezut. Acum citati din regulamentul de functionare al Consiliului Local, nu din Legea 215/2001 asa cum ati facut la postarea 7 February 2012 – 20:02. Cu ingaduinta Dvs, va mai spun inca o data, dar va rog fara suparare: sunteti total pe dinafara.

@darius. Fiindca m-ati intrebat foarte civilizat, ma simt dator sa va raspund.
Da, am participat o singura data, in ziua se 14 febr. 2011, intre orele 14 si 16. Am si un martor. http://www.youtube.com/watch?v=U4Dbur2bf7s
Pacat ca in orasul Dvs nu aveti inca o Piata a Universitatii, sau macar spiritul ei, fiindca oameni onesti, harnici, responsabili si culti exista foarte multi.
Dar niciodata nu-i prea tarziu.

de Horia Mărieș la 8 februarie 2012 - 09:51

@darius Erata: Am fost in Pta Univ. in ziua de 14 ianuarie 2012 nu in 14.02.12

de fleoscaitu la 8 februarie 2012 - 10:25

ce moaca de Gay ai !

de tiby la 8 februarie 2012 - 12:12

ce ech de fotbal care a fost ingropata de KAIZER SI PINTER…pe bani publici la stadion nu avem acces sa jucam si noi o miuta ca nu ne lasa KAIZER o fi stadionu mostenire de la masa ..?

de Ghita la 21 februarie 2012 - 08:07

Cat este bugetul pentru spectacolul ce se pregateste de 15 martie si cat a fost pentru 1 decembrie?Si sa mai spuna cineva ca romanii sunt cei sovini si intoleranti.

de De HOREA,CLOSCA SI CRISAN la 21 februarie 2012 - 10:07

Ce bine-mi pare ca ati luat teapa!!!!hahahaha:)),a venit un careian stabilit in Bucale sa va lumineze,ca voi sunteti „total pe dinafara”adica prosti.

de CLOSCA SI CRISAN la 21 februarie 2012 - 10:36

Nu trebuie sa ne lumineze acest uselist apolitic!!!!! Chiar ne crede prosti sa ne duca asa cu vorba?

de Rakoczi la 21 februarie 2012 - 13:28

no dara e liber la campania electorala? teapa au luat toti careienii de la acest primar evazionist,acum cu salarul taiat!si cand te gandesti ca jaful e politic cu sustinere de la guvern.

de Horia Mărieș la 3 martie 2012 - 01:00

Comentariile unui contribuabil oarecare -IV-

„Câinii latră, caravana trece” – sau „poți scrie matale tot ce vrei, că edilul șef tot pe ale lui – puține și fixe – le știe, și nimic altceva”.
Speram că după cele înșirate de „propagandistul uselist” în 6 Febr. 2012 – 05:50 (vezi mai sus) și după textul „AŞTEPTĂRI” publicat în 15 febr. 2012, să-i crape cuiva obrazul de rușine și să învețe măcar ceva de la primărița prietenă din orășelul înfrățit Nyirbator, mai precis să învețe măcar cum trebuie să arate un portal al unei primării de oraș dintr-o țară civilizată și cam ce informații trebuie să apară pe el, inclusiv stenogramele de 60..100 de pagini ale ședințelor Consiliului Local.
Nimic de genul ăsta, absolut nici o reacție, o nesimțire totală, la Carei a nins mult, a plouat cu găleata, a fost ceață groasă pe malul Crasnei tot timpul ăsta, dar aproape tot ce este esențial pe site-ul primăriei a rămas tot sub sigla „Under Construction”.
Inclusiv numele și prenumele persoanei responsabile cu informațiile publice este probabil un mare „secret” de stat, fiindcă este și în prezent tot „under construction” pe site, o persoană distinsă care în schimb, deși este plătită binișor din banii contribuabililor, semnează fără nici cea mai minimă jenă editoriale politice ca redactor șef la o anostă fițuică propagandistică săptămânală, cică a unei Asociației Culturale (sic!), dar în fond a unui partid – îl numim în clar pe acesta, este vorba de UDMR – partid aflat în prezent la putere. Punct și de la capăt.

Singurul lucru bun pe care l-am constatat mai nou pe site-ul primăriei Carei, este că cineva s-a conformat în parte cerințelor legii, și că s-au postat, (aduse la zi – inclusiv cu cele din febr. 2012), toate Hotărările C.L. din anul 2012. Sunt însă tot atât de secretoase ca și până acum, adică postate special în așa fel încât să nu înțelegi din ele mai nimic, adică fără anexele esențiale, fără stenograma luărilor de cuvânt, fără să se știe care a fost poziția primarului, a viceprimarului sau a consilierilor locali față de problemele aflate în discuție, chestia asta fiind probabil o treabă extrem de grea, spinoasă, complicată, de nerezolvat de către edilul șef sau de către domnul city manager, așa cum îi mai zic unii prieteni binevoitori. N-are primăria din Carei oare nici o stenodactilografă, n-are nici un aparat de înregistrat voce gen reportofon sau așa ceva, nu știe oare nimeni să scrie cu editorul de texte Word în cadrul U.A.T. a Municipiului Carei după „dictarea” unui reportofon simplu? Dacă n-are Primăria Carei nimic din toate astea, să facă bine să-si cumpere, exact din bugetul ăla total de 58 de milioane de lei pentru 2102, și încă foarte urgent!

