Ce comoară şi-a mai adjudecat OMV din subsolul României

• publicat la: 23 februarie 2012
Ce comoară şi-a mai adjudecat OMV din subsolul României

Ce zi mare pentru OMV Petrom! Ieri a anunţat că a obţinut cel mai mare profit înregistrat vreodată de o companie din România, şi tot ieri a mai anunţat şi că a descoperit o adevărată comoară în Marea Neagră. E vorba de o rezervă de gaze naturale care ar scuti România de importuri de gaz pe o perioadă de 30 de ani!

După ce a fost suspectată (şi ulterior şi dovedită) de Consiliul Concurenţei că ar fi făcut înţelegeri de tip cartel cu celelalte companii petroliere din piaţă, după cum aminteşte NAŢIONAL,  Petrom a revenit în forţă. Grupul a anunţat un profit record pentru 2011, în crestere cu 72%, însumând 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat de o companie din România, şi vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

ADEVĂRUL susţine însă că profitul-record de 887 de milioane de euro din 2011 a venit, în principal, din creşterea cotaţiilor ţiţeiului, invocată ca motiv pentru majorările succesive de preţuri ale carburanţilor. Cert este însă că şi doar acest câştig din 2011 acoperă investiţia OMV din 2004. În momentul privatizării, OMV a achiziţionat o treime din acţiunile Petrom, plătind 669 de milioane de euro. Profiturile anuale obţinute în perioada următoare s-au apropiat mai mult sau mai puţin de această sumă, dar niciodată n-au depăşit-o. În 2011 însă, cu cele 887 de milioane de euro obţinute, plafonul din momentul investiţiei a fost, în sfârşit, depăşit.

Pe de altă parte, ANTENA3 afirmă că avem o comoară în Marea Neagră, dar nu ne putem atinge de ea. Este vorba de un zăcământ de gaze naturale care ar scăpa România de importuri timp de 20 de ani şi ar asigura consumul intern timp de şase ani. OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat această descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, iar estimările preliminare, potrivit CURENTUL, plasează acest zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. GÂNDUL afirmă că aceată cantitate echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

În urma acestui anunţ nu e de mirare, după cum constată ROMÂNIA LIBERĂ, faptul că a ctiunile OMV sunt în urcare puternică pe bursa de la Viena, cu aproximativ 4,5%. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011. Zăcământul de gaze naturale ar scăpa România de importuri timp de 20 de ani, a calculat ANTENA3. Dar nu ne putem aştepta nici măcar la o ieftinire a gazelor, pentru că e vorba despre un zăcământ privatizat în favoarea OMV Petrom.

Lasati un comentariu