Dedesubturile sistemului farmaceutic din România

• publicat la: 17 februarie 2012
Dedesubturile sistemului farmaceutic din România

Ziarul „Puterea” lansează o campanie de informare cu privire la manevrele prin care producătorii de medicamente fac profit uriaş, iar bolnavii români sunt lăsaţi să moară cu zile.

În urma articolului „Genocidul bolnavelor de cancer”, cititorii „Puterea” ne-au sunat pentru a ne informa că Tamoxifenul nu este un caz izolat în industria farmaceutică. Multe alte medicamente de care bolnavii din România au mare nevoie pentru a putea trăi au aceeaşi soartă ca a Tamoxifenului, fără de care bolnavii de cancer sunt condamnaţi la moarte.

Despre ce este vorba? Producătorilor din România nu le convine să vândă ieftin aceste medicamente, de altfel foarte bune şi foarte necesare, în ţară, deoarece nu fac profit. Aşa că le exportă la preţuri mari, iar bolnavii români sunt obligaţi să cumpere produse din import foarte scumpe în comparaţie cu cele fabricate la noi în ţară. Cei care nu au bani îşi aşteaptă neputincioşi sfârşitul.

Statul român spune că nu are cum să-i ajute pe oameni, aşa cum Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii, ne-a declarat despre cazul Tamoxifenului: „Medicamentele de cancer sunt achiziţionate la nivelul spitalelor. Ei primesc bani şi îşi organizează licitaţii. Dacă acest medicament a fost scos pentru că e ieftin, înseamnă că producătorul nu făcea profit. Piaţa e liberă. Atât producătorul, distribuitorul, cât şi medicul spun că importantă este substanţa activă. Aceasta se mai poate găsi în alte patru-cinci produse. Din acest motiv, spun ei, nu se pune în pericol viaţa pacientului”.

Cititorii „Puterea” sunt rugaţi să  trimită pe adresa office@puterea.ro cazuri ca acela al Tamoxifenului sau orice altă problemă pe care au întâmpinat-o în sistemul farmaceutic din România.

Lasati un comentariu