Aflăm de exemplu totusi din H.C.L. 20/2012 că excedentul bugetar pe 2011 în valoare de 79.597 lei a fost direcționat majoritar spre „Asigurare utilități pentru ansamblul Castelul Karolyi – 79.128 lei”. Parcă se raportase totuși finalizarea investiției respective cu surle și trompete și cu o dezvelire de bust de bronz în valoare de 12.000 Euro la finele anului 2011! Când s-a mințit poporul cu televizorul, atunci sau acum? Că doar n-a fost reabilitat Castelul Grof Karolyi fără utilități?

Mai aflăm din H.C.L. 15/2012 că s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru lucrarea „Amenajarea si reabilitarea manejului din cadrul ansamblului Castelul Karolyi Carei”, cu principalii indicatori tehnico-economici, valoarea totală (fara TVA) 2.105.059 lei din care: C + M (fara TVA) 1.780.860 lei.
Rezultă că degeaba ne-am porcoșit noi reciproc ca fraierii în cele 97 de comentarii postate la articolul „Manej în loc de Teatru de Vară” publicat în 29 Jan. 2012, degeaba au votat 87% dintre cei care si-au exprimat opinia pe acest site impotriva Manejului dar pentru Teatru de Vară – edilul șef și ai lui ciraci ne-au râs de-a dreptul în nas, a făcut Șeful cel Mare zis City Manager tot ce a vrut mușchii lui, dându-i satisfacție deplină nepoatei grăjdarului grofului Karolyi precum și Asociației Equus cu membrii ei marcanți ce fac parte din spuma politică a orașului.
Sunt curios totuși din buzunarul cui vor fi plătiți banii cheltuiți (adică ăia plătiți deja) pe studiul de fezabilitate ptr. Teatrul de Vară. Sper că nu din buzunarele contribuabililor, ci din cele ale primarului.

Să trecem în final și cât mai pe scurt posibil la o altă poveste relevantă. Povestea terenului de joacă din Cartierul Republicii. Poveste din ciclul cel făr’ de sfârșit al matrapazlâcurilor (citește ilegalităților) patronate de edilul șef, persoana care are ca sarcină prioritară (aia no.1) garantarea respectării legilor și a Constituției României în urbe. Ăsta este și va fi un serial TV de mare succes, reprogramat mereu la cererea generală a publicului spectator.

Așa numita proprietate „Zseller Birtok” din Carei, (casă, curte + gradină, teren total cu suprafata de 6.274 mp), aflată exact vis-a-vis de Teatrul Municipal, a fost un imobil aflat în proprietate privată, înscris în C.F. Carei începând din anul 1905.
– In anul 1950, prin Decretul nr. 92, cu ocazia uneia dintre primele mari porcării comuniste, imobilul respectiv a fost naționalizat, trecând în proprietatea Statului.
– In anul 1972 printr-o altă porcărie comunistă, Consiliul Popular al Județului Satu Mare dezmembrează proprietatea respectivă și cadorisește de-a moaca din ea, cu exact 2.995 mp. un doctor ginecolog local, specializat în întreruperea (ilegală în vremea respectivă) a sarcinilor nedorite ale soțiilor șefilor comuniști locali. O mână spală pe alta, corb la corb nu-și scoate ochii.
– În luna decembrie 1998, urmare unei alte porcării, de data asta pur post-comuniste, post-decembriste, onor Primăria Carei, acoperită printr-o hotărâre a C.L., mai dezmembrează din terenul inițial alți cca 2.000 mp și construiește pe el frumoasele și esteticele garaje din cartierul Republicii, plus, mult mai recent, urmare unei hotărîri complet ilegale a C.L., și un teren de joacă. Edilul din aceea vremea (1998) a aprobat porcăria respectivă (cea cu garajele) fără să roșească, că doar nu dădea nimic din terenul lui.
Iar acum, la final de poveste, să lăsăm actele și legea să vorbească.
In conformitate cu prevederile Legii 10/2001, mostenitorii vechilor proprietari au notificat in anul 2001 Primaria Carei si au solicitat restituirea in natura a imobilelor (casa + teren) preluat abuziv de Stat.
Din acest motiv, HCL nr. 56/2009 din 27 mai 2009 privind amenajare unui loc de joaca in cartierul Republicii precum si H.C.L. nr.27/2010 din 26.02.2010 privind aprobarea concesionării prin licitaţie publică a terenului– loc de garaj – situat în Carei, Cartierul Republicii sunt ilegale, sub sanctiunea nulitatii absolute, cf.prevederilor Legii nr. 10/2001 Art. 21 (5), atat timp cat solutionarea procedurilor administrative a cererii de restituire în natură nu este finalizată și cât timp mai exista încă un litigiu legat de respectiva cerere. O să ni se spună ca edilul sef a tolerat aceste ilegalitati fiindca n-a stiut ce semnează, fiindcă „a semnat ca primarul”. Greu de crezut acest lucru, mai ales fiindcă primarul participă regulat la ședințele C.L., și, pe de altă parte, fiindcă dansul cunoaște foarte bine situația din teren, domeniul lui (teren de 4.100 mp + si casă de locuit de 417 mp cf. declarației de avere datată 24.07.2008 – altă ilegalitate comisă de primar fiindcă declarația trebuie reînoită în fiecare an), se invecinează gard în gard cu terenul de joacă amenajat ilegal pe un teren revendicat de moștenitorii vechilor proprietari. Cârcotașii, viermii și ciumpalacii vor spune poate că edilul sef n-a respectat legea 10/2001 tocmai din acest motiv, fiindcă e vecin gard-in-gard cu terenul de joacă, dar noi nu-i putem crede pe acești răutăcioși.
Rău este însă faptul că nici primarul care trebuie să fie garantul respectării legilor și a Constituției, nu respecta prevederile unei legi, așa cum rezultă din cele expuse mai sus, și nici „șeful” lui direct, adică Instituția Prefectului Județului Satu Mare, unde sunt trimise spre știință hotărârile CL al Mun. Carei, nu se sesizează de nerespectarea legilor de către primarul subordonat prefectului.
Te intrebi atunci, pe drept cuvânt, care este autoritatea la care un contribuabil careian oarecare își va găsi cândva dreptatea, dacă nici pe plan local și nici la prefectul județului nu și-o găsește? Oare viermii și ciumpalacii iși va găsi dreptatea de acum încolo doar pe la Strasbourg?
Te intrebi și dacă UDMR-iști onești din oraș nu s-au săturat până acum de liderul lor? Nu-l cunosc nici acum suficient de bine, după atâția ani de mandat?
Dacă tot trebuie să impună ca primar pe unul de al lor, fiindcă asta este situația demografică actuală în oraș – n-ai ce-i face, chiar nu reușesc nici ei sa găsească printre ei pe unul mai de Doamne ajută?
Pe unul care să nu-i facă de râs?
Nu mai aveți de loc alte cadre mai ca lumea prin UDMR, pe care să le împingeti în față, tisztelt baratok?

http://www.youtube.com/watch?v=Oj0FPZvPbQo

de Adrian la 3 martie 2012 - 09:29

Respectele mele domnu Horia! E greu cu mafiotii din primaria noastra mai ales cand au de partea lor organele si institutiile care ar trebui sa fie de partea cetatenilor ce contribuie la bugetul local! Poate de acolo de la Bucuresti sa aveti oaresce cunostinte inalte care sa ia atitudine ca ce se intampla acum la Carei e strigator la cer!!!

de Horia Mărieș la 3 martie 2012 - 13:11

@Adrian

N-am nici un fel de cunostiinte inalte prin Bucuresti care sa ia atitudine (poate nu este de loc in avantajul meu sa scriu acest lucru, dar eu nu stiu sa mint).
Sunt un om absolut normal, insa unul care mai si citeste, care se informeaza.

Cei „inalti” de pe la Bucuresti, n-o sa va ajute niciodata, asa cum nu ma ajuta nici pe mine. Nu va puneti nici o speranta desarta in ei.

Trebuie sa va ajutati singuri (ma refer la locuitorii/contribuabili careieni).

Sa va ajutati printr-o atitudine civica cinstita si responsabila, prin combatitivitate, prin toate mijloacele posibile care va pot ajuta sa va exprimati opiniile (ma refer de exemplu la media), indiferent de nationalitatea sau de optiunile politice si religioase ale fiecaruia fiindca pe oriunde exista si onesti si uscaturi, sa va ajutati singuri prin dezvaluirea fara frica a putregaiului care mai exista pe ici pe colo, si apoi luptand pentru eradicarea lui.

Dupa umila mea parere, alta solutie nu exista si nici nu va exista niciodata.
Omul sfinteste locul.
S-auzim numai de bine.

de Alexandru P. la 3 martie 2012 - 14:33

Sincer,nu ajuta cu nimic atitudinea civica daca institutiile abilitate gen DNA,Curte de Conturi aplica regulile si legile in mod diferit,pentru fiecare client in parte,functie de gradul de…rudenie sau …colaborare tip comision.
La ce foloseste atitudinea civica daca atunci cand este incalcata legea cei in masura sa o aplice intorc capul si ignora sesizarile care au la baza documentatii reale?Sunt de acord ca omul sfinteste locul ca doar in Carei am vazut cate firme a falimentat primul gospodar al orasului si conducator de partid.

de Horia Mărieș la 3 martie 2012 - 18:22

@Alexandru P.

Din păcate trebuie să vă dau dreptate atunci când afirmați că instituțiile abilitate se urnesc extraordinar de greu iar după ce se urnesc, se mișcă și extraordinar de încet.

Incercați totuși mai întâi așa cum v-am sugerat în ultimul meu comentariu de mai sus, atunci când este vorba de eradicat orașul de putregaiuri, și apoi vom mai vedea.

Nu ne putem face singuri dreptate cu secera și cu ghioaga fiindcă nu mai suntem în 1907, trebuie să ne bazăm totuși pe buna-credință a instituțiilor abilitate.

Incet-încet vor începe să se trezească și cei de la DNA, procuratură, prefectură, justiție, etc., dacă putregaiurile vor continua să-ți mai facă mult timp de cap.
Nu vor mai avea nici ei încotro, fiindcă altfel îi va mătura șuvoiul.
Răbdarea omenească are și ea limitele ei.

de Horia Mărieș la 4 martie 2012 - 00:41

Postez din nou tot aici, cu riscul major să vă plictisesc, fiindcă n-a mai apărut nici un articol nou despre o ședință a Consiliului Local al Municipiului Carei, și de care să pot să mă leg.

Citesc și tot citesc si mă tot minunez.

Este vorba de „Nagykaroly es Videke” nr. 9, XIX (Uj), evfolyam, 903 szam, 2012. marcius 1., articolul (de fond) „80 evvel ezeloti es maji nagykarolyi roman tanacsosok”, autor Boros Erno, redactor șef la publicația respectivă. In traducere liberă, titlul articolului în limba română este „Consilierii locali români, acum 80 de ani și azi”.

Autorul Boros Erno înțeleg că lucrează (este salariat) la U.A.T. Municipiul Carei (adică la Primăria Carei), și, dacă informațiile mele sunt cele corecte, este chiar persoana responsabilă cu informațiile publice din cadrul U.A.T. a Mun. Carei, persoana al cărei nume este mereu „under construction” pe site, lucru ce contravine flagrant legii.

Ia să analizăm noi puțin împreună de ce fel de informații publice se ocupă autorul în articolul de fond sus-menționat, omul nostru, care, după propriile lui destăinuri făcute în articol, a făcut rădăcini adânci în podelele Primăriei Carei, participând la toate ședințele C.L. din dec. 1989 și până în prezent. Trebuie să recunoaștem că are omul nostru o vechime de invidiat pe post, știe probabil toate cancanurile din interiorul Primăriei, nimic nu-i scapă (deformație profesională oare?) dar cred că-l mănâncă și foarte tare pielea, așa cum o să arătăm pe scurt în cele ce urmează.

În articol, autorul demonstrează faptul că având în vedere datele ultimului recensământ și structura etnică a populației din Municipiul Carei = Nagykaroly, la nivelul anului 2011, consilierii locali (cei 13) de etnie maghiară, au dreptul să-și exprime opiniile, să-și țină speach-ul și în limba maternă, adică în limba maghiară, în conformitate cu prevedrile Constituției si ale tratatelor internaționale la care România este parte, precum și în cf. cu prevederile Legii 215 din 23 aprilie 2001 a administrației publice locale Art. 19 (îl mai ajut și eu aici puțin pe autor).
Absolut de acord cu autorul Boros Erno, dar doar până aici.

In context, autorul reproșează, nu știu cui, dar aruncă totuși pastila, adică incită, instigă, că deși au acest drept, de când se știe dânsul prin Primăria Carei, consilierii de etnie maghiară n-au uzat până acum niciodată de acest drept, lucru care n-ar prea fi în regulă după părerea dânsului.

Toate bune și frumoase, dar îl întreb eu acum pe Boros Erno, cine l-a împiedicat pe șeful lui direct de la Primărie, pe primarul Eugen Kovacs Jeno să aplice Legea 215/2001 Art. 19, să asigure participarea unui translator la ședințe și să dispună ca toate documentele rezultate din activitatea C.L. să fie publicate simultan (inclusiv pe site-ul Primăriei) atât în limba română cât și în limba maghiară? Absolut nimeni.

Aud? Să nu-mi spuneți că este vorba doar de lipsă de fonduri, că nu vă cred. Chiar dacă era așa, eu în locul Primarului îl dădeam imediat afară pe Boros Erno și îl lăsam să-și câștige cinstit pâinea ca redactor șef la publicația culturală Nagykaroly & Videke, că tot are el talent la scris, și angajam pe salariul lui o traducătoare atestată din română în maghiară și vice-versa, dacă așa îmi cere Legea 215/2001.

Mai departe în articol citat, Boros Erno are tupeul incomensurabil să insinueze că cei 6 consilieri de etnie română, ar face bine ca în propria lor țară, să folosească în cadrul ședințelor Consiliului Local al Mun. Carei, limba maternă vorbită de majoritatea consilierilor (adică de cei 13), asta fiindcă probabil tot cunosc ei câte ceva din finețurile limbii maghiare, fiind ceva mai deschiși la minte, și reușind, -asta este doar o supoziție pamfletară de a mea – datorită inteligenței lor native mult superioare celorlalți 13, să asimileze mult mai ușor diverse alte limbi străine.

Autorul Boros Erno pe care se pare că-l mănânca foarte tare pielea, nu se oprește nici aici.

Se ia în final și de un consilier local apartinând grupului PNL, pe care-l nominalizează, și căruia îi bate de-a dreptul obrazul, reproșându-i că deși locuiește de mai mult timp în Nagykaroly, n-a reușit nici până acum să invețe suficient de bine limba maghiară, astfel ca la ședințele de consiliu, cei 13 să i se poată adresa direct cu „Tanacsos Uram” , iar el să n-aibă impresia falsă, că ar fi înjurat.
Păi se poate D-le Consiler PNL, să nu vă dați și Dvs. puțin mai mult silința?

In finalul articlolului, Boros Erno incheie cu o propoziție (să fie oare o amenințare voalată) pe care eu necunoscând chiar la perfecție limba maghiară, mă abțin să o traduc: „De mi azert tudjuk, mit gondoljunk a dologrol…”
Chiar așa Ernoke draga, mit gondolsz a dologrol?

Nu pot să nu vă împartășesc faptul că de multă vreme nu mi-a mai fost atât de tare greață ca după citirea măgăriilor scrijelite pe hârtie de individul cu tupeu incomensurabil și lipsit de orice urmă de bun simț care este acest Boros Erno.

Eu unul îi sugerez prietenește și doar pentru binele lui, că dacă tot preamărește și citează în articolul lui drepturile minorităților care există în toate țările UE, spre deosebire de (așa susține el) țara al cărei cetățean încă mai este și unde aceste drepturi cică n-ar exista, să plece învărtindu-se drept acolo, fără să se mai uite înapoi, nici măcar cu mânie, fiindcă dreptul la liberă circulație îi este totuși garantat prin Constituția României.
Să ne lase pe noi, ala cum suntem, români si maghiari dar cetățeni ai României car care trăim de veacuri împreună, în sărăcia și cu amăraciunile noastre.

Bye-bye Boros Erno, szervusz, de semmi fele viszonlatasra!
Ne-a fost de ajuns un singur extremist ca Csibi Barna bacsi, ne-am săturat.

Sesizez foarte serios prin aceste rânduri U.A.T. a Mun. Carei, Instituția Prefectului Satu Mare, ambele instituții garante ale respectării și a Constituție României, precum și celelalate organe abilitate ale statului (de exemplu Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei) asupra faptului că prin cele publicate în „Nagykaroly es Videke” nr. 9, XIX (Uj), evfolyam, 903 szam, 2012. marcius 1., articolul (de fond) „80 evvel ezeloti es maji nagykarolyi roman tanacsosok”, autorul Boros Erno este pasibil să se facă vinovat de instigarea la discriminare, faptă prevăzuta în Codul Penal, Art. 317 „Instigarea la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, infracțiune ce se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” Cod penal actualizat prin: Legea nr. 278/2006 – pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi din 4 iulie 2006, Monitorul Oficial 601/2006.

In rest, s-auzim numai de bine.

de boros erno e singurul? la 4 martie 2012 - 02:36

Mai-noul propagandist uselist uita sa mentioneze articolele instigatoare de pe site-ul care prea-slaveste uselismul.
Da la intamplare pe vreo 20-30 articole de pe site-ul la care lucrezi acum la negru si in 25% ai sa vezi acelasi tip de instigare pe considerente de etnie.
Ambele sunt reprobabile dar asa gandesc oamenii.

de Horia Mărieș la 4 martie 2012 - 06:45

Domnule minte creță! Mă refer la postacul de mai sus.

Orice instigare la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, opinie, apartenenţă politică, convingeri, etc., din orice parte ar veni ea, în România este considerată infracțiune și se pedepsește cf. Art. 317 din Codul Penal.

Aveți probe clare și fără dubiu, așa cum v-am prezentat eu mai sus cu referire la cazul Boros Erno, puneți-le pe masă, iar cei ce vor fi găsiți vinovați,
n-au decât să înfunde pușcăria împreună cu prietenul dumitale Boros Erno pe care văd că-l consideri și dumneata un extremist șovin, doar că n-ar fi singurul.

În ce privește faptul că eu sunt „mai-noul propagandist uselist”, te las pe dumneata să crezi exact ce vrei, fiindcă se pare că nu prea te ajută mintea.

Îți doresc insă foarte sincer să trăiești atât dumneata cât și familia dumitale NUMAI din cei 25% pe care-i câștig eu „la negru” scriind aici despre perpetuarea a la longo a măgăriilor comise de autoritățile careiene. După o lună va trebui însă să vă inmormântăm pe toți, fiindcă veți muri de inaniție.

Scriu aici, fiindcă este singurul ziar online în limba română care apare în oraș. Dacă îmi indicați dumneavoastră un ziar online în limba maghiară în care pot să-mi exprim opiniile fără să fiu cenzurat, vă promit solemn să traduc în limba maghiară tot ce scriu aici, și să public și acolo. Tot pentru acei 25% câștigați la negru, și tot pe post de „mai-noul propagandist uselist”.
E în regulă așa?

Să auzim numai de bine.

de careian la 4 martie 2012 - 15:26

Potrivit mintilor luminate de la conducerea primariei Carei,cei care nu accepta calcaiul cizmei udmristopdliste sunt uselisti,romani nationalisti, propagandisti,etc.Nu spun in schimb nimic despre faptul ca au impus ca regula, intr-o primarie din Romania,in care peste 40%din contribuabili sint romani,ca acestia sa fie obligati sa vorbeasca si sa scrie ungureste daca vor sa devina functionari publici in aceasta institutie,romaneasca de altfel.Doi primari maghiari in aceiasi localitate cu romani peste 40%.In ce localitate din Ungaria sau alte state europene mai exista asemenea derapaje de la insasi bunul simt?De ce unii se ocupa mereu cu instigarea si cultivarea rasismului cat timp ei sunt platiti pentru cu totul alte activitati?O fi castelul o mostenire de sute de ani dar asta nu inseamna ca sa se preia si mentalitatea de atunci de catre cei care conduc orasul.Unii inca nu reusesc sa se integreze in timpurile actuale si trist este ca ei sunt cei care se baga in fata pentru a fi votati la gramada iar intelectualii maghiari se complac in a sta deoparte,lasand mafiotii medievali sa ii reprezinte.Pana la urma tot au adoptat ceva din politica pdelista sub care se desfasoara in voie.

de de Romanu la 4 martie 2012 - 18:18

Dai Doamne mintea romanului cea de pe urma! Ar trebui ca toate partidele romanesti sa sustina un singur candidat.Altfel nici o sansa.Tot ce se face la ora actuala in Carei incepand de la posturi prin administratia locala se face pentru clientela politica UDMR.D-l,Kovacs uita ca ar trebui sa fie primarul tuturor careienilor asa cum a promis.Uitati-va pe cine a pus Director la Carei,un ziarist de la FRIS UJSAG,- BOTI – saracu de el nu stie cate prune are in traista.Cand si-a luat postul in primire ,prima intrentrebare a fost :”unde -mi sunt fotoliile?” – habar nu are pe ce lume traieste,dar stie sa scrie in ziar ce i se spune.Doamne cand vedem ce personaje avem prin primarie Castel etc,si mai ales cand pe fatza romanii sunt marginalizati,ne vine sa ne luam campii.
Dar, sa stiti ca la initiativa D-nei cu caii se cumpara pentru Castel un Pian de 40.000 de Euro.Da vedeti bine vrea D-na, pentru cei 200 de copii care vor frecventa castelu ,sunt 200 de voturi nu ?Iar primaru inghite aberatiile reginei cailor din castel.Voi ce ziceti ???

de caraianu la 5 martie 2012 - 15:03

A fi liber inseamna, inainte de toate, a fi responsabil fata de tine insuti spunea Eliade.Deci,trageti concluziile !Lumea nu-ti poate darui ceea ce nu primeste de la tine !

de ildiko la 5 martie 2012 - 16:00

shi eu kred k acest Magaries e doar 0 p0rtav0che.

de gyurika la 5 martie 2012 - 16:58

pentru IQul tau e si normal sa ai asemenea parere ca doar nu oricine poate veni cu argumente si documente pentru a combate opiniile diferite

de pentru ildi la 5 martie 2012 - 19:03

ai reusit sa intri la bac sau ai intrat direct la sapientia?

de Horia Mărieș la 6 martie 2012 - 01:15

@Ildiko szivem, babám, édesem, drágam,

Numai atâta poți?

Mă așteptam ca după ce v-am scuipat de atâtea ori între ochi, să trageți și voi o înjurătură de-a voastră ceva mai zdravănă, ceva mai sănătoasă, și nu un fâs.

de coma la 6 martie 2012 - 14:47

da ce aveti domnilor cu calareata creata a careiului? daca tot se trage din neam de grajdari poate vrea sa ii bage si in castel de 15 martie ca sa se simta toti mai aproape de origini.

de Horia Mărieș la 8 martie 2012 - 05:16

Imi place mult istoria Careiului. Careienii pot fi foarte mândri de ea.
Am trăit câtva timp și în State. Americanii, cu toată bunăstarea lor (uneori relativă) nu se vor putea mândri niciodată cu o astfel de istorie.

Imi plac clădirile vechi din Carei.

Din acest motiv, am fost curios să aflu ce se mai întâmplă cu una ele numită „Aranyszavas” fogado („Cerbul de Aur”), clădire aflată în buricul târgului. Clădirea a fost construită în anul 1838, iar de ea se leagă nume foarte cunoscute: Gróf Károlyi György, Zichy Karolina, Ybl Miklós, Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Gróf Teleki Sándor, etc.
Practic, clădirea este un monument istoric fiindcă, urmare lucrărilor deja efectuate, s-au găsit și niscaiva vestigii arheologice.

Este de admirat dorința careienilor de a restaura clădirea și de a o reda în toată frumusețea ei orașului, după ce a fost făcută praf de indolența crasă a utilizatorilor din ultimii 60 de ani. Ințelegem că acest imobil a revenit acum din nou în proprietatea privată a U.A.T. Municipiul Carei, după ce a fost o vreme îndelungata în folosința armatei. Până aici, toate bune și frumoase.

Am fost curioși să aflăm și cât costă respectiva reabilitare. Ne-am plictisit să tot căutam în carul cu fân Hotarârea Consiliului Local al Mun. Carei prin care a fost aprobată finanțarea investiției respective, că tot nu găsim foarte ușor acest document pe site-ul Primăriei, tinând cont de totala lipsă de transparență a acestei unități teritoriale administrative privind proiectele de interes public, și o să luăm de bună singura cifră pe care o avem la dispoziție, adică pe cea 4,3 milioane lei (aproximativ 1 milion Euro), așa cum este ea menționată in articolul „Biztosan költözik idén a városháza?” din 22 iunie 2011, din ziarul online nagykároly.ro.

[ Este vorba oare totuși de lucrarea intitulată „Renașterea centrului istoric a municipiului (Steaua de Aur) (DG:5474914/5102341)” cuprinsă în proiectul planului de investiții pe anul 2011, cu o valoare de 302.500 lei, ce poate fi citit pe portalul primaria.carei.ro? Nu stim ce să mai zicem, doar că „Cerbul de aur” seamăna ca denumire cu „Steaua de Aur”, în rest Primăria Carei a reușit să ne deruteze din nou, așa cum face de altfel de fiecare dată cu informațiile publice extrem de precise și de pertinente pe care ni le pune mereu la dispoziție.]

Din articolul de mai sus, „Buget de 58 de milioane pentru 2012” înțelegem că pentru reabilitarea „Aranyszavas” s-au cheltuit până acum 400.000 lei (~ 90.000 Euro). Cum se vor asigura banii necesari finalizării lucrărilor în continuare (alți minimum 900.000 Euro), este un subiect care pentru contribuabilii careieni rămâne încă într-o ceață foarte deasă, fiindcă city managerul (varosmenedzser) Beko Tamas a afirmat, în 3 febr. 2012, la ședința C.L., îl cităm: “La primărie evident că se vor continua lucrările, dar vom incerca să identificăm alte surse de finanţare”. Păi dacă celebrul varosmenedzser abia încearcă să identifice la început de an 2012 alte surse de finanțare (dar oare e treaba lui chestia asta, sau a primarului in exercițiu Kovacs Jeno?) cum rămâne cu termenele de dare în folosință enunțate de mai multe ori în ziarul online nagykároly.ro?.
Mai precis, intr-un articol din 5 aprilie 2011 precum și în articolul „Biztosan költözik idén a városháza” din 22 iunie 2011, se afirma că în conformitate cu „proiectul”, majoritatea birourilor din primărie, inclusiv cel al primarului, se vor muta în clădirea fostului fogado „Aranyszarvas” la termenul „oszel” adica in traducere libera „în toamna anului 2011”.

Toamna anului 2011 a cam trecut de mult, iar situația tragică a stadiului în care se află lucrările de reabilitare a „Aranyszarvas” în prezent, se poate constata ]ntr-un mod c\t se poate de elocvent din fotografiile publicate în articolul „Anziksz a leendő városházáról”, din 2 martie 2012, precum și din videoclipul de pe YouTube de la http://www.youtube.com/watch?v=1warS033t7E&feature=player_embedded cu interviul ing. Szilagyi Francisc Iosif, care este și acționarul majoritar al firmei SC Dominium SRL Satu Mare, un om care pare bine speriat de dificultățile lucrărilor tehnice necesare pentru a scăpa de efectele apei freatice asupra vechii clădiri (sunt necesar de efectiat lucrări majore de hidroizolație, pentru a feri cărămizile vechi, prin injectarea lor cu o soluție specială de fabricație elvețiana, de efectele distructive ale apei freatice care se urcă prin capilaritate în pereții de caramida porosi și vechi de peste 170 de ani). Este foarte interesantă atitudinea „optimistă” a dirigintelui de șantier din vidoeclip, care nu pare de loc convins de eficiența lucrărilor complicate de hidroizolație pe care le executa probabil de prima dată, și de viitoarea comportare a clădirii în cazul unui cutremur major. Cred ca după optimismul manifestat în videoclip, dânsul va oferi un timp de garanție egal cu 0 (zero). Și în articolul din 2 martie 2012, városmenedzserserul Bekő Tamás afirma ca „Idén ősszel költözhet át – igaz, csak részlegesen – a nagykárolyi városháza az egykori Aranyszarvas fogadóba”. Adică, Primăria Carei se va muta – doar parțial, scapă cine poate – în toamna anului 2012.
Mai are însă cineva timp să-l creada pe acest deja celebru – în inducerea în eroare a opiniei publice careiene – varosmenedzser, când el în ședința C.L. din data de 3 februarie a.c. încă habar n-avea cum se va finanța lucrarea de reabilitare a clădirii „Aranyszavas” în anul 2012 ?
Până și mereu optimistul și trăitorul în altă lume polgarmesterul Kovacs Jeno recunoștea într-un articol din 19 august 2011 intitulat „Majdnem bizonyos: nem költözik idén a városháza” ca „a több mint két évszázados épület meglepte a kivitelezőt, számos váratlan nehézség adódott” deci că antreprenorul este practic în plop cu lucrarea de reabilitare. Cine a făcut proiectul, cine a întocmit caietul de sarcini, cine a organizat licitația, cine a decis asupra firmei câstigătoare? – răspunsul la aceste întrebări va rămâne un permanent mister pentru plebe.

Despre competența profesională a celor de la firma SC Dominium SRL Satu Mare, în lucrări tehnice de acest gen nu prea avem ce comenta, fiindcă de pe portalul firmei rezultă că a mai avut colaborări fructuoase și probabil reciproc avantajoase din toate punctele de vedere cu Primăria Carei (Rețele de distribuție gaze, branșamente, posturi de reglare în cartierele Mihai Viteazul I și II, str. Eliberării, str. Republicii din municipiul Carei) și că a executat în trecut și alte lucrări importante cu specific de conductăraie gaze (de ex. Alimentare cu gaze naturale a fabricii de cauciuc SC PHOENIX Romania SA Carei, Retele de distributie de presiune redusa gaze naturale in comuna Biharea). Un CV tehnic absolut impresionant, de mare prestigiu, probabil că această expertiza tehnică deosebita, căstigată în realizarea rețelor de gaze de joasă presiune, i-a convins, dpdv tehnic, pe cei doi ingineri cu mare experiență de viață, pe cei doi vajnici city manageri (varosmenedzseri = administratori publici), să încredințeze lucrarea de reabilitare a clădirii „Aranyszavas”, lucrare ce are probleme majore cu hidroizolațiile, firmei respective. Ce mi-e în fond o conductă de gaze de joasă presiune pozată într-un șanț oarecare, ce mi-e exeutarea unei hidroizolații prin injecția unei soluții speciale elvețiene în zidurile de cărămida, la o clădire pe cale să se prăbușească? La cât se pricep cei doi city manageri la ingineria în construcții, tot aia este!
Dpdv financiar, firma SC Dominium SRL pare să fie totuși una serioasă, pe anul 2010 declara că avea 142 de salariați, că a realizat un profit net de 443.034 RON (cca 100.000 Euro) și ca avea datorii de 22.885.039 lei (cca. 5,72 milioane Euro – ați citit bine, datorii de cinci virgulă șapte milioane de Euro). Pare să fie o situație financiară relativ bună, mai are doar puțin până la falimentul total, dar poate că se va mai restabili puțin din boala incurabilă de care suferă dacă va incasa la sfârșitul anului 2012 milionul de Euro de la naiva și darnică, cu banii contribuabililor, Primărie Carei.

Incă o socoată simplă, și cu asta basta.

4.300.000 lei împărțit la 12.000 lei/lună (chiria plătită în prezent de către Primăria Carei familiei Toth din Carei, proprietara de drept a clădirii în care primăria iși desfășoară în prezent activitatea) = 358 luni = 29 de ani și 10 luni.

Altfel spus, daca onor Primăria Carei nu s-ar fi lansat în păguboasele lucrări (neacoperite până în prezent dpdv al fondurilor de investiții) de reabilitare a fogadăului „Aranyszarvas” din fonduri proprii (de la bugetul local, adică din banii plătiți de contribuabilii careieni pe taxe și impozite) si ar fi plătit chiria cu banii respectivi, dar fără să aibă nevoie să se împrumute oneros de pe la bânci și să se să-i înglodeze în datorii si pe urmașii contribuabililor actuali, ar fi putut rămâne bine merci în clădirea actuală din str. 1 Dec. 1918 nr. 17 timp de aproape 30 de ani. Cred că nici actualul domn primar, cu toată longevitatea lui deja dovedită în funcție, nu indrăznește să viseze, nici măcar în visele lui cele mai erotice, că va rămâne la cârma orașului până în anul 2042.

Ar mai fi de intrebat: oare de ce n-au negociat varosmenedzserii cu familia Toth cumpărarea actualei clădiri în care funcționează Primăria? De exemplu, să negocieze o plată în rate, a la longo, în 15-20 de ani. N-am nici un fel de date la îndemână, dar aș fi fost foarte curios să aflu prețul pe actuala piața imobiliară al respectivei clădiri și să știu câți ani de rate ar fi fost dispusă să accepte familia Toth.

Oricum, eu am forte mari rețineri față de suma vehiculată de 4,3 milioane de lei, atunci când, conform articolului apărut in ziua de 7 martie 2012 (adică ieri) „6,5 millióból újítják fel a hajdani kaszárnyát”, adică s-au aprobat 6,5 milioane de lei pentru reabilitarea căzărmii. Aș îndrăzni să fac pariu încă de pe acum, că factura finală ce va fi prezentată de firma SC Dominium SRL către onor Primăria Carei, va depăși suma de 6 milioane lei. La asta o să vă rog să adăugați și dobânda pentru împrumutul pe care Primăria îl va contracta la bancă pentru finalizarea reabilitării clădirii „Aranyszarvas”.
Restul discuțiilor pe această temă le las pe seama economiștilor de vază din orașul Carei.

După umila noastră opinie, singura soluție fezabilă și logică care ar fi trebuit să fie adoptată pentru necesara (fără nici un dubiu) reabilitare a frumoasei și istoricei clădiri a fogadăului „Aranyszarvas” ar fi fost recurgerea la fondurile europene, acest proiect având foarte mari șanse să devină eligibil, chiar și în cadrul unei cooperări transforntaliere RO-HU, având în vedere numele istorice legate de această clădire. Dar pentru asta, cineva din Primărie ar fi trebuit să stie să scrie justificarea cererii de finanțare. Ori, din păcate, cu scrisul se pare ca se stă cam rău la Primăria Carei.

M-a frapat o știre externă de acum căteva zile care se referea la tranziția la putere în marea și puternica Rusie. Putin președinte – Medvedev prim-ministru, Medvedev președinte – Putin prim-ministru, Putin președinte – Medvedeev ( oare din nou prim-ministru ?). Fain algoritm, faină păcăleală.

Asa si cu inginerii city manageri, cu varosmenedzserii, cu gospodarii de frunte ai Careiului: Beko Tamas – Kovacs Jeno – Beko Tamas – Kovacs Jeno, Beko Tamas, etc., ș.a.m.d. Asta probabil până la calendele grecești. Fain aranjanemt floral, să ne traisca și să ne înfloreasca până la adânci bătrâneți liniștite ambii. LA vremuri noi, tot noi.

Intrebare directă către organizația UDMR locală: dar alții mai isteți, mai performanți, mai puțin uzați de înalta funcție, mai putin plictisitori, mai puțin ingineri, dar care să știe niscaiva carte și mai ales economie, să fie mai buni manageri-administratori publici, chiar nu aveți?
Evident, nu din ăștia care sunt așa de buni manageri încât sunt în stare să-și falimenteze în serie (neagră), ăn folosul poporului, până și propriile firme (SC Wood Line Rom SRL, SC Casmob SRL, SC Castex SRL – vezi site-urile Ministerului Justiției, la dosare, și ale Ministerului Finanțelor pentru alte informații detaliate). Ca să nu mai vorbim și de trecutul glorios de mare manager, din vremea comunistă, de la „Crasna” Carei. E cât se poate de clar, și-au cam făcut deja ambii domni plinul, și-au mâncat mălaiul, ar fi cazul să mai lase ăi alti membri UDMR locali – pe unii mai tineri, mai vânjoți, mai capabili, mai isteți, dar mult mai onești, și mult mai școliți – să iasă în față, să ocupe funcțiile atât de râvnite de primi gospodari ai orașului Carei.

In rest, s-auzim numai de bine.

de FAN HORIA la 8 martie 2012 - 07:40

INCEP SA IMI PLACA TOT MAI MULT PUNCTELE PE I PE CARE LE PUI.CAREIENII SE MANDRESC CU OAMENI DE VALOARE CHIAR DACA ACTUALII CARMUITORI DE ORAS INCEARCA SA PROMOVEZE MAI MULT NONVALOAREA DETERMINAND EXODUL CELOR COMPETENTI PRIN IMPUNEREA BARIEREI DE LIMBA.DAR VENI-VOR S-ALTE VREMURI,SANATOSI SA FIM. STEAGU SUS MEREU!

de Flaviu la 8 martie 2012 - 17:41

Poate nu ar fi rau ca sa luati exemplu de la Petresti si sa alegeti o femeie primar.Cu totul altfel ar fi gospodarit orasul si ati scapa si de credite mari.

de pentru Flaviu la 8 martie 2012 - 19:05

Mai itai ar trebui schimbata mentalitatea careienilor ca sa voteze o femeie..Ati vazut cate voturi a adunat Doamna Maxi Rodica.Si numai din cauza celor din partidul dumneaei care i-au facut campanie impotriva,din cauza ividiei si rautatii,ca era femeie.
In Carei mentalitatea lasa de dorit.Birfa si rautatea e la ea acasa.
In mod sigur ca o femeie ar fi mai cu capu pe umeri.Ar organiza mai bine orasu
si tot ce tine de administratie si careieni,ca toate sunt fraiste.

de pentru Flaviu la 8 martie 2012 - 19:08

…vraiste………

de cititor la 9 martie 2012 - 05:56

afacerea noua primarie e mai putin suculenta decat afacerea castelul dar e binevenita pentru tulipanulsef care e in cursa pentru devalizarea pusculitei orasenesti dar nu refuza nici fonduri europene

Lasati un comentariu